Tatajuba Hardhout

Gadero Houtsoorten

Tatajuba Hardhout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Terras
  • Beschoeiing

Herkomst:

Zuid-Amerika

Duurzaamheid:

Klasse 1

Kleur & Textuur:

Geel tot donkerbruin

Vergelijkbare houtsoorten

Tatajuba Hardhout

Tatajuba is een relatief onbekende houtsoort met een aantal bijzonder gunstige eigenschappen. Tatajuba hardhout komt uit Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen. Het hout heeft een prachtige kleur en is zeer duurzaam. Tatajuba is een sterke, zware houtsoort en valt in duurzaamheidsklasse I. Planken van Tatajuba hardhout gaan tot wel 30 jaar mee! Verder kan Tatajuba heel erg goed tegen water, zowel zoet als zout water. Onze vlonderplanken van Tatajuba zijn dus zeer geschikt voor een luxe terras aan het water. 

Uitvoeringen & toepassingen

Kenmerken Tatajuba

Tatajuba is afkomstig uit de tropische bossen van Zuid-Amerika, voornamelijk Brazilië. De tatajubaboom wordt 27 tot 30 meter hoog en heeft een mooie, rechte stam. De nerven van deze houtsoort zijn matig grof. Vers is de kleur van het hout geel, soms met enkele bruine strepen. Na verloop van tijd kleurt Tatajuba, door invloed van licht, roodbruin of donkerbruin. De goudachtige glans van het hout blijft vaak aanwezig. Uiteindelijk vergrijst Tatajuba hardhout prachtig zilvergrijs, wat het hout een luxe uitstraling geeft. 

Tatajuba vs Iroko

Tatajuba lijkt erg op Iroko, een houtsoort uit Afrika. Wat uiterlijk betreft komen deze twee houtsoorten bijvoorbeeld grotendeels overeen. Tatajuba is alleen iets zwaarder dan Iroko en kent ook iets meer werking. Men dient Tatajuba voorzichtig te drogen, aangezien het hout kan gaan scheuren en vervormen. Wanneer Tatajuba eenmaal is gedroogd is het de ideale houtsoort! Tatajuba is erg geschikt voor buitengebruik en wordt zelfs in de scheepsbouw gebruikt. Een ander voordeel van Tatajuba is dat het hout, in tegenstelling tot Iroko, weinig tot geen schadelijke stoffen en kalkinsluitingen bevat. 

Tatajuba vlonderplanken

Bij Gadero vindt u Tatajuba vlonderplanken met een een kopmaat van 2.1 x 14.5 cm. Deze terrasplanken zijn bij ons verkrijgbaar in maar liefst 18 verschillende lengtematen. Voor elk formaat terras kunt u bij ons dus luxe Tatajuba planken bestellen! Onze planken zijn glad geschaafd, waardoor uw terras makkelijk stroef te houden is. Verder geeft het glad geschaafde oppervlak uw terras een moderne, luxe uitstraling. Genoeg redenen dus om terrasplanken van deze bijzondere houtsoort te ontdekken!