Logo Gadero
service
Blog

De 5 voordelen van een pergola in uw tuin

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst10-05-2019

Een pergola is een grote toevoeging aan uw tuin. Deze houten constructie geeft diepte aan uw tuin, is ideaal voor klimplanten en zorgt voor een fijne plek om te zitten. Ook is een pergola eenvoudig uit te breiden met een schaduwdoek, zodat u ook op de warme zomerdagen lekker buiten kunt zitten. Bovendien is een pergola voordeliger dan een overkapping en u bouwt deze houtconstructie eenvoudig zelf op. 

Nesling Harmonica Pergola Kit

Twijfelt u nog over de aanschaf van een pergola? Hieronder vindt u de 5 grootste voordelen van een pergola om u bij uw keuze te helpen.

1. Geeft diepte aan uw tuin

Een pergola is een leuke manier om een doorgang te vormen naar verschillende delen van de tuin. Hierdoor onderbreekt u de zichtlijn, wat een speels effect geeft. Bovendien geeft een pergola meer diepte aan uw tuin, waardoor deze groter lijkt. Zo krijgt u tuin gelijk een hele andere uitstraling, terwijl u maar een kleine aanpassing hoeft te doen. Een pergola is ook leuk te combineren met een verticale schutting. Zo heeft u meerdere elementen in uw tuin voor een optisch grotere tuin.  

Nesling pergola kit met schoren

2. Ideaal voor klimplanten

Een pergola is als houten constructie al een mooi aanzicht in uw tuin, maar u kunt het geheel nog wat opfleuren door er klimplanten aan toe te voegen. Door uw pergola te laten begroeien brengt u makkelijk wat meer groen in uw tuin. Bovendien kan een klimplant ook voor extra schaduw zorgen. Klimplanten als de klimdruif of blauw / witte regen werken zich eenvoudig op tegen de staanders van een pergola. Ook de clematis of klimroos zijn heel geschikt. Met elke plant creëert u weer een andere sfeer. Zo maakt u een groene pergola die helemaal bij uw tuin past. 

3. Voordelig

Een pergola is een ideale budget oplossing voor de handige doe-het-zelver. U maakt een voordelige pergola met 8.5 x 8.5 cm Lariks Douglas palen of 8.8 x 8.8 cm palen van geïmpregneerd naaldhout. Voor een luxere pergola kiest u voor palen van hardhout. Hier betaalt u dan ook meer voor, maar deze palen hebben een zeer lange levensduur en een luxe uitstraling. Als u op zoek bent naar iets eigenzinnigs hebben wij zwarte 9 x 9 cm Lariks Douglas palen in het assortiment. Hiermee bouwt u een robuuste pergola met een opvallend uiterlijk.

Gadero Pergola

4. Eenvoudig te plaatsen

Een pergola is voor de handige klusser geen probleem om te plaatsen. Het gaat hier niet om een grote constructie, waardoor u vaak geen vergunning nodig heeft. Toch is het handig om dit van te voren even te checken bij de gemeente, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan. Een pergola bestaat uit palen en balken. Om deze aan elkaar te maken kunt u hoekjes gebruiken, maar dit staat niet zo mooi. Wij hebben speciale pergola hoeken waarmee u een stevige houten constructie maakt. Deze handige verzinkte verbindingselementen zijn in hoek en verlenging variant verkrijgbaar. In onze klustips leggen we precies uit hoe u zelf een pergola maakt.

Gadero Pergola

5. Ruimte voor een schaduwdoek

Een pergola is de perfecte plek om een schaduwdoek aan op te hangen. Zo kunt u in de schaduw zitten, zonder dat u een parasol nodig heeft. Bij een pergola zien we vaak harmonica schaduwdoeken terug, hierbij bepaalt u namelijk zelf de hoeveelheid schaduw onder uw pergola omdat deze in en uit te vouwen is. Naast een schaduwdoek zijn er ook andere leuke manieren om een pergola te decoreren. Denk bijvoorbeeld aan een vogelhuisje als u graag naar vogels kijkt of een wind spinner voor wat design in uw tuin. 

Alles om uw pergola compleet te maken, van houten palen of houten balken tot verbindingshoeken, vindt u bij Gadero. Zelf aan de slag? In de onderstaande video laten we u zien hoe u een pergola plaatst.