Logo Gadero
service
Gadero TV

#136 Open gevelbekleding verticaal van Siberisch lariks hout

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst23-08-2019

In aflevering 136 van Gadero TV laat Henk Jan zien hoe u open gevelbekleding monteert. Deze keer gebruiken we 3.5x3.5 cm Siberisch lariks profielen. Siberisch lariks is niet te vergelijken met Europees Lariks. Europees lariks heeft een wat roze tint en Siberisch lariks heeft wat meer kleine noestjes. Siberisch lariks is wat gunstiger geprijsd dan thermisch ayous of thermo grenen maar heeft ook weer meer werking. Hanteer dus meer tussenruimte zodat het hout zijn werking kwijt kan. 

Open gevelbekleding

Bij open gevelbekleding is een deel van de achterwand zichtbaar en is het nodig zwart UV-werend folie op de achterwand te monteren. Gaat u uw woning bekleden met gevelbekleding? Vraag dan altijd advies van uw bouwkundig adviseur. Plaats het folie op de achterwand en plak nietjes en schroefgaten af met facade tape voor een waterdichte afsluiting. 

Siberisch lariks open gevelbekleding

Achterwerk gevelbekleding 

Bij verticale gevelbekleding is het een must de panlatten ook verticaal te plaatsen. Lucht wil immers verticaal bewegen. In dit geval maken we een achterwerk met eerst verticale panlatten en vervolgens een horizontale gemonteerde latten. Op deze manier circuleert de luchtstroom achter de gevelbekleding langs en blijft het hout droog waaien. (Wat weer zorgt voor een langere levensduur van het hout). Kies bij open gevelbekleding voor zwarte panlatten, deze vallen tegen het zwarte doek niet op.

In aflevering #86 van Gadero TV monteert Henk Jan Ayous gevelbekleding. Hierin legt hij uit welke panlatten of rachels u het beste kunt gebruiken.

Houd als stelregel aan dat de dikte van het achterwerk ongeveer anderhalf keer de profieldikte van de gevelbekleding is. Bij onze 3.5 cm dikte profielen houden we dan een achterwerk van ongeveer 5.25 cm dikte aan. 

Plaats de panlatten op ongeveer 30 a 40 cm, maar niet meer dan 50 cm hart-op-hart. Zorg voor tape achter de latten en zet vast met RVS schroeven

Siberisch lariks gevelbekleding

Siberisch lariks gevelbekleding monteren

Hanteer bij de Siberisch larik sprofielen een tussenruimte van 7 tot 10 mm. Bereken voor het plaatsen hoeveel profielen u gaat gebruiken en de gewenste tussenruimte. Voorkom op deze manier profielen te moeten halveren bij kozijnen of iets dergelijks.

De Siberisch lariks profielen worden vastgezet met bolkopnagels. Het is mogelijk deze met een tacker ipv hamer te monteren. Werk je met een tacker? Stel deze dan zo in dat de bolkopnagel op het houtwerk komt te liggen en er niet in valt. Dit betekent wel dat u soms een bolkopnagel met een hamer een tikje na moet geven. (De hardheid van hout kan nu eenmaal verschillen, zelfs bij één plank). Vooraf aftekenen van de profielen zorgt voor een mooie uitlijning van de nagels.

Siberisch lariks open gevelbekleding

In aflevering #110 van Gadero TV kunt u zien hoe u bolkopnagels voorboort en inhamert, we plaatsen in deze video padouk rhombus profielen. 

Let bij het monteren van de profielen op het volgende; bij kopse naden een paar mm tussenruimte aanhouden. Houd aan de onderzijde van de profielen voldoende ruimte tussen het maaiveld en het hout, zodat de profielen niet vochtig worden. Zaag de profielen aan de onderzijde schuin af, dit zorgt voor een juiste afwatering.

Siberisch lariks open gevelbekleding

Lees onze klustip gevelbekleding monteren voor meer tips over montage van verschillende soorten gevelbekleding. 

Benodigdheden

 • UV-werend folie

 • Facade tape

 • Panlatten en of rachelwerk

 • Open gevelbekleding profielen

 • RVS schroeven

 • Bolkopnagels

 • Accu boormachine (bij voorkeur 2 stuks voor het voorboren en schroeven)

 • Eventueel een tacker geschikt voor bolkopnagels

 • Hamer

 • Lange waterpas

 • Afstandhouders

 • Cirkelzaag