Logo Gadero
service
Gadero TV

EPDM dakbedekking leggen? Bekijk hier ons stappenplan!

Joanie
Geschreven doorJoanie
Geplaatst07-09-2022

In deze aflevering van Gadero TV laten wij zien hoe u EPDM dakbedekking aanbrengt. EPDM folie (Ethyleen Propyleen Dienmonomeer) kunt u zien als een rubberen flexibele dakbedekking. Dit duurzame EPDM folie bestaat altijd uit 1 deel. De rubberfolie dakbedekking is 1 mm dik en wordt per m2 op maat geleverd. Bij het plaatsen van de bestelling kunt u de m2 meters aangeven. Tel hierbij 30cm bij beide zijdes op , zodat u de opstaande randen kunt bekleden. Bij de juiste montage is de kans op lekkage minimaal. EPDM folie wordt gebruikt als dakbedekking voor een plat dak. Meer weten over EPDM dakbedekking leggen? Lees snel verder!

EPDM dakbedekking leggen? Bekijk hier ons stappenplan!
play video

EPDM dakbedekking leggen

Controleer het volledige dak op uitstekende schroeven en splinters en veeg goed aan. EPDM dakfolie wordt opgevouwen in een doos of op rol bij u thuis geleverd. In bovenstaande video ziet u dat het EPDM op rol geleverd is. Op de rol staat vermeld welke lengte- en breedtemaat het is. Zo weet u hoe u de EPDM rol neer kunt leggen, voordat u de EPDM dakbedekking gaat uitrollen. Zorg dat aan alle kanten voldoende overlap zit en leg de EPDM folie strak neer.

Wist u dat? EPDM folie is bij uitstek de ideale ondergrond voor een groen dak. Lees er meer over in onze blog de 10 voordelen van een groen dak. 

Wij adviseren om deze klus met twee personen uit te voeren, u kunt de dakbedekking van EPDM dan samen strak trekken. Zo zullen de meeste plooien al verdwijnen. Laat hierna het rubberfolie een halfuur rusten. Nadat het een halfuur gerust heeft, kunt u het EPDM voor de helft weer terugklappen. Zo kunt u eenvoudig het middenstuk verlijmen. 

dakbedekking-EPDM-1

Dakdoorvoer monteren plat dak

Voordat u EPDM dakbedekking aanbrengt, dient u het gat voor de dakdoorvoer te monteren. Wij kiezen in deze video voor een ronde dakdoorvoer, maar een vierkante stadsdoorvoer is ook een goede optie. Een stadsdoorvoer is een populaire keuze en loopt een beetje schuin en wordt geplaatst in de hemelwaterafvoer als verbindstuk tussen het dak van uw blokhut en uw boeiboord. Bij een stadsdoorvoer dient u het boeideel hoger te maken, ongeveer 7 centimeter. 

Twijfelt u nog tussen bitumen of EPDM dakbedekking voor uw platte dak? Lees dan de blog over EPDM of bitumen als dakbedekking voor een plat dak?

EPDM leggen

Montagetips aanbrengen EPDM

Spuit de contactlijm op beide delen, zowel het dak als de folie. Druk de EPDM stevig in de randen. Contactlijm is een stevige verbinding dan EPDM kit. 

De dakdoorvoer wordt niet standaard meegeleverd met uw EPDM dakbedekking, bestel deze zelf mee. Werk het dak af met daktrimmen.

Aluminium daktrimmen bevestigen

Voor de afwerking van de EPDM dakbedekking kunt u een daktrim aanbrengen. Hiervoor houdt u langs de rand van het dak 2 cm EPDM folie over U kunt het overtollige EPDM eraf snijden. Meer weten over daktrimmen? Bekijk "Hoe monteer je een daktrim?".