Logo Gadero
inspiratieservice

Bankirai gevelbekleding

Op deze pagina vind je ons complete assortiment Bankirai gevelbekleding. Gevelbekleding met een prachtige geelbruine kleur.

Wil je meer weten over de plaatsing van bankirai gevelbekleding of de verschillende profielen? Je vindt hier ook vele blogs en klustips over gevelbekleding. Ook kan je hier vele GaderoTV video’s vinden waarin Daphne, Ronny en Henk-Jan je informeren over de verschillende soorten gevelbekleding en hoe deze het beste geplaatst kunnen worden. 

Materiaal

Bankirai is een populaire hardhoutsoort die duurzaamheidsklasse 2 heeft. Dit houdt in dat het een levensduur heeft van ongeveer 20 jaar. Bankirai gevelbekleding heeft geen behandeling nodig, maar dit is wel mogelijk. Dit wordt vaak gedaan voor kleurbehoud. Door invloed van zonlicht vergrijst hout en met een geschikte olie kan dit tegen worden gegaan. 

Voordelen

Bankirai gevelbekleding is gemaakt van een kwalitatieve hardhoutsoort met veel gunstige eigenschappen. Het kan goed tegen vocht en kent hierdoor weinig werking. Ook is het erg hard. Dit komt doordat Bankirai langzaam groeit. Het voordeel hiervan is dat je gevelbekleding niet snel beschadigt bij inslag.

Nadelen

Bankirai gevelbekleding is relatief zwaar. Zorg ervoor dat de achterconstructie dit gewicht kan dragen. Ook maakt het gewicht de montage van de gevelbekleding lastiger. 

Installatie

Houd er rekening mee dat Bankirai hout vrij zwaar is. De achterconstructie moet de gevelbekleding kunnen dragen. Monteer je open gevelbekleding? Geef de achterlatten dan een zwarte kleur, zodat de houten achterlatten niet zichtbaar zijn. 

Bevestigingsmaterialen

Als het achterwerk correct is gemonteerd kan de Bankirai gevelbekleding gemonteerd worden. Omdat Bankirai gevelprofielen erg hard zijn, is voorboren noodzakelijk. Monteer de profielen met bolkopnagels of schroeven van RVS, omdat Bankirai hout looizuur kan bevatten. Dit kan zwarte vlekken geven bij het gebruik van andere schroeven.

Design

Onbehandeld Bankirai hout heeft een warme geelbruine kleur die op termijn zal gaan vergrijzen. Als je dit niet mooi vindt, is het mogelijk om het hout met een olie te behandelen. Door een olie met een kleurpigment te gebruiken, wordt het hout beter beschermd tegen zonlicht. 

De keuze voor het gevelprofiel en de montagemethode (horizontaal of verticaal) is belangrijk voor de uitstraling van de gevel. Zo geeft een Rhombus profiel of Deens rabat een strak en modern uiterlijk, terwijl een potdekselplank een authentiek uiterlijk geeft. 

Onderhoud

De levensduur van Bankirai gevelbekleding verleng je zo veel mogelijk met goed onderhoud en reiniging. Reinig je gevelbekleding minimaal één keer per jaar. Je maakt de gevelprofielen eenvoudig schoon met een emmer water en een zachte spons of borstel. Controleer dan ook meteen of er beschadigingen zijn en repareer deze eventueel.

Heb je Bankirai gevelbekleding met een olie behandeld voor kleurbehoud? Herhaal dit regelmatig. Houd hiervoor het advies van de fabrikant van de olie aan.

Prijs

Bankirai gevelbekleding is redelijk voordelig. Het is bijvoorbeeld goedkoper dan vergelijkbare hardhoutsoorten zoals Ipé en Cumaru.