Wil je graag een vlonder maken waar je jarenlang zorgeloos van kunt genieten? Dan zijn Ipé vlonderplanken echt wat voor jou! Ipé is hardhout en is mateloos populair als basis voor je vlonder. Ipé hout heeft een enorm lange levensduur. Mits het goed verwerkt en onderhouden is, kan het zelfs wel langer dan 25 jaar mee gaan. In ons uitgebreide assortiment vind je zowel glad geschaafde Ipé vlonderplanken, als terrasplanken met groeven en ribbels. Ontdek hieronder wat voor wonderen Ipé hardhout in jouw tuin kan verrichten.
9 producten
Ipé hout komt uit FSC gekeurde bossen in Midden- en Zuid-Amerika. Ipé hout is een duurzame houtsoort met een gemiddelde levensduur van 25+ jaar. De tropische hardhout soort valt in duurzaamheidsklasse 1 en staat bekend als de meest duurzame houtsoort ter wereld!
Een Ipé vlonder is zeer stabiel en heeft weinig werking. Ipé hout is moeilijk splijtbaar. De planken nemen weinig vocht en vuil op. Hierdoor heb je weinig last van gladheid op je vlonder. Dat is ook de reden dat Ipé hout vaak wordt toegepast bij zwembaden en terrassen. Ipé vlonderplanken kenmerken zich door de zeer fijne nerf. Ipé hout kent verschillende kleuren, namelijk groenachtig bruin tot meer licht- en roodbruin. De vergrijzing is prachtig egaal lichtgrijs. Kortom, voor iedere tuin is er dus wat wils.
Er zit verschil tussen FAS en NonFAS Ipé. FAS is de hoogste premium kwaliteit, terwijl NonFAS noesten, pinholes en scherpe randen kan bevatten. Lees ons blog het verschil tussen premium FAS Ipé en NonFAS Ipé hardhout voor de verdere uitleg over de verschillen.
Ipé vlonderplanken behoren tot de meest duurzame vlonderplanken ter wereld;
Het hout kan, mits goed, verwerkt meer dan 25 jaar mee;
Ipé heeft een mooie kleur en nerfstructuur;
De planken nemen geen vocht en vuil op en worden dus niet snel glad. Hierdoor heb je weinig onderhoud aan je vlonder;
Ipé hout kent nagenoeg geen werking en is zeer stabiel;
Ipé vlonderplanken komen uit FSC gekeurde bossen. Dit duurzame bosbeheer zorgt voor milieuvriendelijke planken.
Hieronder lees je een beknopte samenvatting van onze uitgebreide klustip over het maken van een vlonder. Voor meer toelichting en extra tips & tricks kun je de volledige klustip lezen.
Voorbereiding: Zorg voor de juiste benodigdheden en bedenk een goed tuinontwerp
Zandbed: Graaf, indien dit nodig is, onder je terras circa 20 centimeter grond af. Je kunt de eerste 10 cm bedekken met wit zand. Zorg ervoor dat het zand waterpas is.
Palen uitzetten: Plaats de palen 40 of 50 centimeter uit elkaar en plaats de liggers onderling 40 cm uit elkaar. Bij een vlonder met 18 of 19 mm dikte planken plaats je je liggers maximaal 30 cm uit elkaar.
(Eventueel) Anti-worteldoek leggen: anti worteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid zal groeien tussen uw vlonderplanken. Zorg dat je je anti worteldoek circa 10 cm onder liggers legt zodat je vlonderterras goed kan ventileren.
Liggers monteren: Monteer de liggers/dwarsbalken altijd op de zijkant van je palen voor meer stevigheid.
Vlonderplanken monteren: Leg de eerste plank ongeveer 2 centimeter van de muur af en leg de rest van de vlonderplanken op de gewenste positie.
Vlonderplanken vastschroeven: Heb je hardhouten vlonderplanken? Dan moet je de vlonderschroeven voorboren.
Vlonder vegen: Veeg alle splinters en al het vuil van je vlonder af voordat je de tuinmeubelen er op zet.
Vlonder afwerken: Zaag eventueel te lange liggers en planken af. Werk de zijkant van je vlonder af met een staande plank of met een speciale kantplank. Dit geeft een mooie uitstraling aan je terras.
Vlonder onderhouden: Het is verstandig om Ipe vlonderplanken te behandelen met een speciale hardhoutolie. In de koudere periodes is het belangrijk om de Ipe terrasplanken regelmatig te vegen met een bezem om algenvorming te voorkomen.
De prijs van Ipé hardhout is afhankelijk van de afmetingen van het hout. De smalle vlonderplanken zijn goedkoper dan de brugdekdelen en de planken met FAS kwaliteit. Gemiddeld betaal je 10 tot 20 euro voor Ipé vlonderplanken.