#30 Pergola bouwen van hout

In aflevering #30 van Gadero TV laat Henk Jan u zien hoe u een pergola plaatst. Met een pergola creëert u meer diepte in uw tuin en het is een mooie plek om een loungeset neer te zetten. Met behulp van onze handige hoekverbindingen is het eenvoudig een pergola in elkaar te zetten. U kunt gebruik maken van verschillende houtsoorten en maten, de opties zijn eindeloos!

Pergola maken met 9 x 9 x 300 cm Lariks palen

In deze Gadero TV laat Henk Jan u zien hoe u een pergola maakt met onze 9 x 9 cm Lariks Douglas palen. Deze palen zijn onbehandeld en hebben daardoor een mooie lichtroze houtkleur. De palen hebben een lengte van 300 cm en zijn daarom erg geschikt om te gebruiken voor uw schutting, overkapping of als uw pergola. Houdt er rekening mee dat u onbehandeld Lariks palen niet zo in de grond plaatst. Met teer kunt u de onderkant van de palen beschermen en geniet u langer van het resultaat. 

Pergola met Lariks Douglas palen 9x9x300 cm

Hoekverbindingen voor uw pergola

Bij Gadero verkopen we verschillende soorten hoekverbindingen voor pergola's. Het soort hoekverbinding verschilt daarbij ook omdat men rekening dient te houden met de afmetingen van de palen. In dit geval is gebruik gemaakt van verzinkte pergola hoekverbindingen voor 9x9 cm palen. U kunt deze eenvoudig op uw palen schuiven. Deze kubus pergolasteun is ook verkrijgbaar in een 90 graden hoek, een T-verbinding en dubbele hoek. 

Behalve verzinkte pergola hoekverbindingen, verkopen wij ook zwart gepoedercoate hoek elementen van Nesling. Deze zijn geschikt voor palen van 8.5 tot 12 cm, dus u heeft hier meer speling als bij de verzinkte verbindingen. 

Pergola hoekverbinding Verzinkt voor 9x9 cm balken

Stappenplan

Doe-het-zelf

Benodigdheden:

Grondboor
Accuboormachine
Waterpas
Kwast
Schep

Stap 1: "Graaf gaten en zet de palen in de teer"

Graaf met een grondboor op de juiste afmeting gaten in de grond voor de staanders. Gaat u de palen direct in de grond plaatsen? Behandel de onderkant van de palen met teer waar deze in de grond komt te staan, zo beschermt u het hout. Gebruikelijk is een pergola met een hoogte van 230 cm. Bestel palen van 300 cm en plaats hiervan 70 cm in de grond. Zo komt de pergola erg stevig te staan. Laat de teer eerst goed drogen voordat u de paal in de grond plaatst.

Stap 2: "Plaats de palen in de grond"

Wanneer de teer is opgedroogt plaatst u de palen in de grond. Waterpas elke paal goed, zodat u een mooie rechte pergola krijgt.

Stap 3: "Maak van de liggers een geheel met de hoekverbindingen"

Maak de 4 liggers aan elkaar vast doormiddel van de pergola hoekverbindingen. Doe dit nog op de grond, later tilt u het geheel op. Schroef deze nog maar met 1 schroef vast, zodat er nog wat speling in de constructie zit.

Stap 4: "Bevestig de liggers op de staanders"

Deze stap is handig om met minstens 2 mensen te doen. U tilt nu het geheel van liggers op en plaatst deze op de staanders. Wanneer u alles goed heeft afgemeten vallen de hoekverbindingen precies op de staanders. Waterpas het geheel en schroef nu de rest vast. 

Tip: Wilt u de pergola nog stevig maken? Plaats dan schuine schoren in hoeken van de pergola.

Gereedschappen en gebruikte producten

Gebruikte producten

Gereedschappen

  • Accuboormachine
  • Waterpas
  • Ladder
  • Kwast
  • Grondboor

Pergola met hoekverbindingen - zwart

U heeft natuurlijk zelf de keuze welke houtsoort u wilt gebruiken. Bekijk ons volledig assortiment Pergola hout om erachter te komen welke het best bij u past. Wilt u ook graag andere verbindingselementen gebruiken? Bekijk al onze pergola verbindingselementen hier en maak uw keuze. 

Liever een prefab pakket? Bekijk onze houten pergola sets (voor klimplanten) en onze pergola sets met schaduwdoek

Wilt u niks missen van Gadero en op de hoogte blijven van onze video's, tuintrends en aanbiedingen? Volg ons dan op een van deze kanalen.

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Trends en meer

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram