Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Verhoogde border maken van muurelementen

U wilt een verhoogte tuinborder maken van stenen blokken? Kijk onderstaande video en lees ons handige stappenplan voor het maken van een verhoogde border van stapelblokken.

Muurelementen plaatsen

Wilt u graag niveauverschillen in uw tuin creëren, een verhoogde border plaatsen, tuinmuur of plantenbak maken? Aan de hand van dit stappenplan is de klus zo geklaard. Muurelementen plaatsen is relatief eenvoudig. Er zijn een aantal zaken die vaak vergeten worden, maar wel erg belangrijk zijn. Wanneer u aan de hand van dit stappenplan uw stapelblokken plaatst, bent u verzekerd van kwaliteit en hoeft u geen hoveniers of stratenmakers in te huren. Kies uit stapelblokken met strakke randen, getrommelde blokken met een verouderde look of grillige gekloofde stapelblokken met één ruwe zijde.

Doe-het-zelf

Benodigdheden:

Metselkoord
Waterpas
Betonslijper
Schepje / spatel / truffel

Voorbereidingstijd:

02:00

Bouwtijd:

05:00

Geschatte kosten:

250 - 750

Stap 1: "Bestel aan de hand van een plan"

Wanneer u heeft besloten een plantbak, tuinmuur of border wilt gaan plaatsen is het verstand om eerst een schets te maken. Veel gekozen opties zijn 3, 4 of 5 muurblokken op elkaar. Wanneer u een optie heeft gekozen, kunt u uitrekenen hoeveel stapelblokken u nodig heeft en de juiste kleur en maat bestellen. Bestel altijd extra blokken mee. Tijdens een klus kan er wel eens iets kapot gaan en er is een kans dat u een altijd blokken moet verslijpen. 

Houdt er rekening mee dat de eerste laag blokken onder het maaiveld begint en vergeet deze niet mee te nemens tijdens uw berekening. Bestel daarbij ook opsluitbanden (leg deze plat). Deze fungeren als fundering voor onder uw tuinmuur.

Stap 2: "Voorbereiding en fundering"

Het duurt altijd even voordat uw bestelling wordt bezorgd. Deze tijd kunt u daarom mooi gebruiken om uw klus voor te bereiden. Zet alvast met piketpaaltjes de te realiseren bloembak of border uit en span een lijntje met metselkoord aan de hand van een waterpas. Begin met het graven van een geul van 10 tot 15 cm onder het maaiveld uit op de plek waar de stapelblokken geplaatst moeten worden. Afhankelijk van de breedte van de blokken en opsluitbanden wordt de breedte van de geul bepaald. Zorg er voor dat u de geul opvult met 2 tot 5 cm straatzend en leg daarna opsluitbanden op zijn kant in dit zand.

Let op! Maakt u een muurt van 60 cm of hoger? Dan raden wij cement aan in plaats van zand. Zorg er voor dat uw cement nog niet volledig is uitgehard, dan kunt u de eerste laag blokken verzinken in het cement.

Stap 3: "Controle van de materialen"

Controleer altijd uw pakket wanneer u deze heeft ontvangen! Tel in dit geval het aantal blokken en kijk daarbij of de kleur, maat en het artikelnummer kloppen. Kijk ook goed of er niets beschadigd is. Wanneer alles klopt kunt u het pakket uitpakken en brengen naar de plaats van bestemming.

Tip: Denkt u dat er iets niet klopt? Laat het pakket dan het liefst zo staan als hoe het geleverd is. Zo is het voor de transporteur eenvoudiger om het pakket met zijn apparatuur weer weg te halen.

Stap 4: "Klaarmaken van de steenlijm"

Voordat u gaat starten met uw eerste laag blokken, is het verstandig uw steenlijm gebruiksklaar te hebben. Lees hiervoor de instructies op de verpakking door en voorkom daarmee extra werk en fouten. Gebruikt u spuitlijm? Dan hoeft u enkel de spuit te monteren. In het geval met poederlijm dient u dit te mengen met de juiste hoeveelheid water. Leg voor poederlijm alvast een schepje, spatel of truffel klaar. 

