Logo Gadero
service
Gadero TV

#102 Eiken overkapping met polycarbonaat platen monteren - Gadero TV

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst03-04-2019

In aflevering #102 van Gadero TV ziet u hoe Henk Jan een eiken overkapping monteert met polycarbonaat platen. Polycarbonaat is sterker dan glas, licht van gewicht en relatief eenvoudig te monteren. 

Overkapping monteren met polycarbonaat platen

Polycarbonaatplaten hebben veel voordelen. Zo zijn deze dakplaten licht van gewicht, sterk, bestaat het uit branddovend thermoplast materiaal en het is niet gevoelig voor uv-straling. Polycarbonaat is een stevig en transparant materiaal dat in tegenstelling tot andere materialen hoge temperaturen aankan. Het is makkelijk in gebruik en wordt daarom veel gebruikt voor een groot gebied aan toepassingen. Het is ideaal als dakbedekking voor veranda's en overkappingen.

Maak een schitterende overkapping door karakteristiek eikenhout te combineren met uv-bestendige polycarbonaatplaten. Houd rekening met het volgende: eikenhout kan zwart uitslaan, vochtvlekken geven en scheuren vertonen, dit is een natuurlijk proces waar u niets tegen kan doen. Het is toch de charme van eiken. Eikenhout is dan ook voor echte liefhebbers die gek zijn van de unieke structuur, kleur en noestvorming.

Gadero Breukelen Beits Schutting Eiken Overkapping

Voordelen eiken overkapping met polycarbonaatplaten

  • Een overkapping als deze vormt een unieke uitstraling;

  • Polycarbonaaatplaten zijn sterk en uv-bestendig;

  • Polycarbonaatplaten zijn eenvoudig in gebruik;

  • De polycarbonaatplaten beschikken over 10 jaar fabrieksgarantie;

  • Eiken heeft een mooie structuur en prachtige noestvorming;

  • Eikenhout is zeer duurzaam en valt onder duurzaamheidsklasse 2;

  • Eiken hout bevat vaak scheuren en noesten, dit kan zowel als voordeel en als nadeel ervaren worden;

  • Met eiken hout koopt u echt iets bijzonders.

Wij leveren 10 jaar fabrieksgarantie op deze polycarbonaat platen als u zich houdt aan de instructies voor montage en minimale afschot van 10 graden (16 cm per meter). Bij het berekenen van het benodigde aantal balken bij een aanbouwveranda of terrasoverkapping altijd rekening houden met een breedte van 98 cm van de platen. Reken echter altijd met 100 cm hart op hart, omdat er een afwerkingslijst (zijdrager of tussendrager) tussen de platen komt.

Gadero Breukelen Beits Schutting Eiken Overkapping

Nadelen eiken overkapping met polycarbonaatplaten

  • Afschot is bij polycarbonaatplaten 16 cm per meter een must;

  • Eiken bevat looiuur en deze wil in combinatie met vocht nogal vaak zwarte vlekken veroorzaken.

Polycarbonaat platen kunnen door hitte iets uitzetten. Monteer het nooit te strak, houd altijd enkele mm speling houden bij de bevestigingsprofielen. Dus de 100 cm hart op hart tussenruimte aanhouden tussen uw dakbalken (ringbalken).

Polycarbonaat Platen Melkwit Opaal VS. Polycarbonaat Platen Helder

Vreschil tussen polycarbonaat helder opaal

De polycarbonaat platen zijn verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen: Melkwit Opaal en Helder. De heldere polycarbonaat plaat is 16 mm dik en laat licht 75% door, bij opaal/melkwit platen is dit 60%. De zogenaamde kanaalplaten zijn 98 cm breed. 

Heeft u een tuin op het noorden met weinig daglicht? Dan kiest men vaak voor deze heldere polycarbonaat platen. Heeft u een tuin op het zuiden of meer zonlicht, dan raden we de opaal melkwit opaalt kanaalplaten aan. Deze beschermen u en uw familie tegen fel zonlicht, hitte en uv-stralingen. Wij bevelen een afsluitprofiel aan voor afwerking van de voorzijde van uw aanbouw overkapping of veranda. Per plaat heeft u 1 afsluitprofiel nodig. Deze schuift u zonder gereedschap op de kopse kant van uw kunststof kanaalplaten.

Wilt u weten over hoe u betonpoeren plaatst voor een overkapping? Bekijk dan aflevering #22 van Gadero TV!

GaderoTip: let op bij het plaatsen van de polycarbonaat platen dat de UV werende laag aan de bovenzijde ligt, dit staat vermeld op de plaat met een sticker (de tekstzijde). Zorg ervoor dat u geen schoonmaakmiddelen gebruikt bij het schoonmaken van de platen, dit tast de plaat aan. Ons advies is om regelmatig (een paar keer per jaar) even schoon te maken met de tuinslang. Loop nooit op de platen en leun ook niet op de platen.

Eiken overkapping Breukelen

Voor een loungeset of eettafelset voor 4 personen is een terrasoverkapping van minimaal 3 bij 3 meter noodzakelijk. Maar 3,5 en 4 meter is nog beter. Zo kunt u zorgeloos de stoel achteruit schuiven. Aan uw tuinzijde een hoogte van minimaal 220 cm overhouden is wel zo prettig, wanneer u er onderdoor loopt. 

Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van een eiken overkapping met polycarbonaatplaten:  

polycarbonaat-platen-melkwit

De schuine schoren kunt u uit de 7 x 20 Balk Eiken hout zagen. In aflevering #25 van Gadero TV ziet u hoe Henk Jan een Lariks Douglas overkapping met polycarbonaat platen monteert. Lees ook onze blog over polycarbonaat platen.

Showroom Gadero Breukelen

Wilt u deze gave overkapping met polycarbonaatplaten in het echt bewonderen? Dat is mogelijk bij onze vestiging in Breukelen. Maar: uitsluitend bezoek op afspraak.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs. Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Meer Gadero TV afleveringen