Logo Gadero
service
Klustip

Beschoeiing Maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst16-03-2020

Wilt u zelf een beschoeiing maken? Raadpleeg hier handige tips voor het aanleggen van een houten keerwand of beschoeiing. Zowel voor een verhoogde tuinborder of walbeschoeiing aan de waterkant zijn deze aanlegtips te gebruiken. Zo heeft u daarna nog jaren plezier van uw beschoeiing.

Benodigdheden:

  • Ringsleutel maat 13

  • Grondboor

  • Slangenboor

  • Lijmklem

  • Hamer

  • Tacker

  • Lange waterpas

  • Schep

beschoeiing grondkering hardhout
2 uur voorbereiden
8 uur klussen
€1000 - €2000
Gemiddeld
1
Plaats van de beschoeiing bepalen

Bepaal de plaats waar de beschoeiing moet komen te staan en bepaal ook de te keren hoogte van de beschoeiing. U kunst naast losse 15 en 20 cm brede beschoeiingsplanken ook populaire kant-en-klare hardhouten schotten bestellen van 60, 80 of 100 cm hoog. Ook kunnen wij bij langere lengten afwijkende hogere maten leveren. Bij twijfel over de exacte hoogte tot 1 meter neemt u het hogere schot van 100 cm. De kant en klare schotten die wij aanbieden zijn 2 tot 3 meter lang, de losse planken 150 tot 550 cm. U dient derhalve de totale lengte te delen door 3 om het te bestellen aantal schotten te krijgen. Wij adviseren om bij hoeken en eindpunten 1 schot haaks op de lengte beschoeiing te plaatsen. Dat geeft extra stevigheid aan de eindpunten.

2
Palen plaatsen

Bepaal hoe veel palen u nodig heeft. Wij adviseren om tenminste om de 40 cm een paal te plaatsen. Om de benodigde lengte van de paal te bepalen kijkt u eerst weer naar de kerende grondhoogte. Een vuistregel bij het plaatsen van beschoeiing is 1/3 van de paal boven de grond en 2/3 van de paal onder de grond. Indien de kerende grondhoogte 100 cm is dan neemt men 300 cm lange palen. Bijvoorbeeld de 8 x 8 cm hardhout palen vindt u in diverse lengtes in onze webshop. Dan heeft u tevens een paal met duurzaamheidsklasse 1 (20-25 jaar). Bij beschoeiingen en grondkeringen adviseren wij altijd hardhouten palen. Hoe hoger de beschoeiing en hoe zwaarder de tegendruk (door parkeren van auto's of zware grond) hoe dikkere paal u kiest. Bij gebruik van losse planken hanteert u hetzelfde aantal palen. Plaats de beschoeiing altijd iets schuin, enkele graden (circa 5) naar binnen toe.

3
Schotten of planken monteren

Bepaal hoeveel slotbouten u nodig heeft. Deze gebruikt u om de schotten of planken aan de palen vast te zetten. Per paal gebruiken we standaard 3 slotbouten bij montage van beschoeiingsschotten. Het aantal palen maal 3 is dus het aantal slotbouten. Bij beschoeiingen aan het water kunt u de onderste plank(en) onder water laten zitten en boven het water monteren. Wel zo gemakkelijk bij het werken in een oever van een sloot of vijver. 

Naast het bestellen van de slotbouten is het handig voor de totale lengte van de beschoeiing een afdeklat met 1 doos torx 50 mm verzinkte schroeven te bestellen. Dit kan ook een vlonderplank zijn. Tevens eenvoudig bij ons mee te bestellen. U kunt bij lichtere grondkeringen ook losse 17 of 20 mm dikte beschoeiingsplanken van 15 of 20 cm breedte met 2 stuks 4x50 mm schroeven monteren. Gebruik dan verzinkte schroeven, deze zijn sterker dan RVS schroeven.

Gerelateerde klustips van Gadero