Stap 5: "De eerste laag stapelblokken plaatsen"

Begin door eerst een lijmlaag aan te brengen op de opsluitbanden in de geul. Daar bovenop kunt u de eerste laag stapelblokken plaatsen. Let er op dat u dit wel waterpas doet! Wanneer u hier mee bezig bent, kunt u het metselkoord en de piketpaaltjes weghalen. Als de eerste laag waterpas ligt, is dit namelijk niet meer nodig.

Stap 6: "Plaatsen van de overige lagen"

Plaats de volgende lagen in een halfsteensverband. De voegen mogen nooit recht boven elkaar worden geplaatst. Dit heeft namelijk een slechte werking op de sterkte van uw muur. Verlijm ook deze stapelblokken aan de hand van de bijgeleverde instructies. 

Stap 7: "Tijd voor het drogen"

Houdt er rekening mee dat het lijm tijd nodig heeft om te drogen! Zowel tijdens als na het plaatsen hiervan. Dek na het plaatsen van de stapelblokken de muur goed af met dekzeil zodat weersomstandigheden geen invloed hebben

Stap 8: "Behandelen binnenkant van de muur of bloembak"

Nadat het lijm is uitgehard kunt u de binnenkant van uw borderbak gaan klaarmaken. Wanneer u schuimlijm heeft gebruikt raden wij aan om in ieder geval de hoeken aan de binnenkant nog eens extra te behandelen met lijm en indien mogelijk kunt u de bak op andere plekken nog verder versterken. 
Wanneer u poederlijm op cementbasis heeft gebruikt, raden wij aan om de binnenkant van de muren volledig in te smeren met de mortel. Zo creëert u een enorm stevige plantenbak of tuinmuur die voldoende draagkracht kan bieden. Wanneer de lijm weer is uitgehard kunt u in het geval van een border of plantenbak wordteldoek in de bak plaatsen.

Stap 9: "Afwerking van de border"

Om het geval af te maken kunt u een van onze afdekplaten of vijverranden gebruiken om de muur af te dekken. Dit zorgt voor een erg mooi, luxueuze uitstraling.

Stap 10: "Vullen van de plantenbak/border"

Nadat alle lijm is uitgehard kunt u de border gaan vullen met grond, planten en bloemen of split en grind. Plant niet zomaar wat leuk bloeiende tuinplanten in uw borders is ons advies. Zorg voor een doordacht borderplan. Hierbij wordt rekening gehouden met heel veel zaken. Denk aan zon/schaduw positie van de border, grondsoort, groeihoogtes en opbouw van de borders, diversiteit in bloeiperiodes, bloeikleuren en uw persoonlijke wensen. Ontdek kant en klare borderpakketten en borderplannen op maat bij tuinplantenspecialist Yarinde.nl https://www.yarinde.nl/kant-en-klare-borderpakketten/ 

TIP: Bij een diepe bak waar u planten of bloemen in wilt plaatsen is het aan te raden om deze voor de helft te vullen met goedkoop straatzand. De tweede helft vult u met bemeste tuinaarde of potgrond zodat u kosten bespaart. 

Stapelblokken Tuin Linia Antraciet Zwart Strak 15 x 15 x 120 cm Excellence https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Linia-15x15x120-strak-1.png
Stapelblokken Tuinvisie Wallblock New Antraciet 12x10x30 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/201881-wallblock-new-15x15x60-antraciet.jpg
Stapelblokken Linia Excellence Gris 12x12x60 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/stapelblokken-gris-12x12x60cm.jpg
Stapelblokken 15x15x60cm strak antraciet zwart Paved - Populair https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/stapelblokken-15x15x60_1.jpg
Stapelblokken 12x12x60cm strak antraciet zwart Paved - Populair https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Linia-palissade-12x12x60.png

verhoogde border van stapelblokken plaatsen tips

Bij Gadero kiest u uit een enorm groot assortiment stapelblokken en muurelementen in verschillende kleuren en afmetingen. Zo vindt u stapelblokken met strakke randen, getrommelde stapelblokken en gekloofde stapelblokken van verschillende A-merken. Kies uit topkwaliteit Linia palissaden van Excluton of Tuinvisie Wallblock stapelbokken. Bestel ook direct ophoogzand, steenlijm, afdekranden of potgrond mee en ga direct aan de slag!

Bekijk ook onderstaande video en zie hoe je een borderbak plaatst van 12x12x60 cm stapelblokken in de kleur antraciet zwart. 

Mis nooit meer aanbiedingen, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer


pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram