Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Waarom wel of geen vlonder van composiet?

Gadero logo
Geschreven doorMarleen
Geplaatst04-02-2022

Twijfelt u over het leggen van een vlonder van composiet? In deze blog vertellen wij u alles over de voordelen van een composiet vlonder ten opzichte van een houten vlonder. Maar wat is een composiet vlonder? En welke voordelen heeft deze vlonder nog meer naast zijn duurzaamheid waardoor hij lang meegaat?

Fun deck WPC composiet multigrey dark 138mm houtnerf zijde

Wat zijn duurzame composiet vlonderplanken?

Composiet bestaat uit een samenstelling van hout en kunststof en men spreekt ook wel van WPC (Wood Plastic Composite). Deze afkorting staat voor hout kunststof composiet. Het verschil tussen kunststof vlonders en een composiet vlonders ligt aan samenstelling van de vezels. Een composiet vlonder bestaat voor 50% uit houtvezels en 50% uit kunststofvezels. Voor een kunststof vlonder geldt dat het voor 100% uit kunststof bestaat en een houten vlonder natuurlijk voor 100% uit hout.

Massief of met holkamers

Wij bieden twee soorten composiet terrasplanken aan die u voor veel tuinprojecten te gebruiken zij. Namelijk met holkamers en massieve planken. Composiet vlonderplanken met holkamers zijn open van binnen, licht van gewicht en daarom ook goedkoper. De massieve vlonderplanken zijn zwaarder en hebben een lange levensduur. Vlonderplanken van massief composiet raden we aan voor intensief gebruikte vlonders en holkamer composiet terrasplanken bij lichte woning terrassen, dakterras of een balkon.

Felixwood wpc composiet terrasplanken

De voordelen van composiet vlonderplanken in tegenstelling tot houten vlonderplanken:

Composiet vlonderplanken zijn kleurvast

Vaak vragen mensen zich af of composiet kleurvast is en dat klopt. Dit komt door de combinatie van gerecycled kunststof en hout. Aangezien composiet vlonderplanken bewerkt zijn met UV filters en kleurstoffen. Dit zorgt ervoor dat ze gedurende 20 jaar hun mooie kleur behouden. Enkel het eerste jaar vertonen deze vlonderplanken een lichte verkleuring. In tegenstelling tot een houten vlonder aangezien die over het algemeen na 5-10 jaar vergrijst.

Weinig onderhoud nodig

In vergelijking met houten vlonderplanken hebben vlonderplanken van composiet weinig onderhoud nodig en is het reinigen van de planken erg gemakkelijk. Maak gebruik van een harde borstel of bezem met een milde terrasreiniger (bijvoorbeeld groene zeep en water), schoonmaakazijn of een hogedrukspuit. Houd er wel rekening mee dat u niet een krachtige en smalle straal gebruikt. Kies voor een waaiervormige straal waarbij u de hogedrukreiniger gebruikt in de lengte van de composiet plank. Een ander voordeel van composiet in vergelijking met hout is dat u de vlonderplanken niet in de olie hoeft te zetten of te beitsen. Door uw composiet terrasplanken regelmatig schoon te maken met een (harde) bezem voorkomt u dat vuil en alg aanhecht.

Geen zichtbare montage

Hardhouten vlonderplanken bevestigt u doorgaans door het boren van gaatjes in de planken of door middel van bevestigingsclips. Maar hoe bevestigt u composiet planken? Bij het leggen van een composiet vlonder is het belangrijk dat u zich aan de leginstructies houdt. De onderliggende balken dienen maximaal 30 cm uit elkaar te liggen. Er zijn composiet planken die hiervan afwijken. Dit wordt bij het product vermeld. Wanneer u werkt met composiet met holkamers raden wij aan om een afschot van 2% aan te houden. Op deze manier blijven de terrasplanken schoner en blijft er geen water in de holkamers liggen. Massieve composiet planken kunt u waterpas leggen.

Hulp nodig bij montage? In aflevering 157 van Gadero TV geeft Ronny meer informatie over het aanleggen van een composiet vlonder.

Kindvriendelijk terras

In tegenstelling tot een houten vlonder hoeft u zich bij een vlonder van composiet geen zorgen te maken over splinters. Dit is een groot voordeel voor mensen met kinderen zodat zij vrijuit kunnen spelen op uw terras. Daarnaast kunt u met blote voeten over de vlonder lopen.

In diverse kleuren verkrijgbaar

Bij houthandel Gadero bieden wij veel mogelijkheden op het gebied van composiet planken. De kleuren variëren van lichtgrijs, antraciet grijs tot bruin. Wij verkopen alleen A-merken zoals WPC Elephant, Megawood, Tuindeco, Resysta, Easydeck en Felixwood inclusief garantie. Zo bent u verzekerd van een mooi product dat jarenlang meegaat voor de beste prijs.

easydeck dolomit bruin composiet terrasplank

Proefmonsters ontvangen

Wilt u graag een composiet vlonderplank in het echt zien? Van de meeste terrasplanken is het mogelijk om een proefmonster te ontvangen. Klik door naar het product voor het aanvragen van een sample.

Composiet vlonder laten plaatsen

Wilt u liever het werk uit handen geven en het overlaten aan een specialist? Bij Gadero staan er vakmensen voor u klaar om uw composiet terras aan te leggen. Vraag een offerte aan voor onze montageservice.