Logo Gadero
service
Gadero TV

#128 EPDM aanbrengen op tuinhuis of overkapping

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst06-05-2020

EPDM dakfolie is de beste manier op een plat dak tegen de elementen te beschermen. Het is de meest duurzame dakbedekking voor platte daken. Bovendien is het vrij eenvoudig zelf te plaatsen. In de onderstaande Gadero TV leggen wij u uit hoe u dit dakfolie monteert op uw dak, zodat uw platte dak voorzien is van duurzame dakbedekking.

Benodigdheden:

  • Bezem

  • Blokkwast

  • Scherp mes

  • Accuboor + 7 gatenboor

Doe-het-zelf video: EPDM Dakfolie aanbrengen

Bij veel overkappingen standaard meegeleverd; EPDM dakfolie. In deze aflevering van Gadero TV laat Ronny zien hoe EPDM dakfolie gelegd wordt. 

1
Dak schoonvegen en EPDM uitleggen

Voordat u begint met het leggen van de EPDM dient u eerst het dak te controleren op uitstekende spijkers en grove splinters. Deze kunnen de dakbedekking beschadigen. Vervolgens veegt u het dak goed schoon.

Nadat het dak schoon is kunt u het EPDM folie gaan uitleggen. Dit folie krijgt u als opgevouwen of op een rol thuisgeleverd. Op het folie staan de afmetingen, zodat u weet naar welke kant u het moet uitleggen. Zorg ervoor dat u het EPDM folie zo neerlegt dat u voldoende en ongeveer dezelfde overstek aan alle randen heeft. 

Leg het folie strak neer. Dit kunt u het beste met 2 personen doen, zodat het folie echt glad neergelegd kan worden. Laat het folie vervolgens zo'n half uur liggen, om ervoor te zorgen dat de meeste plooien uit het rubber verdwijnen. Vervolgens kunt u het folie terug slaan om het vast te gaan lijmen.

2
Dakdoorvoer boren

Voordat u uw EPDM folie vastmaakt aan het dak dient u eerst een gat in het dak te maken voor de ronde dakdoorvoer. Gebruik bijvoorbeeld een 7 gatenboor om een rond gat te maken voor de hemelwaterafvoer. 

Het is ook mogelijk om voor een stadsdoorvoer te kiezen. Hiervoor moet u de de boeidelen iets hoger plaatsen, ongeveer 7 cm boven het dak. Hier maakt u dan een inkeping in en kunt u vervolgende de vierkante stadsdoorvoer inleggen. 

3
Middenstuk EPDM vastlijmen

U begint met het verlijmen van het middelste gedeelte van het EPDM folie. Hier gebruikt u een roller of een blokkwast en EPDM lijm voor. Voor de randen gebruikt u speciale contactlijm, dat wordt in de volgende stap uitgelegd. Zorg dat u aan de zijkant ongeveer 1 plank niet met lijm insmeert en aan de boven- en onderkant zo'n 15 tot 20 cm overlaat.

Bij de EPDM lijm hoeft u alleen het dak in te smeren en die het folie. Doe elke keer ongeveer 75 cm van het dak en leg dan het folie er strak overheen voordat u weer verder gaat. Het duurt een paar minuten voordat deze lijm vast zit, dus u heeft nog wat tijd om eventuele foutjes te corrigeren. 

Laat het middenstuk zo'n 10 minuten rusten voordat u verder gaat met werken. Zo weet u zeker dat het dakfolie goed aan het dak gehecht is.

4
Randen EPDM verlijmen

Voor de randen van uw dakbedekking gebruikt u speciale contactlijm. Door op deze manier te werken krijgt u een compleet waterdicht dak en hoeft u niet bang te zijn dat het EPDM gaat opwaaien.

Let op! Als deze contactlijm vastzit kunt u niet meer corrigeren. Houd hier rekening mee als u deze lijm gaat aanbrengen.

Begin met het terugklappen van de randen. U begint dan aan de zijde die u als laatst teruggevouwen heeft, zodat u niet in de knoei komt met uw dakfolie. U heeft aan de randen ruimte overgehouden voor de contactlijm. Deze contactlijm brengt u zowel op het dak als of de EPDM folie aan. Vervolgens drukt u eerst met uw handen het EPDM folie tegen de boeidelen aan, voordat u het folie over de rand van het dak vouwt. Druk het ook tegen de zijkant (aan de kant van het dak) en de bovenkant van de boeidelen aan om het folie stevig te bevestigen. U kunt ook een zachte borstel gebruiken om het dakfolie nog strakker in de hoeken te drukken. 

5
Dakdoorvoer vastkitten

Breng kit aan om de ronde dakdoorvoer. Zorg daarbij ook dat er genoeg kit op de randen zit, zodat u het kit onder de dakdoorvoer kunt wegdrukken en er een waterdicht geheel ontstaat. Komt de kit er nog niet onderuit? Dan mag u best meer kit onder de randen spuiten. De overtollige kit werkt u weg met een doek. Maak deze van te voren goed nat met afwasmiddel en water. 

6
Plat dak afwerken

Om uw dak af te werken kunt u kiezen voor aluminium daktrimmen. Zorg ook dat u het overtollige dakfolie wegsnijdt en uw dak is klaar!

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!