Logo Gadero
service
Gadero TV

#119 Thermisch gemodificeerd Fraké monteren met Deckwise clips

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst03-06-2019

In aflevering #119 van Gadero TV vertelt Ronny hoe u een vlonder van buitenparket thermisch gemodificeerd Fraké plaatst met Deckwise clips. Fraké is harder dan thermisch Ayous, vuren en grenen hout. Daarnaast heeft Fraké een levendige, eigen structuur met noestjes, vlammen en soms kleine pinholes.

Thermisch gemodificeerd Fraké

Door het thermisch behandelen onder stoomdruk kunt u de levensduur van 20-25 jaar halen. Dit komt overeen met de groeiduur van de boom. Bovendien worden deze planken uiterst milieuverantwoord onder stoomdruk verduurzaamd (dus zonder chemische middelen)!

De prijs van deze Fraké planken scheelt nauwelijks met tropische hardhouten soorten als Bankirai en Ipé. Hoewel thermisch gestoomd Fraké binnen het thermische segment relatief hard is, zijn hardhoutsoorten als Bankirai en Ipé nog harder. Let op: deze thermische gemodificeerde Fraké planken zijn veel duurzamer dan onbehandeld Lariks Douglas en keteldruk behandelde terrasplanken (de ouderwetse groengeimpregneerde vlonderplanken). 

Fraké vlonder

Deze 27 x 140 mm planken van Fraké kunt u monteren met erg handige Deckwise clips. De kopse kanten hebben een mes en groef, u kunt de planken eenvoudig in elkaar schuiven. Zorg er wel voor dat de kopse kanten altijd precies op een onderbalk uitkomen. Plaats nooit 1 clip op 2 planken bij een kopse naad. Gebruik bij een kopse naad 2 clips. 

Fraké

Voordelen Thermisch gemodificeerd Fraké met Deckwise clips

  • Lichtgewicht terrasplank voor dakterras, balkon of vlonder;

  • Schitterende 'levendige' look and feel van thermisch Fraké;

  • Zeer duurzaam en bijna geen werking meer;

  • Zeer milieuverantwoord onder stoomdruk verduurzaamd;

  • Prachtige uitstraling.

Nadelen Thermisch gemodificeerd Fraké met Deckwise clips

  • Fraké is dankzij het thermisch modificeren iets brozer. Let hierop tijdens vervoer en montage. Zeer harde thermische houtsoort, maar zachter dan hardhout. Deze vlonder is niet geschikt om er met naaldhakken op te lopen. 

Tips plaatsen vlonderplank Fraké met Deckwise clips

In de video bouwen we de vlonder op een ondergrond van beton. Hierdoor kunnen we mooi gebruik maken van de kunststof hoogteverstellers. Op de hoogteverstellers leggen we hardhouten balken om de 40 centimeter. Om de 50 centimeter per balk plaatsen we een hoogteversteller. Zo zijn de oneffenheden in de ondergrond eenvoudig te traceren. 

Wanneer de balken waterpas gepositioneerd zijn, kunnen ze vastgeschroefd worden aan de terrasdragers. Aan de uiterste balken zijn de schroeven aan de binnenkant gemonteerd. En bij de tussenbalken zijn de schroeven in de lipjes om en om bevestigd. Zo krijgt u een mooi stevig geheel, maar zijn de lipjes niet in het zicht. 

Kunststof terrasdrager

Gebruik onze handige rekentool voor het berekenen van de benodigde materialen. Klik op de afbeelding om de rekentool te starten. Vul vervolgens de gewenste afmetingen van uw terras in en kies de gewenste bijbehorende producten.

Thermisch gemodificeerd Fraké valt onder duurzaamheidsklasse 1/2. De Fraké planken worden gemonteerd met Deckwise clips. In aflevering #89 van Gadero TV ziet u hoe wij een Mukulungu vlonderplank monteren met Deckwise clips. Nieuw bij Gadero! Mooie Wovar L-vormige aluminium randafwerking, ideaal voor buitenparket met sponning. Met een randafwerking dekt u het mooi af.

Aluminium randafwerking

Gadero Tip: of u nou een vlonder bouwt op piketpalen, of op hoogeteverstellers van kunststof, wij raden aan om nooit te besparen op de fundering. De fundering is de basis en moet goed stevig zijn. 

Benodigde materialen van Gadero voor het plaatsen van een Fraké vlonder met Deckwise clips:

Duurzaam Fraké

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.