Logo Gadero
service
Gadero TV

#115 Kastanjehouten hek met poort plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst21-05-2019

In aflevering #115 van Gadero TV ziet u hoe Ronny een hek en poort van kastanjehout monteert. Ronny gebruikt hiervoor een kastanjehouten deurhek, tuinhek Engels kastanjehout op rol en een gepunte kastanjepaal. Wanneer u een lage 'open' schutting in uw tuin wilt, is een tuinhek van kastanjehout de ideale oplossing. Dit tuinhek van kastanjehout van Gadero is op rol verkrijgbaar in de lengte van 460 cm. Het kastanjehek is verkrijgbaar in de hoogtes 90 cm, 105 cm, 120 cm en 180 cm. Dit tuinhek heeft een latafstand van 5 cm en 3 ijzerdraden met uitzondering van de 90 cm hoogte, deze heeft 2 ijzerdraden.

Kastanje Engels tuinhek 

De kastanjehouten hekken worden ook wel schapenhekken of schapenrasters genoemd. Deze Engelse uitvoering die u in de video ziet, is zeer flexibel en milieuvriendelijk. Dit tuinhek is van ongeschaafd hout. Vanwege deze eigenschappen en de robuuste uitstraling wordt het kastanjehouten tuinhek vaak gebruikt als natuurlijke afscheiding bij bossen, duinen, parken en weilanden.

De latten van het engelse kastanje hek zijn aan elkaar gespannen met 3 ijzerdraden. De latafstand van de kastanjehouten latten is ca. 5 cm. De 90 cm hoogte variant heeft 2 ijzerdraden. 

Tuinhekken poortdeur

Kastanjehouten deurhek 90 x 100 cm inclusief hengen en slot

Dit kastanjehouten hek van duurzaam kastantjehout is zeer geschikt voor afrastering van de tuin of weiland. Dit hek met de afmeting 90 x 100 cm is te gebruiken als deur voor uw kastanjehouten omheining. De afstand van de latten is ca. 4-6 cm. 

De scharnieren kunnen zowel rechts als links geplaatst worden, zodat het hekwerk een andere draairichting krijgt. Onder normale omstandigheden hebben kastanjehouten hekken een lange levensduur, wel 10 – 18 jaar. Deze afrasteringshekken hebben bovendien weinig onderhoud en zijn supersnel te plaatsen. Deze kastanje houten tuindeur wordt inclusief klikslotje geleverd. Er zijn twee scharnieren reeds op het tuinhek bevestigd en twee plaatduimen worden meegeleverd.

kastanjepoort hek poort

Voordelen kastanje tuinhek

  • Duurzaam kastanjehout in 4 verschillende hoogtematen;

  • Onbehandeld, dus extra milieu verantwoord;

  • Ideaal voor het laten begroeien met klimplanten;

  • Kastanjehout is vergelijkbaar met eiken hout;

  • Het tuinhek wordt op handige rol geleverd.

Nadelen kastanje tuinhek

  • Kastanje hout is grillig;

  • Kastanjehout bevat looizuur.

Tips plaatsen kastanje tuinhek

In deze video werken wij met een kastanje hek van 90 cm hoog. Voor dit hek gebruiken we palen van 150 cm lang. Plaats de palen voor 1/3 in de grond. U kunt het nameten met een rolmaat. Doordat het een open hek is, vangt het weinig wind en kan het makkelijk doorwaaien. Voor het maken van paalgaten kunt u het beste een verzinkte grondboor van 7 cm gebruiken.  Om te zorgen dat alle palen op 1 lijn zitten, gebruikt u een uitzettouw. Wikkel het uitzettouw om de eerste paal door tot aan de laatste paal. Zo krijgt u een zo strak mogelijk geheel. Wanneer het uitzettouw gespannen is, kunt u beginnen met het plaatsen van de tussenpalen. Om optisch gezien een zo mooi resultaat te krijgen, kunt u het beste de palen om de 1.10 meter plaatsen. 

Plaats de latjes van het tuinhek op de palen met de Wovar tuinschroeven RVS A2 4 x 60 mm. Deze schroeven hoeven niet voorgeboord te worden en dienen aan de bovenkant en onderkant van de lat gemonteerd te worden. 

Krammen

Gadero Tip:  Wanneer u alle paalgaten geboord heeft, plaats u alle palen erin. Het is raadzaam om de paal de laatste 10 cm aan te slaan met een paalhamer. Zo creëert u meer stevigheid wanneer u 6-8 cm dikke palen gebruikt.  Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van een kastanjehouten hek met poort:

Nijptang

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.