Logo Gadero
service
Klustip

Zelf houten Loungebank maken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst05-11-2018

Lees hier onze doe-het-zelf tips voor het maken van een houten loungebank. Dit kan een 2 of 3-persoons rechte loungebank van steigerhout of geschaafd lariks zijn. Ook een hoekloungebank van steigerplanken behoort tot de mogelijkheden. Kies bij voorkeur voor geschaafd hout of oud grijs steigerhout. Dit zit lekkerder dan fijnbezaagd hout, hierbij heeft u last van splinters en dit voelt ruw aan. 

De loungebank is niet meer leverbaar.

Benodigdheden:

  • Handzaag

  • Accuboormachine

  • Cirkelzaag

Loungebank tuin lariks steigerhout
30 minuten voorbereiden
4 uur klussen
€500 - €700
Heel eenvoudig
1
Framewerk positioneren

Plaats onze kant en klare loungebank frames, te vinden bij de bijbehorende prodcuten, om de 40 cm. Hier gaat u uw planken naar keuze op plaatsen. Maak bijvoorbeeld een rechte loungebank van geschaafd lariks hout of een hoekloungeset op maat van steigerhout.

2
Steigerplanken plaatsen

Bekleed deze kant en klare onderstellen vervolgens met steigerplanken van 3 x 20 cm of lariks douglas balken 4.5 x 14.5 cm glad geschaafd. Schroef de planken met 4x50 mm schroeven vanaf de onderkant vast. Voor het zitgedeelte en de onderkant aan de voorzijde dient u met de cirkelzaag een hele plank door de lengte door te zagen. Monteer altijd eerst de onderkant en daarna het zitgedeelte er bovenop. De planken van het zitgedeelte vallen dan over de onderste plank van de voorzijde heen. Begin daarna pas met de schuine zijde vanaf de onderkant. Hier kunt u de laatste plank desgewenst inkorten. 

3
Armleuning maken (optioneel)

Maak uw loungebank af met armleuiningen. Schroef hiervoor verticaal steigerplanken tegen de loungebankframes en maak van stukjes 44x70 mm geïmpregneerde balken een binnenwerk. Hanteer één plankbreedte voor de armleuning. Plaats de armleuning voorlangs, bovenop en achterlangs tegen uw raamwerk van 44x70 mm balken. Maak de armleuning aan de buitenkant ook dicht met verticale steigerplanken. Maak hiervoor eenzelfde raamwerk. Schroef alles bijvoorkeur vanaf de onderkant. Zorg altijd voor rubberen doppen onder uw tuinmeubelen van steigerhout, zo verlengt u de levensduur enorm.

Voorkom ook deze meeste gemaakte fouten:

  • Bekijk eerst de kussenmaten voor u begint, op maat tuinkussens maken is zeer prijzig! Bepaal daarna de definitieve grootte aan de hand van uw terrasgrootte en aantal gewenste personen voor de loungebank.

  • Steigerhout en lariks hout is doorgaans niet geïmpregneerd, vergeet dus niet om rubberen voetjes onder de bank te monteren. Hiermee voorkomt u dat het hout constant nat is. 

  • Niet te strak monteren, zorg ervoor dat de planken ruimte hebben om te werken.

  • Bestel ook bijbehorend beits mee om de afgezaagde kopse kanten bij te werken.

  • Zorg voor een vlakke ondergrond.

Doe-het-zelf video: (Hoek) Loungebank maken

In de onderstaande aflevering van Gadero TV laten we u ook precies zien hoe u zelf een houten loungebank maakt. Het zelf timmeren van een houten loungeset hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. U droomt van een rechte loungebank of hoeklounge van Lariks hout of steigerplanken? Bekijk dan deze handige video:

Houten loungeset maken met stalen frame

Naast een loungeset van hout maken kunt u ook kiezen voor een stalen frame en deze bekleden met bijvoorbeeld 19x90 mm latten van Ipe hardhout of glad geschaafd lariks douglas planken als u iets minder budget heeft. Zelfs met balken van 45x90 mm uw loungeset van metaal bekleden staat heel gaaf. Hanteer dan steeds 7-10 mm tussenruimte. Zorg voor minimaal 30x30 mm kokerprofiel van verzinkt ijzer, rvs of aluminium. Verzinkt staal is daarbij het goedkoopste.

loungeset maken

Zorg dat de leuningen 75 graden naar achteren lopen. Dat zit lekker. Bedenk vooraf welke kussen goed passen. Naast 4 pootjes kunt u ook kiezen voor een stevigere variant zie onderstaande foto:

loungebank frame staal

Gerelateerde klustips van Gadero