#1 Vlonder bouwen (POPULAIR)

Bankirai hardhouten vlonderplanken 

In deze eerste Gadero TV aflevering maken we een vlonder. Niet zomaar een vlonder, maar één met zowel smalle als brede delen. Er is gemaakt van Bankirai vlonderplanken, met de afmetingen 2.18 x 19 cm en 2.8 x 14,5 cm. In deze video is er gebruik gemaakt van twee verschillende breedtes van de planken, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om één van deze afmetingen te gebruiken voor de gehele vlonder. 
 
Bankirai vlonder


Stappenplan - doe het zelf

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

08 uur

Bouwtijd:

16 uur

Geschatte kosten:

€ 1.000,00 - € 3.000,00

Benodigdheden:

Paalhamer
Grondboor
Waterpas
Uitzettouw
Boormachine
Verzinkboortje
Lijmtang
Schep

Stap 1: "Fundering"

De basis van elke vlonder is de fundering. Het beste zijn piketpalen, maar u kunt ook kiezen voor (verstelbare) tegeldragers. Houd 40cm van hart tot hart als balkafstand, dat zorgt echt voor een stevige vlonder.  

Stap 2: "Vlonders leggen"

Houd ruimte aan voor het uitzetten en het krimpen van het hout. Wij raden u aan om voor te boren en een verzinkboor te gebruiken voor maxiaal resultaat. Naden proberen te verspringen voor optisch oogpunt.

Stap 3: "Afwerken"

Een tip is om de onderbalken en de zijkanten van de vlonder pas als het laatst af te zagen zodat u weet hoeveel ruimte u over heeft en hoe u het wil afwerken. Wij adviseren om max 5 cm van de laaste onderbalk af te zagen met betrekking op de druk van gewicht. 

Stap 4: "Oliën"

Voor extra duurzaamheid, vuilafstoten en pracht is het goed uw vlonder te oliën. 2x in eerste 48u.

De planken die zijn gebruikt zijn gladgeschaafde planken. Wist u dat gladgeschaafd niet betekent dat de planken ook sneller glad worden? In een vlonderplank met groeven heeft water de mogelijkheid om te blijven staan, wat vervolgens algen aantrekt en gladheid veroorzaakt. Daarnaast heeft het als voordeel dat u makkelijker met een bezem over de vlonder heen kan gaan, omdat er geen groeven zijn. 

Bankirai heeft als houtsoort meerdere voordelen:
  • Mooie uitstraling;
  • Weinig werking van het hout;
  • Hoge duurzaamheid: klasse 2;
  • Geen bloeding en schimmelvorming;
  • Makkelijk schoon te houden met een bezem;
  • Gaat tot wel 20 jaar mee. 

 

Ons advies is om goed op te letten wanneer u verschillende planken en aanbieders gaat vergelijken. Sommige aanbieders leveren Keruing in plaats van Bankirai planken. Keruing heeft een meer nadelen ten opzichte van Bankirai, zoals meer werking en een lagere duurzaamheid, maar lijkt qua uiterlijk er wel op. Probeer hier altijd rekening mee te houden wanneer u het hout gaat vergelijken.

Bij Gadero garanderen we u dat we echte Bankirai vlonderplanken leveren wanneer u deze besteld. Onze tip is om een proefmonster hier van te bestellen, zodat u ziet hoe de plank er in het echt uit ziet en deze te vergelijken is. 

Vlonder bouwen

De fundering is natuurlijk de belangrijkste basis voor een stevige vlonder. Ons advies is om hier ook veel tijd aan te besteden en niet op te bezuinigen. Daarnaast adviseren wij om niet af te wijken van de 40 cm tussenruimte tussen de onderbalken, om geen stevigheid te verliezen. 

In onze video hebben wij gebruik gemaakt van rubberen tegeldragers, omdat er een vlonder is gebouwd op tegels. Daarnaast heeft u als optie een verstelbare tegeldrager, wanneer de vlonder iets hoger moet komen. De beste optie blijft om een vlonder op piketpalen te plaatsen. Dit zorgt er voor dat de vlonder extra stevigheid heeft, doordat de palen in de grond geplaatst zijn. 

Hoe vervolgens de vlonder het beste opgebouwd kan worden kunt u lezen in onze uitgebreide klustips over vlonders bouwen

Ons advies is om de vlonder wanneer deze klaar is altijd te behandelen met olie speciaal voor Bankirai. Doe dit altijd zo snel mogelijk na het afmaken van de vlonder. Betreed daarnaast de vlonder niet met schoenen voordat u deze heeft behandeld met olie. 

Ook leuk om te lezen: 4 dont's voor het onderhouden van uw vlonder.

Gereedschap 

Welk gereedschap heeft u nodig voor het maken van een vlonder?

Wilt u meer weten over het bouwen van een vlonder? Bekijk onze klustips over vlonders.

Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Mis nooit meer aanbiedingen, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer


pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram