Logo Gadero
service
Gadero TV

Hoe leg ik een houten vloer in een blokhut?

Joanie
Geschreven doorJoanie

Ontdek hoe je een houten vloer in je blokhut legt.

Hoe leg ik een houten vloer in een blokhut?

Als extra optie bij blokhutten dan kan je bij Gadero een houten vloer bestellen. En hierbij heb je dan de keuze uit verschillende diktes en het is belangrijk om te bedenken dat kiezen voor een dikkere vloer automatisch een minder hoge doorloophoogte betekent. Dus hou je hier vooral rekening mee als je lang bent. In een aantal gevallen zou je dan kunnen kiezen voor een extra wandlaag om je niet tegenaan te lopen.

Behandeld of onbehandeld houten vloer in je blokhut

Bij de vloer als extra optie kan je ook nog kiezen of je deze onbehandeld of geïmpregneerd wilt. En hou er in het geval van een geïmpregneerde vloer rekening mee dat de levertijden dan veel langer zijn dan de onbehandelde variant.

En wanneer je meteen een houten vloer mee besteld krijg je dit als compleet pakket thuis geleverd en dit houdt in dat uiteraard de vloerdelen zijn meegeleverd, maar ook de daaronder te plaatsen vloerbalken. En voor een mooie afwerking zijn ook de plinten meegeleverd.

Houten vloer in de blokhut monteren

De vloer die we hier gaan leggen is 3,5 x 3,5 m. Bij de deur hebben we een apart stukje waar we nauwkeurig moeten meten. Vervolgens zagen we zowel de onderbalken als de planken op maat, met aandacht voor de afstand tot de wanden zodat het hout kan werken.

Het is essentieel om de onderbalken op de juiste afstand van elkaar te leggen. Hierbij houden we een hart-op-hartafstand van 50 cm aan. De planken die we erop leggen, hebben niet de gehele lengte, dus hebben we ze ook op maat gezaagd om mooi op elkaar aan te sluiten. De naden van deze planken moeten natuurlijk wel op de onderbalk terechtkomen, anders verliest de plank zijn ondersteuning.

De onderbalken zijn mooi op maat gezaagd, maar we moeten ze ook aan elkaar verbinden. Dit doen we met behulp van stukjes resthout zodat ze goed tegen elkaar blijven zitten.

De vloerdelen hebben een mes-en-schroefsysteem. De planken schuiven in elkaar. Deze systemen zitten niet alleen aan de lange kant van de plank, maar ook aan de korte kant. Houd hier rekening mee bij het zagen, zodat je deze stukken niet per ongeluk verwijdert en de planken niet meer met elkaar kunt verbinden. Bij de plank is het goed om aan de achterste zijde eerst een spijkertje of een schroef naar keuze vast te maken, zodat je aan de voorkant van de plank nog wat speling hebt om de volgende plank goed in te schuiven.

Om de vloer mooi af te werken, gaan we nu de plinten leggen. Deze plaatsen we in de hoek zodat ze mooi aansluiten. Je kunt ervoor kiezen om ze verstek te zagen zodat ze mooi aansluiten, maar als je hoek niet precies 90 graden is en je zaagt wel precies 90 graden, past het mogelijk niet goed. Wij kiezen ervoor om ze gewoon tegen elkaar aan te leggen, wat er prachtig uitziet. Houd bij het leggen van de plinten wel rekening met eventuele raamkozijnen die laag zijn, zodat de plint er net niet onder past. In dat geval moet je natuurlijk een inkeping maken zodat het toch mooi aansluit.