Logo Gadero
service
Klustip

Rabat schutting plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst14-09-2020

Lees onderstaande handige stappenplan voor het maken van een dichte schutting van rabatdelen, u kunt dit stappenplan ook gebruiken voor het bouwen van een schutting of wand van Zweeds rabat planken. Bij Zweeds rabat altijd onderaan beginnen met de dikste zijde aan de onderkant. 

Deens rabat dichte schutting
Eenvoudig
1
Plaats van de rabat-schutting bepalen

Wilt u een rabatscherm plaatsen? Bepaal dan eerst waar u de schutting van rabatdelen wilt hebben. Het kan handig zijn om enkele uitzetpiketjes neer te zetten. Meet de totale ruimte tussen de uitzetpaaltjes op. Dat is de lengte van uw schutting van rabatdelen. In onderstaande voorbeeld gaan we uit van een hoekschutting van rabat met 2 zijden van 3 meter lengte.

Omdat een geheel schutting van rabatdelen geheel dicht is, is het belangrijk dat u palen 90 tot 100 cm de grond in plaatst. Hanteer om de 70 cm een paal. Zo wordt uw rabat schutting bestand tegen harde wind. Maakt u een wand van een schuur of overkapping met rabatdelen dan kunt u er ook voor kiezen om op een 8x20 cm dikte betonband een raamwerk te maken van 5x10 cm balken bijvoorbeeld.  

2
Bepalen van de benodigde hoeveelheden

Uitgaande van bovenstaande voorbeeld heeft u 2 maal 3 meter schutting nodig. Dit maakt totaal 6 meter. Op 6 meter plaatsen we tenminste 11 hardhouten palen van 7 x 7 cm in de paallengte van 3 meter. Eventueel kunt u ook geïmpregneerde naaldhout palen van 7 x 7 cm toepassen. De palen staan in dit voorbeeld 60 cm van elkaar. Indien er sprake is van een slappe bodem (veen- of kleigrond) dan adviseren wij de palen om de 40 cm te plaatsen en dikke palen te kiezen, bijvoorbeeld hardhout paal 8x8 cm of behandelde naalhout paal 9x9 cm. Uw dichte houten wand moet immers bestendig zijn tegen de harde wind. Voor een schutting van rabatdelen die uit 2 delen van 3 meter lengte en ongeveer 2 meter hoogte bestaat heeft u 2 maal 18 stuks rabatdelen 1,8 x 14,5 x 300 cm nodig (werkende breedte ca. 12.5 cm, de planken schuiven immers steeds in elkaar). Totaal dus 36 stuks. Voor het vast zetten kunt u gebruik maken van kleinere spijkers 30 mm of de Torx 30 mm schroeven. Circa 400 stuks schroeven zijn er nodig in dit voorbeeld. Voordeel van spijkeren is dat de spijkerkop weg kan vallen in de mes en groef van de rabat-planken. Indien u kiest voor schroeven kan deze in de plank zelf worden aangebracht. Mocht u de planken nog een kleur geven dan kunnen de schroefkoppen eenvoudig met plamuur worden weggewerkt. U heeft dan hetzelfde beeld als bij het spijkeren van de rabatdelen. Voordeel van schroeven is dat de rabatplanken tijdens de montage eenvoudiger even los gehaald en verzet kunnen worden. Uw bestellijst bij houthandel Gadero.nl is dan als volgt:

  • 11 stuks palen 7 x 7 x 300 cm

  • 36 rabatdelen 1,8 x 14,5 x 300 cm

  • 2 dozen Torx schroeven 30 mm of 4 dozen spijkers van 30 mm lang

Van Roosendaal tot Meppel, wij bezorgen tuinhout gemiddeld binnen 4 werkdagen in heel Nederland en België bij u thuis. Snel uw schutting bouwen? Gadero.nl maakt het mogelijk.

