Hoe bouw ik een barrelsauna op?
 

In deze video gaat Gerben een barrel sauna bouwen. Wil je ook een eigen sauna? Lees dan snel verder.

Zelf sauna bouwen

Het gaat hierbij om een buitensauna en met name een barrelsauna. Een bezoek aan de barrelsauna werkt ontspannend en verminderd stress. Een saunabarrel wordt ook wel een tonsauna genoemd. De ronde sauna is inmiddels één van de populairste Fins saunahuisjes geworden. Door de vorm is de constructie zeer sterk, heeft het een natuurlijke waterafvoer en heeft weinig contact met grond dankzij de handige fundering. Dit draagt bij aan de levensduur van de sauna.

Stappenplan voor het maken van je eigen buitensauna

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bouwtijd:

08 uur

Geschatte kosten:

€ 3.000,00 - € 8.000,00

Benodigdheden:

Hamer
Accuboor
Decoupeerzaag

Stap 1: "De fundering voor de barrelsauna plaatsen"

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van te voren waar de buitensauna komt te staan. Om je eigen sauna te bouwen heb je stabiele ondergrond nodig. Schroef een plank aan beide funderingsbalken. Deze plank is tijdelijk bedoeld. Wanneer de barrel sauna klaar is, kun je deze planken weer weghalen. Ga na of de fundering haaks staat. Daarna kun je beginnen met het leggen van de panelen.

Stap 2: "De eerste planken van de barrelsauna plaatsen"

Meet op wat het midden van de funderingsbalk is. Zorg ervoor dat de inkeping voor de wanden iets uitsteken over beide funderingsbalken. De planken waarmee we de barrel sauna gaan opbouwen hebben een holling en een bolling. Aan het begin liggen de twee planken met de holle kant naast elkaar. Om deze planken aan elkaar te koppelen, kun je de vier meegeleverde ronde klosjes tussen deze planken bevestigen. Nadat je de funderingsbalken vol hebt gelegd met planken, kun je verder met de wanden.

Stap 3: "De voor- en achterwand van de barrelsauna plaatsen"

De voorwand en achterwand bestaan uit verschillende delen. Gerben gebruikt het hout van de pallet (waarop de barrelsauna geleverd is) om tijdelijk de onderdelen van de wand bij elkaar te houden. De wanden kun je in de sponning van de planken plaatsen. Controleer of de wand waterpas staat. Wanneer beide wanden waterpas staan, kun je aan weerskanten een plank tijdelijk vastzetten. Dit geeft extra stevigheid en bevordert de rest van de opbouw.

Stap 4: "De zijwanden van de barrelsauna verder opbouwen"

Je kunt nu verder met het stapelen van de wand. Elke plank kun je in het midden vastzetten op de voor- en achterwand. Dit is tijdelijk. Wanneer alle planken geplaatst zijn, kun je deze schroeven weer eruit halen. Het hout heeft dan ruimte om te werken. Je kunt doorgaan met stapelen totdat je boven in het midden uitkomt. Je hebt dan twee planken die met de bolle kant naar elkaar toe liggen. Om de ruimte hiertussen op te vullen, kun je twee planken door de lengte zagen. Je gebruikt dan de delen met de holle kant.

Stap 5: "De metalen banden van de barrelsauna plaatsen"

Voordat je de tijdelijke schroeven weg gaat halen, kun je een spanband om de sauna plaatsen. Daarna kun je de drie metalen bandspanner om de sauna aantrekken.

Stap 6: "Het raam van de barrelsauna plaatsen"

Meet de afmeting van het raam op en tel daar 1 cm bij op. Dit zorgt ervoor dat het hout ruimte heeft om te werken. Zaag dit gat met een decoupeerzaag uit de wand. Het raam kun je vastklemmen met de meegeleverde latten. Deze latten plaats je rondom het raam op de wand.

Stap 7: "De mastiekklos plaatsen"

Om te zorgen dat de regen op de barrelsauna goed afloopt, plaats je een mastiekklos.

Stap 8: "De vloer van de barrelsauna leggen"

De vloer wordt kant-en-klaar geleverd. De binnenvloer bestaat uit twee delen. Een deel bestaat uit een hittebestendige plaat. Hier komt de kachel op te staan. Er komt ook een hittebestendige plaat aan de achterkant van de kachel. De kachel wordt niet standaard met de sauna geleverd. Je kunt kiezen voor een traditionele sauna met sauna stenen of een elektrische kachel. Beide kachels kun je vinden in ons saunakachels assortiment.

Stap 9: "De saunabanken plaatsen"

Monteer aan de weerskanten van de sauna een lat. Hier kun je de saunabank plaatsen. Op deze manier plaats je ook de banken aan de voorkant van de sauna.

Stap 10: "De deur van de barrelsauna plaatsen"

De deur wordt via de binnenkant bevestigd en kun je op dezelfde manier als de ramen monteren.

Stap 11: "De dakshingles van de barrelsauna aanleggen"

Voor de eerste rij dakshingles gebruik je de rechte stukken. Laat de dakshingles 1 cm over de mastiekklos oversteken en 10 cm over de andere dakshingles. Hier overheen kun je de hexagonale shingles plaatsen. Om de nok af te werken kun je losse hexagonale shingles gebruiken. Deze losse stukken kun je uit de grote dakshingles halen

Stap 12: "De ventilatierooster plaatsen"

Voor ventilatie wordt er een ventilatierooster meegeleverd. Aan de achterwand kun je de ventilatierooster plaatsen. Hiervoor wordt een bijpassende houten knop geleverd om de ventilatierooster aan de binnenkant af te werken.

Benodigde materialen om je eigen buitensauna te maken

Sauna bestellen

In het assortiment Barrel sauna vind je sauna's in verschillende houtsoorten. Hierbij kun je denken aan Fins Vuren, maar ook thermisch gemodificeerd Vuren. Wil je liever een saunahuisje dan een tonsauna? Bekijk dan ons assortiment Buitensauna.

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op Gadero TV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram