Logo Gadero
service
Gadero TV

Thermisch Ayous Quatro Blokprofiel schutting maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst21-08-2021

In deze Gadero TV laten we u zien hoe u een schutting bekleedt met thermisch Ayous Quatro blokprofielen. U heeft in aflevering #86 al kunnen zien hoe wij een schutting bekleden met Ayous triple blokprofielen. Dit keer gaat het niet om een triple, maar om een quatro blokprofiel. Benieuwd hoe we dit doen? Lees dan snel verder.

Benodigdheden:

  • Lijmklem

  • Accuboormachine

  • Lange waterpas

  • Duimstok

  • Hardhout boortje 3.5 mm

Thermisch Gemodificeerd Ayous 2.5 x 14 cm Quatro blokprofiel

In deze aflevering wordt gebruik gemaakt van Ayous Quatro blokprofielen. Deze thermisch gemodificeerde plank heeft een luxe, moderne uitstraling en kunt u gebruiken om uw schutting of uw gevel mee te bekleden. De planken hebben een levensduur van maar liefst 20-25 jaar en hebben een uniek profiel. Deze bijzondere planken zijn enkelzijdig te monteren en hebben een werkende breedte van 13 cm. Doordat ze een mes en groef zijde hebben kunt u deze eenvoudig in elkaar schuiven. Houd hierbij wel rekening met de tussenruimte voor de werking van het hout. 

Thermische modificatie

Deze Ayous blokprofielen hebben een thermo behandeling gehad. Dit betekent dat het hout met stoom is verwarmd tot ruim 200 graden, waardoor het hout een langere levensduur krijgt. Thermisch gemodificeerd hout is 100% ecologisch, vormvast en milieuvriendelijk waardoor het goede weerstand biedt tegen houtrot. Door de behandeling heeft het hout nu duurzaamheidsklasse 1-2 en een aantrekkelijke, warme kleur. Benieuwd hoe deze thermo behandeling in zijn werk gaat? Bekijk dan ook aflevering #111 van Gadero TV.

Hardhouten vlonder Bankirai

Montagetips 

Voor de montage van uw schutting geeft het een mooi effect als u uw schroeven allemaal op 1 lijn monteert. Doe dit op de hartlijn van de paal. Gebruik hiervoor een lange waterpas en leg deze langs de plaatsen waar de schroeven moeten komen. Boor de schroefgaten alvast even voor, zodat u zeker weet dat alle gaten op de juiste plek zitten.

Wilt u uw schutting liever verticaal monteren? Dat kan ook! Hiervoor dient u een framewerk te maken tussen de palen. Normaliter wordt dit onderaan, in het midden en bovenaan gedaan, dus drie balken die horizontaal gelegd worden zodat u de planken hier verticaal op kunt monteren. Maar omdat Ayous hout erg broos is, is het advies om bovenaan, op 2/4, op 3/4 en onderaan een verstevigingsbalk te plaatsen. 

Schutting opbouw

Kenmerken van Ayous hout

Ayous hout heeft van zichzelf verschillende kenmerken. Daarom noemen wij voor u hier de belangrijkste kenmerken. Ayous hout is licht van gewicht en scheurt of vervormt nauwelijks. Ayous is een zeer zuiver product. Het heeft bijna geen noesten en heeft een egale kleur. Onbehandeld Ayous heeft een duurzaamheidsklasse 5, maar door de thermische modificatie van het hout verandert de duurzaamheid naar klasse 1-2. Door de thermische behandeling gaat het hout langer mee, zo'n 20-25 jaar. Houd er wel rekening mee dat door de thermische modificatie het hout erg broos is. Behandel het dus voorzichtig!

Materialen en gereedschappen

In Gadero TV #229 zijn verschillende materialen en gereedschappen gebruikt. Om u op weg te helpen hebben wij daarom een lijstje gemaakt met alle benodigdheden voor het maken van uw schutting:

Materialen

Gereedschappen

waterpas plaatsen schutting thermisch ayous

Alternatieven

Behalve het Quatro profiel, zijn er nog andere Ayous gevelplanken. Ook deze kunnen gebruikt worden voor uw gevel of uw schutting. 

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk ons gehele assortiment Ayous gevelbekleding.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!