Logo Gadero
service
Gadero TV

Hoe onderhoud je vlonderplanken?

Gadero logo
Geschreven doorLieke

Ontdek hoe jij je vlonder onderhoudt!

Keuze materiaal vlonder

Een vlonder van hardhout vereist een ander soort onderhoud dan vlonderplanken van bijvoorbeeld composiet. Het kan nodig zijn om jouw vlonder direct na plaatsing te oliën, dus bekijk dit zorgvuldig bij het kiezen van je vlonderplanken.

Alg op je vlonder voorkomen

Wanneer het koude en natte weer zich aandient, gaan veel mensen zich bezighouden met het onderhoud van hun vlonder. Waarom? Omdat er ineens alg ontstaat en, afgezien van het feit dat het er niet zo mooi uitziet, kan het verraderlijk glad worden op je vlonder. Hoe ga je hiermee om? Allereerst is voorkomen altijd beter dan genezen. Gedurende het jaar regelmatig je vlonder goed schoonvegen voorkomt dat groene aanslag de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Wanneer je namelijk afgevallen bladeren en ander vuil van je vlonder verwijdert, zorg je ervoor dat je vlonder goed kan blijven ventileren. Dit is heel belangrijk, aangezien een vlonder wel wat vocht kan verdragen, maar toch droog moet kunnen waaien. Dus zorg ervoor dat je planken de kans krijgen om te ventileren door ophopingen van vocht en vuil zo snel mogelijk te verwijderen.

Groene aanslag verwijderen

Een beetje aanslag kun je eenvoudig verwijderen met water en een harde bezem. Even de tuinslang erbij of een emmer water en je vlonder is vaak al prima schoon. Er zijn verschillende opties om je vlonder schoon te maken, maar sommige kunnen meer kwaad dan goed doen. Bijvoorbeeld het gebruik van een hogedrukspuit op je vlonder kan de houtnerf open spuiten, waardoor alg zich juist makkelijker kan hechten en splinters kunnen ontstaan. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn of biotex wordt ook afgeraden, omdat dit niet alleen slecht is voor het hout, maar ook voor het milieu. We raden aan om regelmatig te vegen en indien nodig met water te reinigen. Als water alleen niet voldoende is, kun je zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven zoals groene zeep.

Vlonder onderhouden in de winter

Wanneer het koud wordt en gaat sneeuwen, vermijd het gebruik van strooizout op je vlonder, aangezien dit vocht uit het hout trekt en je vlonderplanken aantast. Maak je vlonder vooraf winterklaar door te oliën of te beitsen en veeg sneeuw meteen weg om gladheid te voorkomen.