Logo Gadero
service

Europees hardhout vlonderplanken (tip)

Bij Gadero geloven wij in hout van dichtbij. Hiermee bedoelen we als alternatief voor tropische hardhoutsoorten dat we meer met hardhout uit Europa kunnen doen. Duurzame vlonderplanken van Europees hardhout hebben de toekomst! Kiezen voor Europees hardhout is een bewuste keuze. U kiest voor hout met een lange levensduur. Bovendien is de transportvervuiling een stuk lager dan hout uit verre oorden. Kortom hiermee verkleint u de druk op het milieu. 

Thermisch Essen, wauw!

Thermisch Essen is milieuvriendelijke gestoomd hout met een levensduur van meer dan 20 jaar. Thermo Essen vlonderplanken zijn zeer geschikt voor normaal gebruik bij woning terrassen, echter minder geschikt voor een intensief gebruikte vlonder bij horeca of een sportclub. Let ook op met bijvoorbeeld naaldhakken, Essen is kwetsbaar voor deukjes. De werking van thermisch Essenhout is minimaal, dus zeer geschikt voor blinde bevestiging met clips. Montage met clips staat niet alleen mooi, maar zorgt er ook voor dat de planken geschikt zijn voor hergebruik of herschaven in de toekomst. 

De vlamstructuur en uitstraling van Thermisch essen is werkelijk prachtig. Thermisch gemodificeerd Essen is een goed alternatief voor Ipé en Cumaru uit de Amazone tropen. Bovendien ligt de prijs op vergelijkbaar niveau.

Robinia hardhout, iets bijzonders

Robiniahout, ook wel Acaciahout genoemd, komt uit Hongarije. Robinia hout is echt voor de liefhebber, het heeft namelijk noesten en een rustieke uitstraling. Robinia vlonderplanken zijn altijd gelamineerd om de werking uit de plank te halen. Het heeft de looks van eiken, maar is veel stabieler. 

Siberisch Lariks, hardhout uit Rusland 

Siberisch Lariks is heel iets anders dan Europees Lariks Douglas hout. Het hout heeft kleine noesten en is zeer sterk. Siberisch Lariks is in het begin geel, maar vergrijsd binnen 2 maanden naar egaal grijs. Ons advies is om te kiezen voor minimaal 28 mm voor een langere levensduur. Kies voor onderbalken van geïmpregneerd hout.

Fundering en onderhoud 

Zorg altijd voor voldoende ventilatieruimte onder uw vlonder en bespaar nooit op uw fundering. Zorg verder voor goed onderhoud. In de herfst en winter wekelijks uw vlonder met een harde bezem stevig vegen is het beste. Het liefst direct na een regenbui even vegen. Zorg dat vuil, alg en blaadjes geen kans krijgen zich te hechten. Vuil maakt namelijk glad, water niet!

Het alternatief: naaldhout (zachthout) uit Europa

Naast hardhout kunt u ook kiezen voor naaldhout uit Europa. Deze houtsoort is wel veel zachter en heeft een korte levensduur. Tevens heeft zachthout meer onderhoud nodig. Binnen naaldhout hebben geïmpregneerd vuren/grenen planken een lange levensduur. Een vlonder van onbehandeld Lariks Douglas hout raden we alleen aan bij een vlonder op het zuiden. Red Class wood is een goed alternatief voor Europees Lariks Douglas hout. De prijs van zachthout vlonderplanken is lager, echter omdat het een vloerplank is, valt het niet mee om een hele lange levensduur te behalen. Een goede ventilatie onder uw vlonder en onderhoud zijn een must bij zachthout. 

Thermisch Fraké hout kan ook als vlonderplank

Ook is het mogelijk naaldhout thermisch (met stoom) te behandelen, echter vuren en grenen blijft heel zacht en is hiermee minder geschikt als houten terras. Wel een goed alternatief is thermisch Fraké uit Noord Afrika (dus nog redelijk dichtbij huis). Deze houtsoort is levendig met noesten, zwarte veegjes en pinholes. Door Fraké hout met stoom thermisch te behandelen wordt het een Noord Afrikaanse hardhout soort.

Let op thermisch Ayous is te zacht om als vlonderplank toe te passen. 

Levering terrasplanken

Wij bezorgen terrasplanken en onderbalken uit eigen voorraad in heel Nederland en België. Bekijk hier ook alle andere houten vlonderplanken of kies voor duurzame thermisch gemodificeerde terrasplanken.

Hardhouten vlonderplanken inspiratie