Logo Gadero
service
Klustip

Beschoeiing Maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst16-03-2020

Wilt u zelf een beschoeiing maken? Raadpleeg hier handige tips voor het aanleggen van een houten keerwand of beschoeiing. Zowel voor een verhoogde tuinborder of walbeschoeiing aan de waterkant zijn deze aanlegtips te gebruiken. Zo heeft u daarna nog jaren plezier van uw beschoeiing.

Benodigdheden:

 • Ringsleutel maat 13

 • Grondboor

 • Slangenboor

 • Lijmklem

 • Hamer

 • Tacker

 • Lange waterpas

 • Schep

beschoeiing grondkering hardhout
2 uur voorbereiden
8 uur klussen
€1000 - €2000
Gemiddeld
1
Plaats van de beschoeiing bepalen

Bepaal de plaats waar de beschoeiing moet komen te staan en bepaal ook de te keren hoogte van de beschoeiing. U kunst naast losse 15 en 20 cm brede beschoeiingsplanken ook populaire kant-en-klare hardhouten schotten bestellen van 60, 80 of 100 cm hoog. Ook kunnen wij bij langere lengten afwijkende hogere maten leveren. Bij twijfel over de exacte hoogte tot 1 meter neemt u het hogere schot van 100 cm. De kant en klare schotten die wij aanbieden zijn 2 tot 3 meter lang, de losse planken 150 tot 550 cm. U dient derhalve de totale lengte te delen door 3 om het te bestellen aantal schotten te krijgen. Wij adviseren om bij hoeken en eindpunten 1 schot haaks op de lengte beschoeiing te plaatsen. Dat geeft extra stevigheid aan de eindpunten.

2
Palen plaatsen

Bepaal hoe veel palen u nodig heeft. Wij adviseren om tenminste om de 40 cm een paal te plaatsen. Om de benodigde lengte van de paal te bepalen kijkt u eerst weer naar de kerende grondhoogte. Een vuistregel bij het plaatsen van beschoeiing is 1/3 van de paal boven de grond en 2/3 van de paal onder de grond. Indien de kerende grondhoogte 100 cm is dan neemt men 300 cm lange palen. Bijvoorbeeld de 8 x 8 cm hardhout palen vindt u in diverse lengtes in onze webshop. Dan heeft u tevens een paal met duurzaamheidsklasse 1 (20-25 jaar). Bij beschoeiingen en grondkeringen adviseren wij altijd hardhouten palen. Hoe hoger de beschoeiing en hoe zwaarder de tegendruk (door parkeren van auto's of zware grond) hoe dikkere paal u kiest. Bij gebruik van losse planken hanteert u hetzelfde aantal palen. Plaats de beschoeiing altijd iets schuin, enkele graden (circa 5) naar binnen toe.

3
Schotten of planken monteren

Bepaal hoeveel slotbouten u nodig heeft. Deze gebruikt u om de schotten of planken aan de palen vast te zetten. Per paal gebruiken we standaard 3 slotbouten bij montage van beschoeiingsschotten. Het aantal palen maal 3 is dus het aantal slotbouten. Bij beschoeiingen aan het water kunt u de onderste plank(en) onder water laten zitten en boven het water monteren. Wel zo gemakkelijk bij het werken in een oever van een sloot of vijver. 

Naast het bestellen van de slotbouten is het handig voor de totale lengte van de beschoeiing een afdeklat met 1 doos torx 50 mm verzinkte schroeven te bestellen. Dit kan ook een vlonderplank zijn. Tevens eenvoudig bij ons mee te bestellen. U kunt bij lichtere grondkeringen ook losse 17 of 20 mm dikte beschoeiingsplanken van 15 of 20 cm breedte met 2 stuks 4x50 mm schroeven monteren. Gebruik dan verzinkte schroeven, deze zijn sterker dan RVS schroeven.

Zien hoe u een beschoeiing plaatst? Bekijk aflevering #113 van GaderoTV!

Verschillende typen beschoeiing

Een beschoeiing, damwand of keerwand wordt vaak gebruikt om een hoogteverschil in de grond op te vangen. Vaak ziet u deze toepassingen langs het water, bij een sloot achter in de tuin, bij lagere oevers en bij glooiende terreinen. U kunt verschillende typen onderscheiden. Wij hebben voor u de meest voorkomende op een rijtje gezet:

 • Verticale en (soms) horizontale damwand profielen die in elkaar schuiven.

