Logo Gadero
service
Gadero TV

#63 dubbele schuttingdeur plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst05-06-2018

Deze dubbele poortdeur is ideaal als u een grote opening naar uw tuin wenst. Zo kunt u makkelijk met de aanhangwagen of bijvoorbeeld bakfiets achter in de tuin komen. Deze poortdeuren zijn eenvoudig te bevestigen, de ijzeren frames zijn ook kaal verkrijgbaar zodat u uw eigen planken kunt uitkiezen. Maar u kunt ze ook kant-en-klaar aanschaffen, bij Gadero heeft u keuze uit geïmpregneerd hout, grijs hout, zwart hout, hardhout of Lariks douglas hout. Deze deuren zijn extra hoog, van 195 cm tot 2 meter.

Montagetips

Start met het frame van de tuindeuren, u heeft hiervoor 88x88 mm palen nodig van 3 meter lengte. Deze bevestigt u aan elkaar met hoekankers. Gebruik aan de onderkant een tijdelijke panlat om ervoor te zorgen dat het frame haaks geplaatst wordt. Plaats de deur ongeveer 5 cm boven het maaiveld, zo blijft de deur droog aan de onderzijde en verlengt u de levensduur aanzienlijk.  Maak bij voorkeur ook bovenlangs een balk. Dit zorgt voor meer stevigheid. Deze kunt u met hoekankers monteren. Zorgt bij 2 poortdeuren van 110 cm breedte voor een tussenruimte van minimaal 221 cm. Zo houdt u voldoende ruimte voor de scharnieren, werking en het slot.

Meet uit waar de plaatduimen moeten komen en bevestig de onderste plaatduimen met 4x50 mm tuin schroeven. In geïmpregneerd hout hoeven deze niet te worden voorgeboord.

Dubbele schuttingdeur

Snelcement voor een stevige fundering

Bevestig het gehele frame waterpas in de grond. In ons voorbeeld komen de palen 70 cm in de grond, we gebruiken daarom snelcement om de palen stevig in de grond te plaatsen. We graven het gat uit met een schep in plaats van de grondboor, zo heeft u alle ruimte om de palen te plaatsen en het snelcement erbij te gieten. Uw dubbele tuindeuren goed aanstampen is nu een must. Wacht ook tot het cement hard is voordat u de deur gaat ophangen. 

Hang de tuindeur in de onderste plaatduim. Nu kunt u bepalen waar de bovenste plaatduim bevestigt moet worden. In het filmpje geeft Henk Jan nog een handige anti-diefstal tip. Met sleutel 22 stelt u de deuren recht,  zodat beide deuren gelijk hangen. 

Veilige poortsluiting

We bevestigen een staartgrendel aan de bovenzijde van de deur en een grondgrendel aan de onderzijde. Dit zorgt voor extra stevigheid aan de deur, deze zal nu niet zomaar openwaaien. De deur die het meest gebruikt wordt krijgt het rozet slot. Teken af waar de gaten moeten komen en boor de gaten uit met een vlinderboortje maat 22 of 24 mm. Plaats de cilinder en de klink met 4x30 mm schroeven. Zet de cilinder vast met het meegeleverde schroefje, doe dit met een schroevendraaier, niet met de boormachine. 

U kunt er voor kiezen om ook op deze deur een staart- of grondgrendel te plaatsen, dit zorgt voor nog meer stevigheid en veiligheid.