Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Pergola laten begroeien met klimplanten

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst25-05-2020

De trend van het moment is meer groen in de tuin. Dit is op verschillende manier te realiseren, bijvoorbeeld door uw pergola te laten begroeien met een klimmend groen. Zo maakt u niet alleen een gezellige loungeplek in de tuin, u heeft ook heel eenvoudig meer bloemen en dus leven in de tuin! Onze tip is dan om klimplanten met verschillende bloeiperiodes door elkaar te laten groeien, zodat u het hele seizoen geniet van uw begroeide pergola.

Inhoudsopgave

pergola begroeid met klimplanten

Meer tips voor een pergola laten begroeien met de mooiste klimplanten? Lees dan snel verder!

Populaire klimplanten voor een pergola

Het liefst heeft u een pergola die het hele jaar door bekleed is met bloeiende klimplanten. Helaas zijn er geen klimplanten die het hele jaar door in bloei staan. Wel kunt u verschillende soorten combineren, zodat u zowel in het voorjaar als in het najaar een pergola begroeid met bloeiend planten heeft. De meest populaire combinatie voor een groene pergola is de Wisteria en klimdruif.

wisteria klimplant pergola

Hierbij groeit de Wisteria, ook wel bekend als blauwe of witte regen, in het voorjaar en de klimdruif in het najaar. Van de klimdruif zijn de Boskoopse Glorie en Vroege van der Laan de bekendste soorten in Nederland. Het leuke van deze klimplant is dat u de druiven die eraan groeien ook nog kunt eten!

Bijzondere klimplanten

De blauwe regen heeft u wel gezien, u wilt iets anders voor uw pergola. Dat kan! Er zijn namelijk opties genoeg. Zo kunt u kiezen voor de Clematis. Deze klimplant is in veel verschillende soorten verkrijgbaar, waaronder de Clematis Alpina die in april prachtig donkerblauw bloeit. Er is ook een witte variant verkrijgbaar, de Clematis ‘White Moth’ of kies voor de rode Clematis ‘Ruby’.

Clematis klimplant pergola

Fan van eten uit eigen tuin? Kies dan voor de kiwiplant. Deze fraaie klimplant bloeit laat in het voorjaar en voorziet u medio augustus van kiwi vruchten! Dit gebeurt echter alleen als de plant bevrucht wordt, dus u dient zowel mannetjes als vrouwtjes kiwiplanten te hebben. Om ervoor te zorgen dat de kiwiplant zich fijn voelt u in uw tuin geeft u hem een zonnig plekje en voedingsrijke grond.    Om lang te genieten van uw groene pergola kiest u een langbloeiende klimplant, zoals Kamperfolie. Deze tuinplant staat de hele zomer in bloei. 

pergola klimplanten

Pergola met rozen

Wie is er nou niet fan van rozen? Deze klassieke bloemen zijn er ook als klimplant voor uw pergola! Ideaal als u houdt van de romantische look van deze fraaie bloemen. Houd er wel rekening mee dat rozen stekels hebben en dat deze klimplant dan misschien ook niet geschikt is in de buurt van spelende kinderen. Als u kiest voor een klimroos heeft u de keuze uit veel kleuren. De meeste klimrozen bloeien in mei en juni.

Pergola met groen dak

Voor een pergola met een groen dak heeft u even geduld nodig. Het duurt namelijk wel een paar jaar voordat het dak van uw pergola volledig dichtgegroeid is. Om voor een echte schaduwrijke plek te zorgen kunt u de klimplanten een handje helpen door een bamboemat of kastanjehek op rol over het houten frame van de pergola heen te leggen. Hierdoor heeft u snel extra schaduw en bovendien kunnen de klimplanten zich goed aan dit materiaal hechten. Het eerste jaar kunt u ook een zonnedoek onder uw pergola spannen.    Wilt u snel een groen dak? Dan hebben uw klimplanten iets meer hulp nodig. U kiest dan voor snelgroeiende planten zoals de klimdruif, Wisteria blauwe regen of Clematis. Koop deze planten in een grote maat, zoals 1.5 of 2 meter. Het duurt dan minder lang voordat ze over uw pergola heen groeien. Ook verzorging is belangrijk. Geef de klimplanten genoeg water en zorg voor jaarlijkse bemesting (let op, geen kunstmest!). Om de grotere planten de goede kant op te laten groeien kunt u ze begeleiden met staaldraad of geplastificeerd draad.

bamboe stokken pergola

Voordelen groene pergola

Het kan tot wel 5 jaar duren voordat uw pergola volledig groen is, maar dit is dan ook zeker de moeite waard. Een pergola met een groen dak is relatief goedkoop om te maken en minder belastend voor het milieu dan een andere variant van een dicht dak, zoals een dak van kunststof, glas of hout. Daarnaast beschermt het groene dak van een pergola u ook tegen de zon en bij kleine buitjes zit u nog droog.

Andere toepassingen klimplanten

Klimplanten zijn vooral bekend van de trellis schuttingen en pergola’s, maar deze planten hebben meer toepassingen. Zo is het ook mogelijk om uw carport te laten begroeien met klimmers. Ook kunt u klimplanten gebruiken om een terrasoverkapping van een groendak te voorzien. Houd er wel rekening mee dat klimplanten best wel zwaar worden. Na een jaar of 10 zal uw volgroeide dak een behoorlijk gewicht hebben. Zorg dan ook voor dikke staanders, het liefst 12 x 12 cm, om dit gewicht te dragen. Maak bovendien gebruik van schuine schoren in de bovenhoek van uw constructie om uw overkapping wat extra stevigheid te geven tijdens een storm.

klimplanten op pergola

Klimplanten snoeien

Om ervoor te zorgen dat uw klimplanten mooi en dicht groeien dient u ze minstens 1x per jaar te snoeien. Snoei dan ook vooral de takken die verticaal omhoog groeien boven het dak, om voor een fraai begroeide pergola of overkapping met groen dak te zorgen. Bekijk goed wanneer de desbetreffende klimplant gesnoeid moet worden. Dit kan in het voor- of najaar. Zorg in ieder geval voor een goede ladder, zodat u uw klimplanten ook aan de bovenkant kunt terugsnoeien.    Aan de slag met uw eigen groene pergola? Bekijk al ons pergola hout en onze kant-en-klare pergola’s. Ook kunt u zelf een houten constructie maken met ons constructiehout

Stuur ook uw foto's en variatie tips voor een pergola laten begroeien naar ons toe, wij delen deze graag met onze lezers van deze blogpost. U kunt uw foto's naar foto@gadero.nl sturen.