Logo Gadero
service
Gadero TV

Keuzehulp - Betontegels of Keramische tegels?

Geplaatst02-10-2019

In deze keuzehulp worden de voor- en nadelen van verschillende soorten terrastegels benoemd. De verschillende soorten terrastegels die in deze video worden behandeld zijn:

Betontegels in de tuin

Betontegels zijn in verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo zijn er normale betontegels, geïmpregneerde betontegels en betontegels met een coating. Het voordeel van betontegels is dat ze relatief goedkoop zijn en volledig recyclebaar, waardoor ze niet milieubelastend zijn. Echter hebben de tegels veel onderhoud nodig en zijn sneller aan vervanging toe dan andere terrastegels. 

  • Onbehandelde betontegels vragen veel onderhoud, omdat deze tegels snel vocht en vuil opnemen en aan vervanging toe zijn.

  • Geïmpregneerde betontegels nemen minder snel vuil en vocht op in tegenstelling tot de onbehandelde betontegels. Maar ook deze tegels zullen na een aantal jaar vlekken vertonen.

  • Betontegels met een coating kennen bijna geen problemen in onderhoud. Alleen kan de coating na verloop van tijd ook wegslijten, waardoor op dat moment dezelfde problemen ontstaan als bij de andere betontegels. Deze variant betontegel is de duurste van de drie.

Keramische terrastegels

Keramische tegels kunnen in principe een leven lang mee. Daarnaast zijn de tegels kras- en kleurvast en kunt u elk gewenst tuinmeubel plaatsen zonder de tegels te beschadigen. Wanneer u onderhoudsvrije tegels zoekt, is keramiek de beste optie. Het materiaal heeft geen last van groene aanslag, het is vorstbestendig en er trekt geen vocht of vuil in. Keramische tegels voor in de tuin zijn in verschillende diktes verkrijgbaar waardoor u zelfs uw binnenvloer met dezelfde tegel kunt bedekken. Keramiek is ook nog eens volledig recyclebaar. Het nadeel van deze tegels is de aanschafprijs en het leggen van de tegels. Deze tegels moeten namelijk worden geplaatst op een bepaalde ondergrond, waardoor niet iedereen zomaar deze tegels kan leggen. Het is belangrijk te letten op de afkomst van keramische terrastegels, deze tegels horen namelijk uit Italië te komen.

Bij Gadero zijn keramische terrastegels met en zonder betonnen onderlaag verkrijgbaar:

  • De keramische tegels met een betonnen onderlaag kunnen als een gewone betontegel worden gelegd in een normaal zandbed.

  • De vol keramische tegels zonder betonnen onderlaag dienen in een gestabiliseerd zandbed te worden gelegd. Dit is ingewikkelder en kostbaarder.

Het grootste verschil tussen deze beide keramische tegels is de stabiliteit. De vol keramische tegels zijn namelijk veel zwaarder. In de video zijn twee tegels gekozen met een bijzondere print, maar deze tegels zijn ook gewoon verkrijgbaar in effen kleuren.

Natuursteen tegels

Natuursteen tegels zijn ouderwetse en traditionele tegels. Deze tegels staan bekend om de uitstraling. Daarnaast zijn het hele zware en stabiele tegels en hebben hierdoor een lange levensduur. Een groot voordeel van natuursteen in de tuin is het geringe onderhoud. De stenen hebben nagenoeg geen onderhoud nodig. U hoeft alleen een aantal keer per jaar het oppervlak schoon te vegen om zo algvorming te voorkomen. Het nadeel is dat deze tegels erg milieubelastend zijn. Daarnaast is natuursteen duurder dan keramiek en in minder soorten verkrijgbaar. 

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van terrastegels

  • De betonnen tegels zijn recyclebaar en kunnen in Nederland worden gemaakt. Hierdoor is de energie voor het transport minimaal.

  • De natuursteen tegels worden uit gesteentes gekapt vaak onder slechte werkomstandigheden. Daarnaast komen deze tegels van ver en kost het transport hierdoor veel energie.

  • De keramische tegels zijn gemaakt van gebakken klei, dit bakproces is niet erg milieuvriendelijk. Echter gaan deze tegels wel lang mee en zijn afkomstig uit Italië en hebben daardoor niet een hele lange weg afgelegd. Daarnaast zijn deze tegels recyclebaar.

Meer Gadero TV afleveringen