#229 Thermisch Ayous Quatro Blokprofiel schutting maken

In Gadero TV #229 laat Ronny u zien hoe u een schutting bekleedt met thermisch Ayous Quatro blokprofielen. U heeft in aflevering #86 al eerder kunnen zien hoe wij een schutting bekleden met Ayous triple blokprofielen. Dit keer gaat het niet om een triple, maar om een quatro blokprofiel. Benieuwd hoe Ronny dit doet? Lees dan snel verder.

Thermisch Gemodificeerd Ayous 2.5 x 14 cm Quatro blokprofiel

In deze aflevering wordt gebruik gemaakt van Ayous Quatro blokprofielen. Deze thermisch gemodificeerde plank heeft een luxe, moderne uitstraling en kunt u gebruiken om uw schutting of uw gevel mee te bekleden. De planken hebben een levensduur van maar liefst 20-25 jaar en hebben een uniek profiel. Deze bijzondere planken zijn enkelzijdig te monteren en hebben een werkende breedte van 13 cm. Doordat ze een mes en groef zijde hebben kunt u deze eenvoudig in elkaar schuiven. Houd hierbij wel rekening met de tussenruimte voor de werking van het hout. 

Thermisch Ayous Quatro Blokprofiel

Thermische modificatie

Deze Ayous blokprofielen hebben een thermo behandeling gehad. Dit betekent dat het hout met stoom is verwarmd tot ruim 200 graden, waardoor het hout een langere levensduur krijgt. Thermisch gemodificeerd hout is 100% ecologisch, vormvast en milieuvriendelijk waardoor het goede weerstand biedt tegen houtrot. Door de behandeling heeft het hout nu duurzaamheidsklasse 1-2 en een aantrekkelijke, warme kleur. Benieuwd hoe deze thermo behandeling in zijn werk gaat? Bekijk dan ook aflevering #111 van Gadero TV.

Quatro blokprofiel schutting

Stappenplan

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

45 minuten

Bouwtijd:

08 uur

Geschatte kosten:

€ 500,00 - € 1.000,00

Benodigdheden:

Lijmklem
Accuboormachine
Lange waterpas
Duimstok
Hardhout boortje 3.5 mm

Stap 1: "Plaatsen van de palen"

Voordat u kunt beginnen met het monteren van de planken, dient u eerst de palen te plaatsen. Ons advies is om Azobe hardhouten palen te gebruiken (7x7 cm bijvoorbeeld), welke u gelijk de grond in kunt plaatsen. Wanneer dit geen mogelijkheid is kunt u gebruik maken van paalvoeten welke u kunt vastzetten met kozijnpluggen. Plaats uw palen 70 cm hard op hard in de grond.

Stap 2: "De eerste plank monteren"

Monteer uw 1e plank door deze eerst tijdelijk vast te zetten met een lijmklem. Draai de klem niet te stijf aan, anders beschadigt u uw hout. Wanneer u de plank vast heeft gezet met een lijmklem kunt u met een lange waterpas controleren of alles waterpas is. Maak gebruik van een 3.5 mm hardhout boortje om voor te boren in uw hout. Daarna kunt u de plank vastzetten met 4x40 mm schroeven (met grijze coating). Als u dit gedaan heeft aan twee palen, kunt u de lijmklem weghalen en verder gaan met het vastschroeven.

Stap 3: "Afstand vanaf de grond"

Om te voorkomen dat uw hout wordt aangetast door vuil en vocht is het verstandig uw planken 10-20 cm vanaf de grond te monteren. Om dit te realiseren kunt u gebruik maken van een opsluitband aan de onderzijde. Dit is de ideale oplossing om uw planken te beschermen.

Stap 4: "De rest van de planken monteren"

De Ayous planken hebben een mes en groef zijde waardoor ze eenvoudig in elkaar te schuiven zijn. Houdt altijd wel rekening met een aantal millimeter tussenruimte zodat het hout kan werken. Plaats de schroeven in de 2e en 4e sponning van het hout. 

Montagetips 

Voor de montage van uw schutting geeft het een mooi effect als u uw schroeven allemaal op 1 lijn monteert. Doe dit op de hartlijn van de paal. Gebruik hiervoor een lange waterpas en leg deze langs de plaatsen waar de schroeven moeten komen. Boor de schroefgaten alvast even voor, zodat u zeker weet dat alle gaten op de juiste plek zitten.

Wilt u uw schutting liever verticaal monteren? Dat kan ook! Hiervoor dient u een framewerk te maken tussen de palen. Normaliter wordt dit onderaan, in het midden en bovenaan gedaan, dus drie balken die horizontaal gelegd worden zodat u de planken hier verticaal op kunt monteren. Maar omdat Ayous hout erg broos is, is het advies om bovenaan, op 2/4, op 3/4 en onderaan een verstevigingsbalk te plaatsen. 

Montage van de schutting

Kenmerken van Ayous hout

Ayous hout heeft van zichzelf verschillende kenmerken. Daarom noemen wij voor u hier de belangrijkste kenmerken. Ayous hout is licht van gewicht en scheurt of vervormt nauwelijks. Ayous is een zeer zuiver product. Het heeft bijna geen noesten en heeft een egale kleur. Onbehandeld Ayous heeft een duurzaamheidsklasse 5, maar door de thermische modificatie van het hout verandert de duurzaamheid naar klasse 1-2. Door de thermische behandeling gaat het hout langer mee, zo'n 20-25 jaar. Houd er wel rekening mee dat door de thermische modificatie het hout erg broos is. Behandel het dus voorzichtig!

Ayous hout thermisch gemodificeerd

Materialen en gereedschappen

In Gadero TV #229 zijn verschillende materialen en gereedschappen gebruikt. Om u op weg te helpen hebben wij daarom een lijstje gemaakt met alle benodigdheden voor het maken van uw schutting:

Materialen

Gereedschappen

Waterpassen schutting thermisch Ayous Quatro Blokprofiel

Alternatieven

Behalve het Quatro profiel, zijn er nog andere Ayous gevelplanken. Ook deze kunnen gebruikt worden voor uw gevel of uw schutting. 

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk ons gehele assortiment Ayous gevelbekleding.
Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram