Logo Gadero
service

Tuintegels 40x80

Droom jij van een strak terras of oprit rondom je huis? Dan raden wij aan om een banenverband te creëren met onze rechthoekige tuintegels. Hieronder hebben wij al onze tuintegels in het populaire formaat 40x80 cm op een rijtje gezet. 40x80 tuintegels zijn ideaal om een moderne tuin mee te maken. Er zijn veel verschillende soorten 40x80 tegels. Van beton tot keramiek, voor ieder wat wils.

Soorten

Betontegels

40x80 cm betontegels zijn erg sterk en slijtvast en hebben hierdoor een hoge draagkracht. De prijs-kwaliteitverhouding van betontegels is goed. Betontegels zijn in vergelijking met keramische tegels of natuursteen tegels goed betaalbaar. Beton is een duurzaam materiaal, dat minstens een aantal jaar meegaat en volledig recyclebaar is.

Tuintegels van beton zijn in verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo zijn er onbehandelde betontegels, geïmpregneerde betontegels en betontegels met een coating:

  • Onbehandelde betontegels vragen veel onderhoud, omdat deze tegels snel vocht en vuil opnemen en aan vervanging toe zijn. Dit zijn de goedkoopste tuintegels van beton.

  • Geïmpregneerde betontegels nemen minder snel vuil en vocht op in tegenstelling tot de onbehandelde betontegels. Maar ook deze tegels zullen na een aantal jaar vlekken vertonen. Deze tegels zitten in het middensegment qua prijs.

  • Betontegels met een coating kennen bijna geen problemen in onderhoud. Alleen is het mogelijk dat de coating na verloop van tijd ook wegslijt, waardoor op dat moment dezelfde problemen ontstaan als bij de andere betontegels. Deze variant is de duurste van de drie, maar kwalitatief ook het allerbest.

Keramische tegels

Wanneer tuintegels van keramiek op de juiste manier gelegd worden, gaan ze meer dan een leven lang mee. Keramische terrastegels worden (meestal) in Italië gemaakt van gebakken klei, dit productieproces is bijna niet schadelijk voor het milieu. Met keramiek is het mogelijk om circulair te bouwen, omdat het materiaal net als beton volledig recyclebaar is. Hierdoor worden er op de lange termijn weinig grondstoffen gebruikt. Tuintegels van keramiek vertonen nagenoeg geen verkleuring en zijn vol van kleur. Daarnaast hebben de keramische tegels altijd dezelfde maat, waardoor je een strak terras krijgt. Keramische tuintegels zijn onderhoudsvrij en nemen geen vocht of vuil op. Ook hechten algen en mossen zich slecht aan deze tegel.

Als je wilt gaan voor kwaliteit, raden wij altijd tuintegels van keramiek aan!

Beste van beide werelden

Dankzij de nieuwste ontwikkelingen kun je tegenwoordig ook kiezen voor het absolute neusje van de zalm. Namelijk betontegels met een toplaag keramiek. Dit zijn tuintegels waarvan de onderlaag bestaat uit beton, maar boven op de betonlaag van 3 cm is een keramische toplaag van 1 centimeter geplaatst. Op deze manier kun je van de verwerking van beton genieten, maar ook van de praktische, esthetische en duurzame kwaliteiten van keramiek.

40x80 cm tuintegels leggen

Het leggen van 40x80 betonnen tuintegels gaat niet anders dan het leggen van 60x60 betontegels.Lees onze klustips voor het leggen van betonnen tuintegels tegels goed door en/of bekijk onze Gadero TV aflevering 202. Hieronder vind je een hele beknopte samenvatting van onze klustips over hoe je in een notendop 40x80 tuintegels plaatst.

  1. Creëer het zandbed: Zorg voor een zandbed van minstens 20 centimeter. Wij raden het aan om een trilplaat te gebruiken, deze kun je gemakkelijk voor een paar dagen huren. Zorg ervoor dat het zandbed groot genoeg is voor je terras en houd er rekening mee dat je 6-8 centimeter overhoudt aan de buitenkanten voor de opsluitbanden.

  2. Afreien zandbed: zorg ervoor dat het zandbed vlak is. Gebruik hier een waterpas of afreilat voor.

  3. Het leggen van tuintegels: Leg je tuintegels één voor één voorzichtig in het zandbed en klop ze vervolgens enkele keren aan met een rubberen hamer. Houd een paar millimeter ruimte tussen de tegels voor de voegen. Je kunt hiervoor afstandhouders gebruiken. Veel tuintegels van beton hebben echter geïntegreerde afstandhouders die de gewenste afstand waarborgen.

  4. Opsluitbanden plaatsen: Na de tegels kun je de opsluitbanden leggen. Leg deze aan de zijkant van je terras in het zand. Zorg ervoor dat de opsluitbanden ongeveer 2 centimeter onder je terras liggen.

  5. Om onkruid te voorkomen of in elk geval te verminderen is het verstandig om voegzand tussen uw tegels te leggen. Zo heeft u minder kans op onkruid en op kalkuitbloei. 

Legpatroon 40x80 tuintegels 

Wij raden aan om rechthoekige tuintegels, zoals de 40x80, te leggen in een banenverband. Dit doe je door de tegels dwars op de zichtlijn te leggen. Doe dit in een halfsteensverband of in een wildverband. Op deze manier creëer je heel gemakkelijk een fraaie, strakke tuin.