Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Dakterras vlonder maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan

Lees hier ons uitgebreide stappenplan voor een houten dakterras (dakvlonder op plat dak) maken.

In onderstaande voorbeeld gaan we nader in op het maken van een houten dakterras op een plat dak. We gaan in dit voorbeeld er van uit dat er een bestaande dakbedekking (bitumen of dakleer) aanwezig is. Ook gaan we uit van een deugdelijke dakconstructie dat geschikt is als dakterras. 

Balkon Terrasplank Smal Ipe Hardhout planken
1
De ondergrond / Het dak

Indien er (zoals vroeger gebruikelijk) grind op het dak aanwezig is dient dit verwijderd te worden. Controleer of de huidige dakbedekking nog voldoende duurzaamheid geeft voort de komende jaren. Indien er scheuren en/of beschadigingen aan de dakbedekking (zoals dakleer) zitten dienen deze gerepareerd of vervangen te worden. Het is immers zo dat na de aanleg van het houten dakterras men minder eenvoudig deze reparaties uit kunt voeren.

2
Houten dakterras / Uitwerking dakvlonder

Bepaal de afmeting van het houten dakterras. Kijk ook even naar de constructie van het dak. Indien u een zware constructie op het dak aanbrengt kan dat doorbuiging geven. Over het algemeen zijn daken in Nederland overgedimensioneerd en kunnen deze een extra basisbelasting hebben. Raadpleeg desgewenst eerst een bouwkundig specialist.

De dwarsbalken verdelen de belasting (zoals lopen en zitten) op het dak. Indien u een minder zware constructie op uw dak wilt aanbrengen adviseren wij om de 28 mm celfix naaldhout vlonderplanken of onze 19 mm dikte hardhouten vlonderplanken en de 4,5 x 7 cm onderbalk toe te passen. Naaldhout en 19 mm hardhout is immers relatief licht. Een goed lichtgewicht en onderhoudsvrij alternatief zijn onze kleurvaste, holkamer composiet terrasplanken. Heeft u weinig werkende hoogte op uw dakterras of balkon, dan hebben wij als alternatief voor bovenstaande 45x70 mm onderbalken de 30x65 mm hardhout balk of de 32x60 mm naaldhout balk die u staand of liggend kunt monteren om zo een minimaal hoogteverschil te krijgen. Zo komt u wellicht beter uit bij uw deurdrempel. Meet de hoogte die u heeft dus van te voren goed op, vergeet niet de hoogte van een rubberen tegeldrager (1 cm), de balkdikte en plankdikte mee te rekenen.

Leg onder de dwarsbalken om de circa 25-30 cm rubberen tegeldragers die er voor zorgen dat uw balken niet in uw dakbedekking drukken. Natuurlijk kunt u ook de prefab vlondertegels op de dwarsbalken monteren. Hierbij opgemerkt dat dit wel een minder degelijke constructie is dan met de 28 mm vloerplanken.

3
Afwatering dak onder de vlonder

Vervolgens moet u nadenken over de constructie op het dak. Bij een plat dak is het over het algemeen de bedoeling dat het regenwater eenvoudig naar de afvoerput kan lopen. Ook nadat het houten dakterras is aangelegd dient dit nog steeds zo te zijn. Dit kan eenvoudig door het aanbrengen van enkele stoeptegels onder de dwarsbalken van de vlonder. Hierbij is het wel verstandig om de dwarsbalken (ook wel liggers genoemd) op rubberen tegeldragers aan te brengen. Het aantal tegels en rubberen tegeldragers kunt eenvoudig uitrekenen door per dwarsbalk van 5 meter 11 stuks tegels en tegeldragers aan te houden. Daarmee kan het hemelwater nog steeds voldoende naar uw afvoerput lopen. Indien men geen tegeldragers op de stoeptegels toe past kan de dwarsbalk onder invloed van zon en vocht al snel omhoog gaan staan. Mede om deze reden adviseren wij om de dwarsbalk met ijzeren verbindingshoekjes aan de tegel vast te zetten. Dat kan eenvoudig met een plug in de tegel en de Torx 4 x 50 mm schroef of luxe RVS vlonderschroeven 5x50 mm (aanbevolen). Houdt u bij het bestellen van het hout wel rekening met 5 -10 % zaagverlies.

4
Het Bouwen van het dakterras

Nadat de materialen bij u thuis zijn gekomen kunt aan de bouw beginnen. In ons stappenplan vlonder bouwen staat per onderdeel beschreven hoe u het beste de liggers en vlonderplanken kunt monteren. Bij het kiezen van lichtgewicht, dus dunne terrasplanken zoals de 19 mm hardhout adviseren een balkafstand van 30 cm hart tot hart aan te houden. Zo voorkomt u doorveren. Blijf ook altijd minimaal 2.5 cm van de muren (voor opvang van enige werking van het hout) en monteer uw vlonder nooit vast aan uw woning.

Indien u tegen problemen aan loopt of het even niet meer helder ziet kunt u altijd een van onze tuinhoutadviseurs raadplegen. Natuurlijk kunt u ook verhoogde plantenborders naast uw dakvlonder aan de zijkanen aanleggen. Dan heeft u niet alleen een terras op uw dak maar ook nog eens een echte tuin. Indien u dergelijke plannen heeft neem dan even contact met ons op voor nadere uitleg en/of advies.

dak terras fundering

De rubberen tegeldragers kunt u ook direct op het dak leggen, plaats de stoeptegels ook op rubberen tegeldragers, voor de afwatering en de verdeling van het gewicht.

dakterras vlonder maken

Plaats bij 19 mm hardhouten vlonderplanken balken op elke 35 cm.

dakterras planken monteren

Laat de naden verspringen over meerdere balken (indien uw terras groter wordt dan uw maximale planklengte).

dakterras

Tot slot

Indien u op grote hoogte een balustrade hek wilt maken, laat uw dan adviseren door bouwkundig expert. Zodat u een stevige en (kind)veilige hek heeft. Wij leveren wel hekken, palen en paalhouders, echter zijn deze bedoeld voor in de tuin of lage hoogtes.

Voorkom uitglijden, veeg om de circa 2 weken uw vlonder schoon met een bezem en eventueel water, zo voorkomt u algvorming. Algvorming zorgt voor gladheid. Ook 2% afschot helpt mee dat uw planken vrij van water op de dekdelen blijven.

Er is bovenstaand niet nader ingegaan op het uitrekenen van de aantallen balken, vloerplanken en schroeven. Dit kunt u eenvoudig doen onder ons stappenplan vlonder bouwen. Uiteraard kunt u dan de palen (die normaal in de grond gaan) achterwege laten. 

Bekijk Gadero TV 238 voor handige tips bij het maken van een dakterras. 

Hout of composiet

Bestel bij Gadero alle materialen voor het maken van een dakterras. Kies naast houten terrasdekdelen ook uit een breed scala aan onderhoudsvrije composiet vlonderplanken die bovendien zeer kleurvast zijn en met garantie door ons worden geleverd voor aantrekkelijke prijzen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero