Logo Gadero
service
Gadero TV

#108 Houten gevelbekleding plaatsen met een tacker

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst25-04-2019

In deze aflevering van Gadero TV gaan we een gevel monteren met thermisch gemodificeerd Ayous hout. In aflevering #86 deden wij dit ook, alleen deze keer doen we dit met een tacker en bandspijkers, ook wel een spijkerpistool genoemd. Dit gaat namelijk super snel en eenvoudig.

Thermisch gemodificeerd ayous

Deze planken van Ayous worden ook wel Triple Blokprofiel genoemd. De plank heeft namelijk drie 'blokken' waardoor u bij een volledig bekledde wand een super stoere 'latjes' uitstraling krijgt. Deze planken zijn thermisch gemodificeerd voor een langere levensduur en kunnen zowel horizontaal (meest gebruikt) als verticaal gemonteerd worden. Daarnaast is deze plank ultralicht en dus uitermate geschikt voor gevelbekleding. Ook fijn, door het stoomproces werken deze profielen nagenoeg niet meer.

Ayous gevelbekleding

Wandbekleding monteren

Bij het monteren van een gevel is het van belang dat u de rachels om de 40 cm, van hart tot hart, monteert. Gebruik hierbij rachels met 1.5x de dikte van de plank. Wij maken daarom gebruik van 38 mm dikte rachels. Daarnaast is het belangrijk dat u de profielen niet strak in elkaar plaatst. Ondanks dat deze houtsoort nagenoeg geen werking heeft, adviseren wij om een beetje tussenruimte aan te houden. Plaats simpelweg een spijker tussen de profielen en zet deze vervolgens vast met een hamer of spijkerpistool zoals wij in deze aflevering doen.

Wij gebruiken in deze aflevering een tacker (spijkerpistool) van het merk Senco omdat u deze handmatig kan instellen. U wilt namelijk niet dat de spijkers te diep in het hout komen. De kop van de nagel dient namelijk op het hout te liggen. Tip: hang een schietlood met een loodje aan de onderkant op het midden van de rachel, zo weet u exact waar u de spijker in het profiel moet schieten en krijgt u een strakke lijn van spijkers. Stel uw tacker goed af, niet te zwaar afstellen, uw bolkopnagels mogen niet in het hout verdwijnen, maar de bolkop dient op het hout te liggen. Liever met een hamer nog de laatste tik geven, dan te diep machinaal nagelen.

Voordelen gevel Ayous Triple blokprofiel

 • 100% vormvast en duurzaam door behandeling

 • Licht van gewicht en vrijwel noestvrij

 • Eenvoudig in elkaar te zetten

 • Voor verticale of horizontale montage

Ayous gevelbekleding

Nadelen gevel Ayous Triple blokprofiel

 • Hoger prijssegment dan bijvoorbeeld thermisch gemodificeerd vuren

 • Broos materiaal, dus voorzichtig vervoeren

Afwerking wand

Gaat u een gevel bekleden met bijvoorbeeld een puntdak of andere schuine delen? Gebruik dan een zogeheten zwaaihaak om de hoek op te meten en zaag vervolgens in het juiste aantal graden de profielen schuin af. Tip: houd bij de dakranden wel altijd 2-3 centimeter tussenruimte aan zodat het kan ventileren. Maak tot slot uw prachtige gevel van Ayous af met een op maat gemaakt hoekprofiel. Klaar!

Ayous gevelbekleding

Bent u op zoek naar meer klusvideo's over gevelbekleding? Bekijk dan alle afleveringen van Gadero TV in de afspeellijst gevelbekleding!

Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van deze gevel:

 • Gevelprofiel thermisch gemodificeerd Ayous  2.5 x 14.5 cm

 • Rachel hout 3.8 x 4.5 cm

 • Bolkopnagels RVS 2.9 x 45 mm

 • Spijkerpistool van het merk Senco

 • Schietlood (touwtje) met loodje

 • Hamer

 • Zwaaihaak

 • Zaag

Showroom Gadero Breukelen Wilt u deze gevel ayous triple blokprofiel van dichtbij zien? Dat kan bij onze vestiging in Breukelen. Let op: uitsluitend bezoek op afspraak.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.

Meer Gadero TV afleveringen