Logo Gadero
service
Blog

Wat kunt u in de tuin doen in de herfst?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke

De laatste nazomerdagen lijken nu echt voorbij, tijd voor de herfst om te beginnen! Als de dagen korter worden en het weer steeds slechter is heeft u misschien niet altijd zin om in de tuin aan de slag te gaan. Toch is er nog genoeg te doen. Wat dacht u bijvoorbeeld van het snoeien van uw planten, beitsen van uw schutting of schoonmaken van uw vlonder?

Benieuwd wat er allemaal nog meer te doen is in de herfst? Lees verder en wij geven u alle tips voor werkzaamheden in de tuin in de herfst.

huis tuin hersft

Laatste kans om te beitsen

Nu het gure weer losgebarsten is wilt u uw schutting, overkapping, vlonder en houten tuinmeubelen zo goed mogelijk tegen het Nederlandse winterweer beschermen. Dit doet u onder andere door het hout te beitsen. Door beits te gebruiken beschermt u uw tuinhout tegen invloeden van buitenaf. Beits trekt een beetje in het hout, in tegenstelling tot verf, waardoor het hout van binnenuit beschermd is. Hierdoor is uw schutting of vlonder veel beter bestand tegen alle regen die in de herfst en winter naar beneden komt. 

Wanneer zijn de beste maanden om te beitsen? Dat zijn over het algemeen de maanden mei en augustus. Maar ook tussen april en oktober zijn er genoeg geschikte dagen om deze klus te ondernemen. U wilt een dag kiezen met rustig weer, dus eigenlijk het liefst een grijze droge dag. Hiermee voorkomt u dat het tuinhout nat is, wat niet bevorderlijk is voor de bescherming van het hout. Ook wilt u niet dat het te warm en zonnig is, dan droogt de bovenlaag te snel en krijgt u een vlekkerig eindresultaat. Begin ook niet te vroeg omdat het hout dan nog nat kan zijn van de dauw.

gadero beits olie

  Maak dus gebruik van die mooie rustige herfstdagen om uw tuinhout te beitsen en voor te bereiden op de winter!

Vlonder schoonmaken

Een van de meest gestelde vragen is: ‘Hoe voorkom ik dat mijn vlonder glad wordt?’. U voorkomt dat uw vlonder glad wordt door deze regelmatig schoon te vegen. In de herfst vallen er veel bladeren van de bomen. Een prachtig gezicht, maar niet bevorderlijk voor de stroefheid van uw vlonder. Het is daarom belangrijk dat u uw vlonder regelmatig schoonveegt en ervoor zorgt dat er geen dode bladeren op blijven liggen.

bezem terras schoonvegen

Deze bladeren veranderen binnen een paar weken in algen, wat voor een gladde vlonder zorgt. Dus één keer per week even vegen met een harde bezem en u behoudt een mooie stroeve vlonder. Om uw vlonder goed beschermd de winter in te sturen behandelt u deze met beits of hardhoutolie (afhankelijk van de houtsoort van uw vlonder). Houd daarbij de weersomstandigheden zoals beschreven in de bovenstaande alinea in de gaten! 

Let op! Gebruik absoluut geen hogedrukreiniger om uw vlonder schoon te maken. Hiermee spuit u de nerven van het hout open, waardoor vuil en algen zich nog makkelijker aan de vlonderplank hechten. 

Vlonder onderhoud tips - Gladde vlonderplanken stroef houden
play video

Dakgoot onderhouden

U heeft een mooi tuinhuisje of overkapping in de tuin staan of misschien bent u dit jaar zelfs wel overgestapt op een tuinkantoor. Dan heeft u als het goed is een dakgoot geïnstalleerd om de wanden van uw houten constructie te beschermen. Deze dakgoten moet u regelmatig schoonmaken, het liefst één keer per jaar en bij plekken met veel bomen zelfs 2x per jaar. Het einde van de herfst of het begin van de lente zijn de perfecte tijd om dit klusje op te pakken. 

U haalt dan alle verzamelde troep aan bladeren, takjes, mos en ander vuil uit uw dakgoot. Hierdoor zorgt u dat deze goed doorstroomt en dat ook de afvoer niet verstopt raakt. Hier is het advies: voorkomen is beter dan genezen. Een verstopte dakgoot gaat namelijk overstromen. Dit levert niet alleen schade aan uw tuinhuis op, het is ook duurder en kost meer tijd om te repareren. 

hersftbladen tuin

Snoeien en planten

U bent het grijze weer nu al zat? Tijd om wat kleur in de tuin te brengen! De herfst leent zich goed voor het plaatsen van nieuwe planten. De grond is goed vochtig van de regen, maar er zijn ook nog genoeg mooie dagen. Zo kunnen de nieuwe planten nog goed wortelen en wennen aan hun nieuwe stekje. Ook bollen kunnen in de herfst geplant worden, zodat u in de lente verrast wordt door alle mooie bloemen.

Voor het snoeien en op orde maken van uw tuin is de herfst de ideale tijd om aan de slag te gaan. Om ervoor te zorgen dat uw struiken en heesters goed de winter doorkomen snoeit u ze tot ongeveer driekwart terug. Dit kan nog wel verschillen per struik, dus laat u goed informeren voordat u aan de slag gaat. 

Bouw egel winterhuisje 1

Als u gaat opruimen in de tuin, denk dat ook eens aan de egeltjes. Met wat u anders misschien als tuinafval zou beschouwen, maakt u een mooi huisje voor deze hulpvolle diertjes. Volg onze DIY voor het maken van een egelhuisje om te zien hoe u dit doet. 

Zin om in de tuin aan de slag te gaan? Bekijk onze kant-en-klare borderpakketten om nog voor wat kleur in de tuin te zorgen deze herfst.  

Gerelateerde blogs van Gadero