Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

Hoe bereken je het afschot van je overkapping?

Joanie
Geschreven doorJoanie
Geplaatst14-05-2023

Leer in deze video hoe u het afschot van uw overkapping uitrekent. In deze situatie willen we een overkapping met een afschot van 16%. Henk-Jan legt uit hoe u de hoogte van de voorste staander kunt uitrekenen.

De helling van een overstek wordt berekend rekening houdend met de gewenste helling of helling van het dak. De helling zorgt ervoor dat regenwater gemakkelijk van het dak afloopt en voorkomt dat water zich ophoopt en schade veroorzaakt.

Om de helling te berekenen, moet de gewenste helling van het dak worden bepaald. Dit kan afhangen van verschillende factoren, zoals het klimaat, de locatie en het dakbedekkingsmateriaal.

In regenachtige klimaten of klimaten waar het minstens één keer per jaar stortregent, is het het beste om een dak te hebben met een helling van minstens 10%, zodat het snel afwatert en geen plassen water op het dak vormt. Dit kan worden bereikt door het hoogteverschil tussen het hoogste en laagste punt van het dak te meten en te bepalen hoeveel helling er nodig is om de gewenste helling te creëren.

Het is belangrijk dat de helling gelijkmatig over het dak wordt verdeeld om waterophoping te voorkomen. Meet en bereken daarom zorgvuldig voordat je begint met het bouwen of installeren van de overkapping.

Het is ook raadzaam om advies te vragen aan een professional, zoals een architect of bouwkundig ingenieur, om er zeker van te zijn dat de helling correct is berekend en voldoet aan de juiste normen en eisen.