Logo Gadero
service
Gadero TV

#122 Lariks Douglas schutting maken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst14-06-2019

In aflevering 122 van Gadero TV laat Ronny zien hoe je een schutting bouwt van Lariks douglas planken. De planken die hiervoor zijn gebruikt hebben als afmeting 1,6 x 14 cm. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van 6,5 x 6,5 cm Lariks douglas palen. Dit houtsoort is populair vanwege de mooie, warme kleur en daarnaast is het gedroogd hout, waardoor het minder vatbaar is voor vocht en schimmels. Het hout is geschaafd, waardoor u geen last heeft van splinters. 

#122 Lariks Douglas schutting maken
play video

Palen behandelen met teer

Omdat de palen onbehandeld zijn is het belangrijk dat u het deel dat in de grond komt altijd behandeld met zwarte teer. Dit voorkomt dat het hout sneller wegrot. Meet op de paal welk deel boven de grond komt, dit is simpelweg de hoogte van de schutting, en teken dit af. Het overige deel kunt u vervolgens insmeren met teer. Het is hierbij belangrijk om ook de onderkant van de paal mee te nemen. 

Een tip van Gadero is om dit de dag voordat u uw schutting wilt gaan bouwen te gaan doen, omdat het teer 5 tot 8 uur per laag nodig heeft om te drogen. De zijdes van de palen hebben twee lagen nodig, de onderkant van de paal 3 lagen. In totaal heeft het dus ongeveer een dag nodig om volledig te drogen. 

Lariks douglas schutting planken

Palen plaatsen schutting

Voordat u begint met het plaatsen van de schutting is het verstandig om een lijn te spannen waar de schutting moet komen te staan. Vervolgens kunt u met een grondboor gaten in de grond maken, waar de palen in geplaatst worden. Heeft u last van puin in de grond? Bekijk dan ook aflevering 118 van Gadero TV, waarin 5 tips worden besproken om puin uit de grond te halen. 

Doordat de schutting uit de video is geplaatst in een woonwijk, kunnen de palen om de meter worden geplaatst. Wanneer u de schutting bij een open vlakte plaatst, zal deze meer wind vangen en heeft u meer stevigheid nodig. Deze stevigheid wordt simpelweg gecreëerd door de palen dichter bij elkaar te zetten. 

In de video is een schutting gemaakt met een bocht. Wanneer dit bij u ook het geval is moet de eerste paal die die u plaatst de hoekpaal zijn. Plaats vervolgens een balk aan de hoekpaal, om hier voldoende ruimte te creëren om de schuttingplanken aan vast te schroeven. Vervolgens kunnen de overige palen in de grond geplaatst worden. Controleer altijd of deze waterpas zijn geplaatst. 

Tuinontwerp lariks douglas overkapping

Schutting maken

De planken voor de schutting zijn niet lang genoeg om de volledige lengte van de schutting in een keer te dekken. Echter is het ook niet mooi om alle naden van een plank op dezelfde plek te laten vallen. Wanneer u bijvoorbeeld planken van 3 en 4 meter gebruikt is ons advies om te beginnen met een plank van 3 meter aan een zijde en om voor de volgende plank een plank van 4 meter te gebruiken. Zo verspringen de naden van de planken, wat een speelser effect geeft. Houdt hierbij rekening met het plaatsen van de palen, zodat het uiteinde van een plank altijd direct op een paal vastgeschroefd kan worden. 

Begin met de eerste plank onderaan de schutting. Ons advies is om de eerste plank ongeveer 5 cm boven de grond te plaatsen, zodat de plank weinig last heeft van vochtigheid bij de grond. Hierdoor zal uw schutting langer mee gaan. 

De schuttingplanken dienen aan de uiteinden voorgeboord te worden voordat deze vastgeschroefd worden aan de palen. Dit voorkomt dat de palen gaan scheuren. Wanneer u de schutting alleen wilt gaan plaatsen is ons advies om gebruik te maken van een lijmklem. Met deze klem kunt u de plank aan een uiteinde vastklemmen op een paal, zodat u de plank aan de andere zijde alvast kunt vastschroeven. Hierdoor kunt u ook makkelijk controleren of de plank waterpas wordt gemonteerd. Belangrijk is om iedere plank te controleren of deze waterpas is. Gebruik per paal twee schroeven. Om deze overal gelijk te krijgen kunt u dit aftekenen op de plank. 

Bij een schutting die de hoek om gaat dient u rekening te houden met de werking van het hout. Zorg er voor dat de plank niet strak tegen de hoekpaal aan gemonteerd wordt, maar houdt een paar mm ruimte over. 

Het is handig om een aantal gelijke klosjes te zagen van overig hout. Deze klosjes kunt u eenvoudig gebruiken om tussen iedere plank dezelfde afstand te houden en deze ook waterpas te monteren. Vervolgens kunnen beide zijdes verder gemonteerd worden. 

Wil je meer klustips lezen over schuttingen? Bekijk dan onze klustips.

Lariks douglas tuinplank

Lariks Douglas hout behandelen

De duurzaamheid van het hout kan eenvoudig verhoogd worden door dit te behandelen met kleurloze beits. Deze beits zorgt er voor dat de mooie kleur blijft behouden. Gebruik hiervoor altijd twee lagen. Dit zorgt er voor dat u nog langer van uw schutting kunt genieten! 

Wilt u misschien toch een ander soort hout gebruiken voor uw schutting? Bekijk onze blog over de populairste houtsoorten voor schuttingen

Meer Gadero TV afleveringen