Logo Gadero
service
Blog

Wat kies je: polycarbonaat platen helder of opaal?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst04-04-2019

Een overkapping aan je huis geeft meer mogelijkheden om buiten te zitten, ook als het slecht weer is. Bij het plaatsen van een veranda heb je de keuze uit verschillende soorten dakbedekkingen. Een dicht dak zorgt ervoor dat er minder licht in de woonkamer komt en dat wil je natuurlijk vermijden. Daarom kiezen veel van onze klanten voor een dak van polycarbonaat platen. Deze platen zijn sterker dan glas, relatief makkelijk te monteren en licht van gewicht. Er zijn twee varianten: helder of opaal melkwit. Beide hebben hun voor- en nadelen.

Aluminium overkapping met polycarbonaatplaten lamellendoek zonwering

Welke het beste bij jouw overkapping past? Lees verder en wij vertellen alles over de verschillende polycarbonaat platen.

Verschil tussen polycarbonaat helder opaal

Wat zijn polycarbonaat platen?

Polycarbonaat plaatmateriaal is een stevige harde en doorzichtige kunststof plaat dat goed bestand is tegen hoge temperaturen. Hierdoor lenen deze platen zich uitstekend als dakbedekking van aanbouw overkappingen of overkappingen met schuin dak. Polycarbonaat platen zijn meerwandig, ook wel kanalen genoemd. Dit maakt de platen licht in gewicht en zeer stevig.

Heldere polycarbonaat platen

Heldere polycarbonaat platen zijn niet helemaal doorzichtig, ze laten voor 75% licht door. Toch kan je nog wel goed door de platen heen kijken. Dit heeft als voordeel dat jouw overkapping niet heel gesloten aanvoelt. Ideaal voor een overkapping op het noorden, waar je toch al minder zonlicht heeft. Ook als er veel grotere bomen in de tuin staan die het licht tegenhouden kunnen heldere polycarbonaat platen een oplossing zijn. Bij een overkapping vol in de zon raden wij deze platen af, omdat het erg warm kan worden. Bovendien zie je wel regendruppels op het dak en kan condens in de kanaalplaten erg zichtbaar zijn. Wil je dit niet? Kies dan voor de opalen polycarbonaat platen.

Polycarbonaat helder platen

Polycarbonaat plaat opaal 

Opalen polycarbonaat platen zijn niet doorzichtig, eerder melkwit. Deze platen laten 60% licht door en zijn volledig UV werend. Je hebt dus nog steeds best veel natuurlijk licht onder de overkapping. Deze opalen platen bieden een betere bescherming tegen de felle zon dan de heldere variant. Daardoor zijn ze ideaal om te gebruiken bij een tuin op het zuiden. De opalen polycarbonaat platen laten geen sterke zonnestralen door, wat een mooi diffuus zacht licht onder de overkapping geeft. De meeste mensen kiezen dan ook voor opalen polycarbonaat platen.

polycarbonaatplaten melkwit

Hittewerende polycarbonaat platen

Naast gewoon helder en opaal polycarbonaat heb je ook de keuze uit hittewerend polycarbonaat in zowel helder als opaal. Deze platen zijn hetzelfde als gewoon polycarbonaat maar dan met het voordeel dat deze er in de zomer voor zorgen dat het circa 5 graden koeler is onder de overkapping. Zelfs als je de zijkanten van de overkapping open laat.

Bij Gadero hebben we de dakbedekking in beide versies in het assortiment. Daarnaast vindt je bij ons alles om zelf een overkapping te maken. Lees ook onze klustip over het monteren van polycarbonaat platen als je zelf aan de slag gaat of bekijk Gadero TV aflevering 102 over het monteren van een eiken overkapping met polycarbonaat platen

In de onderstaande video legt Henk Jan nog een keer duidelijk het verschil tussen deze twee polycarbonaat platen uit:

play video