Logo Gadero
service
Klustip

Aquapan dakbedekking monteren

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst21-09-2018

Maak uw dak in een handomdraai waterdicht met de Aquapan dakplaten. Met deze dakpannen legt u snel en eenvoudig een strak dak. De plaat bestaat uit 35 dakpannen: 5 pannen in de breedte en 7 pannen in de hoogte. U legt ongeveer één vierkante meter per plaat, waardoor u heel snel klaar bent met dakdekken. De platen zijn erg licht, zodat u ze makkelijk op het dak krijgt en kunt verwerken. Het is de ideale dakbedekking voor een kapschuur, veranda, tuinhuisje of terrasoverkapping.

Stappenplan

Om de Aquapan dakplaten correct te leggen volgt u het onderstaande stappenplan. Neem altijd de nodige veiligheidsmaatregelen om vallen of andere ongelukken te voorkomen.

Benodigdheden:

  • Dakleer (mocht verdere dakbedekking ontbreken)

  • Verzinkte en gelakte schroeven

  • Accu boormachine

  • Stuk krijt

Aquapan Dakpanprofielplaten
1 uur voorbereiden
5 uur klussen
€100 - €1000
Eenvoudig
1
Plaats windveren

Bevestig eerst de windveren aan één van de zijkanten van het dak. Begin onderaan bij de dakrand en zorg dat de windveren overlappen, zodat er geen water in de profielen kan lopen. Schroef ze vast langs de buitenkant van het dak, met telkens één schroef onderaan de windveer. Stop op ongeveer 5 cm van de nok.

2
Teken een krijtlijn

Om ervoor te zorgen dat u rechte banen legt tekent u een krijtlijn op circa 5 cm van de nok. Deze lijn vormt de bovengrens van de laatste Aquapan rij. Ga niet hoger dan dit, anders past het nokstuk later niet.

3
Werk zijwaartse dakranden af

Werk de andere zijwaartse dakranden af. Bevestig de windveren zo dat ze van de onderrand van het dak tot aan de krijtlijn gelijk verdeeld zijn. Zo hoeft er niets gesneden te worden. Schroef ze vast aan het onderdak ter hoogte van de overlappingen.

4
Plaats de aquapan platen

Elke windveer is voorzien van een neutraal vlak van max. 7,5 cm. Zo wordt er over de gehele breedte van het dak een neutraal vlak van max. 2 x 7,5 cm (15 cm) gecreëerd, wat overeenkomt met de breedte van 1 dakpan. Hierdoor kunnen de Easy Pan platen proportioneel over het dak verdeeld worden.

Begin onderaan het dak met het leggen van de Aquapan platen. Leg de dakplaten telkens per volledige rij, aaneensluitend van links naar rechts. Verdeel gelijkmatig de platen over de lengte en breedte van het dak voordat u ze vast schroeft.

Gebruik de volledige breedte van de plaat en plaats de plaat telkens op de hiervoor bestemde kromming van de vorige plaat. De laatste plaat kan, indien u niet uitkomt met de ruimte, onder de voorlaatste plaat geschoven en bevestigd worden.

Verdeel de dakplaten, nadat u ze los uitgelegd heeft, gelijkmatig tussen de windveren en bevestig ze aan de onderkant met twee schroeven. Schroef telkens in de holte van de golf van de dakpan en ongeveer 2 cm onder de verticale rand die op de plaat zit.

Plaats vervolgens de volgende rij op dezelfde manier. De bovenste rij dakpannen moet zich op ca. 5 cm van de nok bevinden, zodat hier de nok nog geplaatst kan worden. Elke plaat moet bevestigd worden met ongeveer 8 schroeven per plaat.

5
Plaats de nokstukken

Sluit het uiteinde van de nok af met afsluitstukken. Plaats de V-vormige plaatjes aan de nok en schroef ze vast. Vouw de twee verticale bovenste delen in de richting van het dak.

Verdeel de nokstukken gelijkmatig over de lengte en bevestig ze op de uiteinden van beide kanten en bij elke overlapping.

aquapan dakbedekking antraciet

De zijn Aquapan dakplaten naar wens op maat te knippen of zagen, maar het is ook mogelijk om de platen over elkaar heen te plaatsen zodat ze altijd passen. Ook is deze duurzame dakbedekking erg veilig. Zo is het storm, hagel en vuurbestendig. Door de coating van granulaat worden de druppels ‘gebroken’, wat een geluidsdempend effect heeft. De aluminium dakplaten zijn weerbestendig en kunnen bij de juiste plaatsing wel 20 jaar meegaan.

Voordelen:

  • Waterdicht dak in een handomdraai

  • Storm, hagel en vuurbestendig

  • Makkelijk te tillen

  • Duurzaam

  • 35 dakpannen op 1 plaat

Voordat u begint

U hoeft de oude dakbedekking er niets eerst af te halen voordat u gaat beginnen met dakdekken. De Aquapan dakplaten zijn gewoon over het oude dakleer of shingles heen te plaatsen. Als u een nieuw dak gaat maken raden wij aan om een onderlaag van dakleer aan te leggen. Door de dakplaten op een geschikte ondergrond te plaatsen voorkomt u vochtschade door condensatie. Daken moeten een hellingsgraad van minimaal 10 graden hebben, anders zijn ze niet geschikt voor Aquapan.

Gebruik altijd speciale verzinkte en gelakte RVS schroeven om de levensduur van uw dakbedekking te verlengen. Als u de platen gaat snijden gebruik dan geen slijpschijf. Daarnaast zijn de Aquapan platen niet te stapelen. Voor uw veiligheid is het belangrijk dat u altijd op een stabiele ondergrond werkt. Plaats bijvoorbeeld eerst een horizontale lat op het dak, zodat u een houvast heeft tijdens het plaatsen van de eerste plaat. Voor het maken van een compleet dak heeft u naast de dakplaten ook bijpassende nokvorstwindveernok-afsluiter en schroeven nodig.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero