Logo Gadero
service
Klustip

Open gevelbekleding (rhombus) monteren

Gadero logo
Geschreven doorHanneke

Een zogenaamde open gevelbekleding is helemaal in. U heeft bij een open gevel zwart doek achter uw houten rhombus latten. Dit kunnen zowel rechte als schuine rhombus profielen zijn. Een open gevel heeft als groot voordeel dat deze goed ademt, dus geen kans op schimmelvorming en vochtvlekken.

In deze stappen leest u tips over het plaatsen van een open gevelbekleding van horizontale of verticale rhombus latten. Verticaal is het meest gangbaar en dat is ons uitgangspunt in deze handleiding.

Benodigdheden:

rhombus-Epicéa-thermo-traité
Gemiddeld
1
UV-werende zwarte fassadefolie aanbrengen

Dit zwarte UV-werende folie is een must bij een open gevel.

2
Zwarte rachels plaatsen

Bij een open gevelbekleding wilt u natuurlijk niet houtkleurige achterlatten zien. Kies daarom voor zwarte panlatten.

3
Rhombus latten monteren

U kunt de latten monteren met RVS schroefnagels, dit zijn speciale geribte spijkers. Dit kunt u met de hand doen of met een tacker. Voor meer details zie onderstaande video.

Schroefnagels

De lengte van de schroefnagels berekent u als volgt. Hanteer 2,5 keer de dikte van uw rhombus profielen. Dus bij een 18 mm channelsidingprofiel pakt u een RVS schroefnagel, ook wel bolkopnagels genoemd van minimaal 45 mm lang. Daarbij is het noodzaak dat u de bolkopjes van dergelijke geribte spijkers OP het hout laat zweven en NIET in het hout slaat. Vooral met persdruk tackers (o.a. Senco heeft goede machines) staat de luchtdruk nogal eens te hoog afgesteld, zeker bij relatief zachte houtsoorten als thermisch gemodificeerd Ayous of Thermisch Grenen/Vuren raden we aan (de laatste centimeter) met de hand met een klein hamertje te doen. Zo weet u zeker dat de bolkop op de plank blijft zweven.

Bolkopjes mooi in lijn

Een must is dat alle schroefnagels bij zowel horizontale als verticale rhombus planken mooi op lijn zitten en niet schots en scheef. Dit is best nog een hele kunst. U kunt dit oplossen door een lange, rechte lat of lange waterpas te gebruiken en goed af te tekenen waar u moet spijkeren. Ook kunt u werken met krijtlijm of touw met een stukje lood (vooral handig bij horizontaal monteren van rhombus latten). Het kost wat extra tijd, maar het eindresultaat van uw gevelbekleding wordt vele malen mooier als alle schroefnagels met bolkopjes mooi in 1 lijn staan. Dergelijke details maken het verschil.

Afdruiprand maken

Plaatst u uw rhombus latten verticaal? Denk dan nog even aan de onderkant van de rhombus planken schuin (60 graden) afzagen om zo een goede afdruiprand te krijgen. Zorg bij voorkeur ook voor een betonrand of opgemetseld gedeelte van minimaal 50 cm hoogte zodat uw latten niet in contact komen met de grond/te veel vocht of opspattend vuil. Zo verlengt u de levensduur van uw gevelbekleding enorm en bent u op die manier ook duurzaam bezig. Zorg altijd dat lucht achter uw gevelbekleding verticaal kan bewegen door overal 2 cm van uw dakranden vandaan te blijven. 

Uitmiddelen

Hier gaat het vaak mis! Zorg dat voordat u begint met uw gevelplanken monteren u precies weet hoe u op het einde of bij kozijnen uitkomt, probeer zo veel mogelijk te werken met hele delen. Het is lastig om een rhombuslat in de volle lengte in te korten. Speel een beetje met de tussenruimtes tussen de delen om mooi uit te komen. Hanteer wel minimaal 7 mm tussenruimte voor een goede ventilatie. Open gevelbekleding monteren vergt geduld en precisie. 

4
Hoeken afwerken

U kunt de hoeken op verschillende manieren afwerken. Op onderstaande afbeelding ziet u de mogelijkheden voor een buitenhoek en binnenhoek.

hoek afwerking gevelbekleding

In aflevering #110 van Gadero TV laat Henk Jan zien hoe u een gevel bekleedt met Padouk Rhombus. Rhombus behoort tot de categorie open gevelbekleding. Deze 18x68 mm ruitvormige profielen hebben de vorm van een balk die iets scheef staat, zo lijken de planken bijna ruitvormig als u ze van de kopse kant bekijkt. 

Padouk Rhombus

Gevelbekleding monteren Rhombus profiel

Rhombus gevelbekleding is erg populair en geeft uw gevel een luxe uitstraling. U houdt altijd een kleine doorkijk bij deze open gevelbekleding. Wij raden u daarom aan om deze profielen op zwart gebeitste panlatten en zwart uv-bestendig bouwfolie te plaatsen. Het grote voordeel van Rhombus is dat de gevelbekleding goed ventileren kan. Door de ventilatie heeft uw gevel een langere levensduur. Zorg bij voorkeur voor een dubbele laag (zwarte) panlatten om de 40 cm of kies voor panlatten van 1.5 x de dikte van het profiel. U bevestigt deze rhombus profielen met 7-10 mm tussenruimte.

Let op! Wanneer u uw RVS schroefnagels plaatst in het hout, zorg ervoor dat ze niet in het hout verdwijnen, want de bolkop dient OP het hout te blijven liggen anders beschadigdt u het hout.

GaderoTV 110 Afstandhouder

Sommige houtsoorten bieden rhombus profielen in meerdere breedte maten, ook populair in uw gevelbekleding te mixen met 3 verschillende breedtes tot een zogenaamde streepjescode profiel. 

GaderoTV 110 vergrijzing

Bekijk ook aflevering #108, daar plaatsen we houten gevelbekleding met een tacker! 

GaderoTip: wanneer u met RVS schroefnagels werkt, is het raadzaam om met een 2 mm dikte boor voor te boren aan alle zijkanten, alleen in het hout en niet in de panlat. Zo krijgt u de meest sterke constructie. Vooral bij thermisch gemodificeerd hout en hardhout een must.

Bekijk hier ons volledige assortiment aan open gevelbekleding.