Logo Gadero
service
Gadero TV

Hoe moet ik terrastegels voegen?

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst19-10-2022

In deze aflevering gaat Gerben terras tegels voegen met een waterdoorlatende voeg van voegmortel Aqua Color Joint. Benieuwd hoe hij dit doet? Lees snel verder!

Benodigdheden:

  • Rubberen trekker

  • Tuinslang

  • Stanleymes

1
Tegels vochtig maken voor het voegen

Voordat u de tegels gaat voegen is het belangrijk om de terrastegels goed nat te maken eerst. Dit voorkomt dat de mortel opdroogt er een filmlaag op de tegels gaat hechten.

2
Voegmortel aanmaken van aqua color joint

De voegmortel wordt in een vacuümzak in een emmer geleverd. Wanneer de zak open maakt, komt er zuurstof bij de voegmortel en gaat het uithardingsproces beginnen. Zorg ervoor dat u het voegmiddel binnen een aantal uren heb verwerkt wanneer u de zak openmaakt. 

3
Terras invegen met voegmortel

Strooi de voegmortel over het terras en gebruik een rubberen vloertrekker om de mortel in de voegen te vegen. Wanneer u alle voegen naden goed gevuld hebt, kunt u de resten voegmortel op een hoopje vegen langs de rand. Daarna maakt u nogmaals de oppervlak nat om te kijken of er nog een voeg nazakt. Voor die plekken kunt u de overgebleven voegmiddel gebruiken.

4
De voegen van het terras laten uitharden

Als geen voeg meer inzakt, kunt u het terras schoonvegen. Maak het terras voorzichtig schoon met de rubberen trekker. Daarna is het wachten op het uitharden van de voegen. Normaal gesproken duurt dit ongeveer 24 uur. Dit betekent dat u in dit tijdsbestek niet of zo min mogelijk op de tegels lopen. Wanneer u toch het terras betreedt, loop dan in het midden van de tegel. Op deze manier belast u de voegen zo minst mogelijk. Zo kunt u optimaal genieten van uw harde waterdoorlatende voeg.

Hoe moet ik terrastegels voegen?
play video

De tegels die in deze video worden gebruikt, zijn GeoCeramica tegels. Dit is serie keramische tegels van de fabrikant MBI de steenmeesters, maar deze voegmiddel is geschikt voor alle tegels met een vereiste minimale voegbreedte. De GeoCeramica tegels hebben van zichzelf al een afstandhouder van 4mm. Hierdoor zijn de voegen zijn zeer geschikt om te voegen met de Aqua Color Joint.

Maten voegen

Om te werken met aqua color joint dient de breedte van de voeg minimaal 3mm te zijn en de diepte 3cm. Dit zorgt voor voldoende stevigheid.

Materialen en gereedschappen voor het voegen van terrastegels

Gereedschap

  • U kunt een zachte bezem gebruiken, maar een eenvoudige trekker werkt fijner.

  • Tuinslang

  • Stanleymes

Materialen

Terrastegels invegen met voegmortel

Alternatieven voor het voegen van tegels 

In deze video maakt Gerben gebruik van Voegmortel Neutraal MBI AquaColor Joints 15 kilo. Deze kleur past zeer goed bij de tegels die in deze video gebruikt zijn. Op zoek naar een voegmortel die bij uw tegels past? Dit voegmiddel is ook verkrijgbaar in de kleuren voegmortel steengrijs en voegmortel basalt

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!