 • Hardhout kant en klare beschoeiingschotten met een hoogte van 60, 80 en 100 cm hoogte. U kunt ook met steenschotten een oeverversteviging maken.

 • Duurzame hardhouten beschoeiingsplanken (verkrijgbaar in de hoogtes 15 en 20 cm en 17 of 20 mm dikte) voor maatwerk beschoeiing.

 • Lage houten keerwanden (denk aan een rolborder of minibielzen grondkering)

Plaats uw beschoeiing enkele graden naar binnen toe, dus net niet helemaal recht. Kies bij een lage tuin afboording voor onze beschoeiingsplanken en bij walbeschoeiing voor onze handige schotten die u in het water kunt laten zakken.

Het aanbrengen van verticale damwand planken vanaf 38 mm dikte of stalen damwanden (bouwkuipen) vraagt inzet van groot materieel (trilblok op een hydrokraan) en veel werkruimte. In tuinen wordt dit veelal niet toegepast. We beperken ons hier tot het geven van het stappenplan voor kant en klare beschoeiingschotten van 60, 80 of 100 cm hoogte. Ook zijn onderstaande tips toe te passen op 15 of 20 cm hoogte hardhouten beschoeiingsplanken.  

beschoeiing hardhout

De complete hardhouten keerwanden (door ons beschoeiingsschotten) zijn zonder zwaar materiaal te plaatsen zijn, reeds voorzien van worteldoek aan de binnenzijde en schuiven op de kopse kanten mooi inelkaar. Bij ons kunt u het oerdegelijke hardhouten beschoeiingshout met vast gronddoek voordelig kopen. Deze hebben duurzaamheidsklasse 1 en gaan bij gebruikelijke toepassingen tot grote lengte van jaren mee (indicatie 20 tot 25 jaren).

Beschoeiingsschotten bieden de mogelijkheid om maximaal 100 cm grondkering (lees hoogteverschil) te maken. Natuurlijk kan de grondslag na het beschoeiingsschot geleidelijk oplopen zodat er in het geheel een grotere hoogtekering mogelijk is. Het af laten lopen van het maaiveld naast de beschoeiing (richting het water) is ook logisch om geen natte plekken en plassen achter de beschoeiing in de tuin te krijgen.

Beschoeiing azobe

Beschoeiing maken met kant-en-klare schotten of beschoeiingsplanken

Het aanbrengen van verticale damwandplanken of stalen damwanden (bouwkuipen) vraagt inzet van groot materieel (trilblok op een hydrokraan) en veel werkruimte. In tuinen wordt dat veelal niet gedaan. We beperken ons hier tot een stappenplan voor kant-en-klare beschoeiingsschotten van 60, 80 of 100 cm hoogte. U kunt onderstaande tips ook toepassen op hardhouten beschoeiingsplanken van 15 of 20 cm hoog.  

De complete hardhouten keerwanden (of beschoeiingsschotten) zijn zonder zwaar materiaal te plaatsen. Ze zijn ook voorzien van worteldoek aan de binnenkant en schuiven op de kopse kanten mooi in elkaar. Bij ons kunt u het oerdegelijke hardhouten beschoeiingshout met vaste gronddoek goedkoop kopen. Die hebben duurzaamheidsklasse 1 en gaan bij normale toepassingen heel lang mee (ongeveer 20 tot 25 jaar).

Beschoeiingsschotten bieden de mogelijkheid om maximaal 100 cm grondkering (lees hoogteverschil) te maken. Natuurlijk kan de grond na het beschoeiingsschot geleidelijk oplopen, zodat er in het geheel een grotere hoogtekering mogelijk is. U doet er ook goed aan om het terrein te laten aflopen naast de beschoeiing (richting het water) om geen natte plekken en plassen te krijgen.

Lees nu ons uitgebreide stappenplan voor de bouw van een houten beschoeiing (in de volksmond ook lage keerwand of damwand genoemd).

Vergunning

Voor particulieren geldt dat voor een beschoeiing tot maximaal 1 meter hoogte in principe geen vergunning is vereist. Bij een walbeschoeiing dient u te meten vanaf de bodem van de sloot of vijver. Bij verhoogde tuinborders nabij erfafscheidingen adviseren wij altijd uw buren vooraf duidelijk te informeren over uw plannen. Dit verkomt eventueel latere problemen.

Ook graag uw eigen beschoeiing maken? Bekijk hier ons assortiment beschoeiingshout artikelen en bijbehorende bevestigingsmaterialen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero