Logo Gadero
service
Gadero TV

#159 Zelf een blokhut bouwen - stap voor stap

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst05-02-2020

In deze aflevering van Gadero TV laat Ronny zien hoe u stapsgewijs zelf blokhut Sten opbouwt. Deze blokhut is ideaal voor het opbergen van tuingereedschap of fietsen. De afmeting van de tuinberging is 295 x 200 cm en de nokhoogte is 255 cm. Het tuinhuis is gemaakt van onbehandeld vurenhout en met een dikte van 28 mm. De funderingsmaat is 275 x 180 cm.

Blokhut Sten

Fundering voor het monteren van een tuinhuis

Wanneer u zoekt naar een eenvoudig en snel te monteren blokhut, dan is blokhut Sten de juiste keuze. Zorg voor een 100% waterpas ondervloer (van funderingsbalken met afwateringsprofiel voor een langere levensduur). Plaats deze op een waterpas ondervloer van betontegels, gestorte betonvloer of eventueel op een houten vlonder. In alle gevallen raden we kunststof funderingsbalken aan. 

Wilt u meer tips over de fundering van een blokhut? Bekijk dan ook aflevering 37 van Gadero TV! Of bekijk de klustip over het plaatsen van funderingsbalken voor een blokhut.

Funderingsbalken

Dakbedekking blokhut 

Blokhut Sten wordt standaard geleverd met 10 m2 dakleer. Wanneer u wel kiest voor dakleer, is het sterk aanbevolen om de startersset te bestellen. U vindt bij de extra opties dakshingles in diverse varianten en kleuren waaronder Dakshingles Recht Zwart of Beverstaart Rood.

Let op! Wanneer u kiest voor het plaatsen van dakpanprofielplaten adviseren wij om bredere windveren van geïmpregneerd vuren mee te bestellen als extra optie.

Lees de blog: wat voor soort dakbedekking kiezen?

Voordelen blokhut/tuinhuisje Sten

 • Ideaal voor uw tuingereedschap of speelgoed van kinderen;

 • Dakleer wordt meegeleverd (10 m2);

 • Wanddikte van 28mm;

 • Enkele deur en uitzetraam met enkel glas is bij het pakket inbegrepen;

 • Vele uitbreidingsmogelijkheden.

Het nadeel van blokhut Sten is dat het van onbehandeld hout is, wij raden behandeling daarom sterk aan. Tevens is de startersset niet inbegrepen, deze is praktisch onmisbaar.

Blokhut Sten

Tuinhuisje verduurzamen

Wanneer u een tuinhuis laat impregneren (sterk aanbevolen) kost dit ongeveer 5 á 6 weken extra levertijd. Dit is het wachten absoluut waard.  De blokhut in bovenstaande video is bruin geïmpregneerd. Wanneer u deze blokhut laat impregneren, dan hoeft u zelf niet direct te beitsen. Wij raden wel aan om na ongeveer drie maanden alsnog te beitsen. Als een blokhut geïmpregneerd is, kiezen de meeste klanten om daarna transparante beits te gebruiken. 

Wilt u weten hoe u het beste een blokhut kunt beitsen? Lees de Gadero klustip.

Montage tip 1:  Om te voorkomen dat u de veer van de planken kapot maakt (wanneer u de planken aan het stapelen bent) kunt u gebruik maken van een klosje. Zo beschadigt u de veer van de plank niet.

Montage Tip 2: Plaats de ventilatieroosters met de opening naar beneden. Wanneer u de ventilatieroosters met de opening naar boven plaatst, loopt u het risico dat het (regen)water in de blokhut terecht komt. De ventilatieroosters dienen ook op een één plank geplaatst te worden. Wanneer u de roosters op twee planken monteert, dan fixeert u de planken omdat u in beide planken schroeft. Zo kan het zijn werking niet kwijt.

Handig: blog over de 15 meest gemaakte fouten bij het opbouwen van blokhutten

Blokhut Sten

Benodigde materialen:

Benodigde gereedschappen:

 • Potlood;

 • Rolmaat;

 • Rubberen hamer;

 • Hamer;

 • Lange waterpas;

 • Accuboormachine;

 • Klosje;

 • Ladder en/of steiger;

 • Cirkelzaag/afkortzaag.

Bent u er nog niet over uit wat voor blokhut u gaat kiezen? Lees onze blog over waar u op moet letten wanneer u een blokhut koopt.

Meer Gadero TV afleveringen