3
Plaatsen van de palen

Zet op het begin en eindpunt de eerste grondpalen. Plaats vervolgens de palen tussenin op een manier zodat de rabatdelen mooi uitkomen op de palen, zodat u minimaal zaagverlies heeft. Probeer daarbij 60 cm tussenruimte ongeveer aan te houden. De palen kunnen met een lijn (touwtje) eenvoudig in een rechte lijn geplaatst worden. Zorg er voor dat de palen allemaal goed verticaal waterpas staan. Het plaatsen van de palen gaat het meest eenvoudig met de paalhamer en de handgrondboor van 7 of 10 cm doorsnee.

palen plaatsen

4
Rabatdelen aanbrengen

Nadat de palen zijn geplaatst kunt u de eerste laag rabatdelen aanbrengen. We beginnen altijd aan de onderkant. Zorg dat het onderste rabatdeel precies horizontaal waterpas is aangebracht. Dit kan eenvoudig met behulp van 2 lijmtangen. Bij voorkeur de eerste plank net iets (5 cm) boven het maaiveld. Zo waait uw schutting ook na een regenbui snel weer droog en verlengt u de levensduur. Het rabatdeel heeft altijd de groef (opening) aan de onderkant en het mes aan de bovenkant. Zo voorkomt u dat regenwater in uw planken blijven staan). Na het aanbrengen van de eerste plank is het aanbrengen van de overige lagen rabatdelen heel eenvoudig. Controleer wel af en toe of een en ander nog goed waterpas is.

rabat hout monteren

Indien u de rabatdelen met onze 4x50 mm Torx schroeven vast zet, kunt u deze planken ook eenvoudig (zonder scheuren e.d.) even weer los draaien. Het handige opzetstuk met Torx bit is onder de categorie Schroeven e.d. zo mee te bestellen. De 4x50 mm Torx schroeven kunt u eenvoudig in een paal schroeven, wel even voorboren bij hardhout. Indien u langere schroeven of spijkers in een hardhouten paal wilt gebruiken verdient het de aanbeveling om een en ander voor te boren met 3,5 mm metaalspiraalboor. Plaats altijd 2 schroeven op 1/3 en 2/3 van het rabatdeel, dus niet in de mes en groef schroeven, deze zal hierdoor stuk gaan. Ook bij Zweeds rabat adviseren we op 1/3 en 2/3 van de plank vast te schroeven, dus 2 schroeven per kruising paal/plank.

rabatdelen schroeven

Indien u een rabatschutting van meer dan 5 meter lengte wilt plaatsen adviseren wij om de naden van de planken te laten verspringen over meerdere palen. Dit geeft een fraaier totaalbeeld en maakt uw rabatplanken schutting steviger.

5
Afwerking

Na het vast zetten van het bovenste rabatdeel kunnen de paalkoppen netjes recht worden afgezaagd. Dat noemen we ook wel het afsnellen van de paalkoppen. Daar voor hoeft u echt geen cirkelzaag o.i.d. te hebben. Dit kan eenvoudig met de handzaag gebeuren. Nu is uw schutting van rabatdelen helemaal af en kunt u genieten van uw pricavy. Indien u klimplanten of andere begroeiing tegen de schutting wilt laten groeien is dat geen probleem. Onze vuren en grenen rabatdelen zijn immers onder hoge druk behandeld en zo geschikt voor montage in de tuin. Onze hardhout rabatdelen gaan nog langer mee. Bij keuze voor lariks douglas planken adviseren we deze 2x te behandelen met onze Maxrelease transparante beits. Bij het maken van schuurtjes e.d. met rabatdelen kunt u op de hoeken deze hoeklatten monteren als afwerking. Ook kunt u een L-vormige aluminium profiel op uw hoeken plaatsen. Nader uitleg over het zetten van de palen en/of het plaatsen van een gewone planken schutting, bekijk onze klustips. Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit plan van aanpak. Bel en/of email ons gerust!

