Logo Gadero
service
Klustip

Blokhut opbouwen - Karibu tuinhuis plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan

U heeft een blokhut van Karibu gekocht en u zoekt handige klustips? Raadpleeg tips op deze pagina voor het zelf opbouwen of maken van een houten blokhut of tuinhuisje. Naast een bouwmaterialenlijst en een stappenplan geven we u graag advies over benodigde gereedschappen en bevestgingsmiddelen.

Karibu blokhut plaatsen tips

Hoe u een Karibu blokhut vakkundig opbouwt is het eenvoudigst om te laten zien in onderstaande video's + handleiding. Let op, het plaatsen van tuinhuizen verschilt per merk. 

Benodigdheden:

  • Boormachine

  • Waterpas

  • Handzaag

  • Cirkelzaag

  • Hamer

  • Stanleymes

Karibu Blokhut
5 uur klussen
1.000 - 10.000
Complex
1
Frame blokhut

Leg het frame van de blokhut op de grond en schroef deze in elkaar. De lange balk van het frame moet bijgezaagd worden volgens de uitleg in de gebruiksaanwijzing voor deze gemonteerd kan worden. 

2
Deurlatten maken

Om de juiste hoek te krijgen bij de deur zijn er twee schuine latten meegeleverd. Deze moeten voorgeboord worden en kunnen vervolgens met de meegeleverde schroeven vastgeschroefd worden. Doe dit op een paar punten verspreid over de latten. 

3
Palen plaatsen

Vervolgens kunnen alle palen gemonteerd worden op het onderframe. In de gebruiksaanwijzing staat precies hoe dit moet. Zorg hierbij er voor dat de palen op 1,5 cm van de zijkanten af komen. De palen kunnen met twee steekschroeven vastgezet worden. Zorg er voor dat deze gaten altijd worden voorgeboord. 

Bij het vastschroeven van de palen dient u er voor te zorgen dat de schroeven volledig in de paal zitten en niet meer uitsteken. De planken van de blokhut moeten namelijk strak tegen de palen gemonteerd worden. Daarnaast is het belangrijk om bij de twee schuine latten die u in voorgaande stap aan elkaar heeft geschroeft er op te letten dat de naad van deze latten precies op de naad van het onderliggend frame wordt gemonteerd. 

Het is verstandig om de palen aan de bovenkant tijdelijk met panlatten vast te zetten, om extra stevigheid te creëeren. 

4
Onderste planken blokhut

De eerste planken kunnen vervolgens op het frame worden geschroefd. Schroef hierbij de planken aan de zijkanten vast door eerst weer voor te boren. Hiermee wordt voorkomen dat de planken gaan scheuren. Gebruik per zijde van de plank twee schroeven om het extra stevig te maken. 

Nadat rondom de gehele blokhut de eerste laag is vastgeschroefd is het belangrijk om de palen te controleren of deze nog waterpas staan. 

5
Opbouwen blokhut

Vervolgens kunt u op dezelfde wijze verder gaan met het opbouwen van de blokhut. 

6
Bovenste deel blokhut maken

Wanneer u bij het dak bent aangekomen kan het deel boven de deur worden gemonteerd. Hiervoor wordt een speciaal voorgemonteerd stuk meegeleverd, die eenvoudig in het blokhutprofiel te schuiven is. Direct naast dit deel moet nog een plank gemonteerd worden. Deze dient u zelf op maat te zagen zodat deze niet boven de palen uitsteekt. 

7
Afwateringsysteem plaatsen

Voor een goede afwatering wordt een schuine plank meegeleverd. Hierdoor zal het water altijd aan een kant aflopen. Deze kunnen aan beide kanten op dezelfde wijze als de overige planken worden gemonteerd. 

8
Extra palen plaatsen binnenkant

Aan de binnenkant van de blokhut moet bij alle lange zijdes in het midden van de planken een extra paal worden gemonteerd. Dit is om het geheel extra stevig te maken. Zet deze vast op zowel de funderingsplank als op iedere plank. 

9
Dakbalken aan elkaar monteren

De dakbalken worden geleverd als drie losse balken. Schroef deze drie aan elkaar, zodat het een stevig geheel wordt. 

10
Afzaken uitstekende delen

De uitstekende delen van de palen kunnen met een handzaag worden afgeschaafd. 

11
Deur plaatsen

Aan beide zijdes bij het deurkozijn kunnen de bijbehorende latten gemonteerd worden. Onze tip is om vervolgens met twee personen uit te meten hoe de deur gemonteerd moet worden. Een persoon houdt de deur op de juiste plek en de andere persoon tekent af waar de schanieren moeten komen. Vervolgens kunnen de schanieren op de latten geplaatst worden en kan de deur er in worden geschoven. 

12
Overkapping maken

Een de bovenkant van de blokhut dienen de uitstekende dakbalken gemonteerd te worden, waarbij het uitstekende deel boven de deur is. Vervolgens kunnen hier de balken voor de overkapping aan deze uitstekende dakbalken geschroefd worden. 

Aan het uiteinde van de overkappen behoren twee palen te komen. Deze palen hebben al een inkeping voor de draagbalk. Wanneer de palen recht op neer zijn gezet kan de draagbalk hier in worden geschoven. Deze draagbalk zorgt voor een stevige fundering voor de overkapping. Vervolgens kunnen de dakbalken van de overkapping gemonteerd worden. Deze moeten vastgeschroefd aan de uitstekende dakbalken.

Iedere blokhut heeft zijn eigen dakgotenset. Let hier goed op bij het bestellen van deze set, zodat het precies op de blokhut past. 

13
Dakbekleding plaatsen

Op de dakbalken moeten de dakplaten worden bevestigd. Vervolgens kan hier easy roofing overheen. Dit houdt een zelfklevende aluminium laag in, waardoor het dak waterdicht is. Let op, de dakplaten kunnen slecht tegen vocht dus ons advies is om deze te plaatsen wanneer het buiten volledig droog weer is. 

Karibu blokhut met overkapping

Lees ook de blog over de 15 meest gemaakte fouten bij het opbouwen van een tuinhuisje.

Blokhut op maat

Kiest u toch liever voor een blokhut op maat? Voor een maatwerk houten tuinhuis adviseren we onze blokhut configurator. Hierbij kunt u de vorm van uw berging met eventueel een luifel helemaal zelf bepalen. Ook waar u ramen en deuren wenst en het type dak bepaalt u zelf: plat, punt of lessenaarsdak. Let op, een blokhut op maat heeft wel een langere levertijd en een hogere prijs dan een prefab blokhut. 

Let op, elk merk een eigen handleiding

Voor elk merk gelden aparte, eigen opbouw tips. Bekijk ook handige montage tips voor Tuindeco blokhutten opbouwen.

Vragen en/of opmerkingen

Indien u vragen en/of opmerkingen heeft neem dan gerust contact op. Wij staan u graag bij met advies of een materialenlijst voor het bouwen van uw houten blokhut op maat of voor tips over onze prefab tuinhuizen. Bekijk ook onze meest gestelde vragen over blokhutten voor meer details en uitleg.