#30 Pergola bouwen van hout

Henk Jan laat in Aflevering #30 van Gadero TV zien hoe u een pergola plaatst. Zo creëert u met een pergola meer diepte in uw tuin en is het een leuke afbakening om een loungeset neer te zetten. Een pergola brengt veel sfeer in de tuin en is eenvoudig in elkaar te zetten doormiddel van de handige hoekverbindingen. Het leuke aan zo'n pergola is dat er vele opties zijn. Zo kunt u kiezen uit verschillende maten, maar ook uit houtsoorten. Ga aan de slag en volg de stappen!

Doe-het-zelf

Benodigdheden:

Grondboor
Boormachine
Waterpas
Kwast

Stap 1: "Graaf gaten en zet de palen in de teer"

Graaf met een grondboor op de juiste afmeting gaten in de grond voor de staanders. Gaat u de palen direct in de grond plaatsen? Behandel de onderkant van de palen met teer waar deze in de grond komt te staan, zo beschermt u het hout. Gebruikelijk is een pergola met een hoogte van 230 cm. Bestel palen van 300 cm en plaats hiervan 70 cm in de grond. Zo komt de pergola erg stevig te staan. Laat de teer eerst goed drogen voordat u de paal in de grond plaatst.

Stap 2: "Plaats de palen in de grond"

Wanneer de teer is opgedroogt plaatst u de palen in de grond. Waterpas elke paal goed, zodat u een mooie rechte pergola krijgt.

Stap 3: "Maak van de liggers een geheel met de hoekverbindingen"

Maak de 4 liggers aan elkaar vast doormiddel van de pergola hoekverbindingen. Doe dit nog op de grond, later tilt u het geheel op. Schroef deze nog maar met 1 schroef vast, zodat er nog wat speling in de constructie zit.

Stap 4: "Bevestig de liggers op de staanders"

Deze stap is handig om met minstens 2 mensen te doen. U tilt nu het geheel van liggers op en plaatst deze op de staanders. Wanneer u alles goed heeft afgemeten vallen de hoekverbindingen precies op de staanders. Waterpas het geheel en schroef nu de rest vast. 

Tip: Wilt u de pergola nog stevig maken? Plaats dan schuine schoren in hoeken van de pergola.