Met een houten schutting van rabatdelen creëert u een dichte wand tussen u en de buren of bijvoorbeeld tussen u en de weg. Ook bij weersinvloeden en werking van het hout zal de schutting altijd 100 % gesloten blijven. Dit komt door de zogenaamde veer en de groef planken die in elkaar vallen. Ook onze rabatplanken zijn netjes geschaafd.

U heeft keuze uit vuren en grenen Geïmpregneerd rabatprofielen (levensduur 10-15 jaar), onbehandelde lariks douglas zweeds rabat (levensduur 7-15 jaar) of hardhout rabatdelen (levensduur 20-25 jaar). Rabatplanken zijn in de lengten; van 180 cm tot 5 meter bij ons te koop.

Tips vooraf

  • Wilt u een schutting maken van rabatdelen met enkele zichtzijde of met dubbele zichtzijde (beide zijden eenzelfde aanzicht). Voor een schutting met 'stapelplanken' die exact gelijk zijn aan beide kanten raden we u aan eens te kijken onder onze trendy gleufpalen met stapelplanken schuttingen.

  • Voor enkelzijdige montage kunt u kiezen uit halfhouts rabat (deze schuiven niet inelkaar maar overelkaar heen), mes en groef rabat (deze schuiven inelkaar) of de trendy Zweeds rabat potdekselplanken (zie onderstaande foto), ook populair in de kleur zwart. Voor dubbelzijdige montage kunt u kiezen uit stapelplanken (aanbevolen zie boven), dubbelrabat of blokhutprofielen. 

  • Schuif rabatdelen nooit te strak inelkaar, zo heeft het hout geen ruimte voor werking.

  • Voorkom scheuren in de dunne delen van uw rabatplanken door hier rabatspijkers te gebruiken of schroef uw rabatdelen vast in het dikste gedeelte van uw plank, zie onderste foto.

  • Met zogenaamde Zweeds rabat planken (potdekselplanken) kunt u ook een fraaie (enkelzijdige) schutting maken, kijk op de pagina zweeds rabat. Begin bij Zweeds rabat altijd van onderaf te stapelen met de brede kant naar onderen.

  • Wilt u een dichte wand maken of een balkon of dakterras, dan kunt u eventueel kiezen voor de lichtgewicht red cedar rabatdelen.

Optie 1 Schutting van Zweeds Rabat Potdekselplanken

potdeksel lariks douglas

Schutting van Zweeds rabat Lariks Douglas

Steeds meer mensen kiezen voor een dichte schutting van Zweeds rabat planken (zie foto hierboven). Begin bij deze type planken (ook wel potdekselplanken genoemd) altijd met de brede zijde naar onderen om vanaf de onderkant omhoog te stapelen. Plaats de palen om de circa 70 cm. Let op! Dichte schuttingen zijn relatief zwaar, dus bij voorkeur 7x7of 8x8 cm dikte hardhouten palen gebruiken. Indien u beide zichtzijden gelijk wilt hebben, dient u uw schutting dubbel te bekleden. Kies uit Zweeds rabat van 14.5 of 19 cm breed. Naast potdekselplanken van Lariks Douglas hout ook in Geïmpregneerd hout en Zwart gecoat hier te koop. Wij bezorgen bovendien binnen enkele werkdagen bij u thuis.

Optie 2 Stappenplan, mes en groef rabat schutting maken

geimpregneerde schutting

Schutting van mes en groef geïmpregneerde rabatdelen

Naast het schuin potdekselen met Zweeds rabat kunt u ook van mes en groef rabatdelen een dichte schutting maken. Deze worden recht op elkaar gestapeld.

Schutting maken van mes-in-groef rabatdelen video

In aflevering #91 van Gadero TV ziet u hoe Henk Jan een schutting monteert van mes-in-groef rabatdelen! Bekijk deze pagina voor een specifieke handleiding en gebruikte producten. 

Schutting planken rekentool

Stel een schutting samen op basis van uw eigen maten, kies uw eigen keus palen en planken en laat de rekentool het werk doen. U hoeft alleen nog maar te bestellen en te klussen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!