Logo Gadero
service
Blog

Harmonica schaduwdoek of overkapping: wat kiest u?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst26-07-2019

Tijdens deze warme dagen is het fijn om verkoeling in uw eigen tuin op te zoeken. Er zijn verschillende manieren om schaduw te creëren. De aanschaf van een schaduwdoek of het plaatsen van een overkapping behoren tot populaire opties. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Twijfelt u nog tussen deze twee?

lariks overkapping met schuifzeil schaduwdoek

Hieronder zetten we de beide eens naast elkaar om u te helpen een keuze te maken. Kiest u voor een harmonica schaduwdoek of overkapping?

Permanent of tijdelijk

Een van de meest voor de hand liggende verschillen tussen beide opties is dat de ene tijdelijk is en de andere permanent. Een schaduwdoek bergt u namelijk makkelijk op in het najaar, terwijl een overkapping altijd blijft staan als u hem eenmaal geplaatst heeft. Het is bij uw keuze dus belangrijk om na te gaan wat u van uw schaduwmaker verwacht. Wilt u alleen op warme dagen wat verkoeling in uw tuin? Dan is een harmonica schaduwdoek te beste keuze. Of heeft u het verlangen om sowieso meer gebruik te maken van uw tuin en ook op wat koelere zomeravonden buiten te zitten? Kies dan voor een overkapping. 

bastenaken overkapping platdak

Prijsverschil

Een ander punt om niet over het hoofd te zien is de prijs. Een schaduwdoek is natuurlijk veel goedkoper dan een overkapping, maar u krijgt er uiteindelijk ook minder voor terug. Een harmonica schaduwdoek is echt alleen om voor schaduw in uw tuin te zorgen, terwijl een overkapping voor veel meer gebruikt kan worden. Zo zorgt een overkapping ook voor beschutting als het even iets koeler is, blijven uw tuinmeubels langer mooi als u ze overdekt plaatst en is een overkapping vaak ook uit te breiden met een berging. Ook hierbij is uw uiteindelijke doel dus belangrijk.

louvredak kapschuur zelf maken

Toevoeging aan uw tuin

Beide opties zijn een toevoeging aan uw tuin. En harmonica schaduwdoek hangt u typisch tussen een pergola, dus als u deze binnenhaalt voor de winter heeft u nog steeds deze mooie houten structuur staan. Het is ook mogelijk om een schaduwdoek op te hangen met haken tussen staanders en uw thuis, maar daarbij heeft u een minder mooi effect als het schaduwdoek weer weg is. Een pergola maakt u bijvoorbeeld van autenthiek Lariks Douglas of eikenhouten palen en laat u vervolgens beklimmen door klimplanten. Zo voegt u ook eenvoudig wat meer groen toe aan uw tuin.

Overkappingen zijn er in vele soorten en maten. Kies bijvoorbeeld voor een robuustere kapschuur van Lariks Douglas of een geïmpregneerde overkapping voor een langere levensduur. Ook een mooi gezicht in uw tuin is een reeds geverfd tuinhuisje met overkapping. Zo zit u beschut en kunt u overdekt spullen opslaan. In esthetisch opzicht is voor beide opties dus wel iets te zeggen.

DE8981 grijs schaduwdoek waterdicht 3

Lichtinval 

Eén van de grote verschillen tussen een harmonica schaduwdoek en de overkapping is de lichtinval in huis. Als u deze schaduwmakers aan uw huis gaat vastmaken, zoals zeker vaak het geval is met een veranda overkapping, heeft u minder lichtinval in huis. Een overkapping is permanent, dus dit kan voor uw situatie niet wenselijk zijn. Met een veranda met een dak van polycarbonaat platen kunt u dit effect trouwens enigszins compenseren. Wilt geen licht verliezen in huis? Kies dan voor een harmonica schaduwdoek. Deze schaduwdoeken kunt u naar believen in en uitschuiven, zodat u zelf bepaalt wanneer u in de zon of de schaduw zit. Bovendien ruimt u het schaduwdoek in het najaar op, zodat de zon dan weer vrijuit uw huis in kan schijnen. 

gardendreams easy edition antraciet met polycarbonaat opaal

Zoals u ziet is zowel voor een harmonica schaduwdoek als een overkapping wel iets te zeggen. Gadero heeft van beide een groot assortiment, zodat u altijd een schaduwmaker vindt die bij u past. Zelf een overkapping met harmonica schaduwdoek maken? In de onderstaande aflevering van GaderoTV laten we u zien hoe u dat doet.