Logo Gadero
service
Gadero TV

#125 Schaaldelen schutting lariks douglas

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst25-06-2019

Ronny laat in aflevering #125 van Gadero TV de robuuste schaaldelen van lariks zien. Hiermee maakt u naar eigen wens een verticale schutting of een horizontale schutting. De schaaldelen hebben een grillige vorm, bij verkeerde montage krijgt u grote kieren tussen de planken en is het regelwerk zichtbaar. 

Voordelen schaaldelen schutting

  • Snel te plaatsen

  • Landelijke / natuurlijke uitstraling

  • Zowel verticaal als horizontaal te bevestigen

  • Onbehandeld lariks is milieuvriendelijk

Verticale schutting maken

Maak een frame met hardhouten palen en balken voor een verticale schutting. Bekijk aflevering #90 van Gadero TV om te zien hoe dit moet. De planken worden gemonteerd met een flinke tussenruimte, met 5x50 mm schroeven. Er wordt een tweede laag planken vastgezet met 5x70 mm schroeven. Op deze manier krijgt u een dichte schutting.

Lariks douglas planken hoeven niet voorgeboord te worden, de hardhouten palen van het regelwerk wel. Om te voorkomen dat dieven en inbrekers via de achterzijde van de schutting uw tuin binnenkomen, plaatst u anti-klim strips op de bovenzijde van de schutting. 

Horizontale schutting potdekselen

Bekijk aflevering #122 om te zien hoe u de balk in de hoek bevestigt voor een hoekschutting. De planken worden horizontaal gemonteerd, kies een rechte plank uit voor de onder en bovenzijde. Zet de onderste plank vast en werk vervolgens naar boven. De bovenzijde van de plank wordt vastgezet met 5x50 mm RVS 410 schroeven, de onderzijde met RVS 410 5x70 mm schroeven. Let op bij het voorboren dat u niet in de schroeven van de vorige plank boord. 

De schutting kan aan de zijkant worden afgewerkt met een rechte schorsplank. De achterzijde (kant van de buren) kan bekleed worden met elke gewenst materiaal. 

Benodigdheden schaaldelen schutting

Nadelen schaaldelen schutting

  • Laat geen licht door

  • Achterzijde moet bekleed worden, anders is het frame zichtbaar

  • Wijken af in breedte

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.