Logo Gadero
inspiratieservice

Meest gemaakte fouten met tuinhout

  1. Besparen op aantal palen bij een schutting / beschoeiing / overkapping en aantal balken bij een vlonder. Een goede fundering is een must voor een stevige schutting of vlonder. Als u wilt besparen, dan liever besparen op de plankdikte in plaats van op uw fundering!

  2. Onderschatting van werking van hout. Met hout dient u altijd tussenruimte of ruimte voor werking aan te houden. Als voorbeeld, bij naaldhout planken van 14.5 cm breed gemiddeld een 1 cm, bij hardhout 8 mm. Blijf altijd enkele centimeters van gebouwen.

  3. Constructiefouten. Schuine schoren in alle hoeken van uw bijvoorbeeld uw overkapping of schutting maken het verschil bij storm en hevig weer. Stevige fundering van betonpoeren en dergelijke voorkomen verzakkingen.

  4. Ventileren. Zorg dat u onder uw vlonderplanken een luchtruimte heeft van circa 20 cm, plaats de onderste schuttingplank circa 8 cm van het maaiveld enzovoorts. Zo kan uw hout ventileren en droogwaaien. Dit bevordert de levensduur.

  5. Onderhoud negeren. Net als een auto heeft uw hout onderhoud nodig in de vorm van schoonhouden en bij onbehandeld hout beitsen om de paar jaar.