Logo Gadero
service
Klustip

Trellis schutting maken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst16-02-2022

Van trellis schermen of open matten een schutting maken is eenvoudig, betaalbaar en modern. Niet voor niets is een open trellis schutting populair als deel van uw erfafscheiding. Kies bij Gadero uit 4 soorten trellis schermen:

 • Kant en klare stalen rasters in houten frame, in diverse maten

 • Volledige stalen trellis schermen met maaswijdte 9.5 of 15 cm

 • Volledig houten trellissen van hardhout of geïmpregneerd hout

 • Roestige betonmatten, 170 x 200 cm

stalen trellis in houten lijst
Eenvoudig

Bekijk aflevering 50 van GaderoTV, deze staat in het teken van trellisschermen;

Tips vooraf

 • Let op de maaswijdte (grote van de vakjes), hoe kleiner, hoe sneller uw klimplanten volgroeien.

 • Let op de dikte van de stalen of houten schermen, hoe dikker, hoe meer stevigheid (bij Gadero vindt u uitsluitend degelijke diktematen).

 • Kies voor verzinkt staal (zeer sterk) of volledig houten trellis schermen. Beide zijn eenvoudig in te korten en kunnen zo ideaal als altijd passend materiaal van uw erfafscheiding dienen (indien de rest bijvoorbeeld uit 180x180cm kant en klare tuinschermen bestaat). Bij trellis schermen in een houten kader is inkorten niet mogelijk.

 • Plaats uw palen 180.5 cm uitelkaar bij een 180 cm trellis, zo kunt u met onze draadzadels (gebruik minimaal 3 stuks per paal) deze tuintrellis strak trekken tussen uw tuinpalen.

 • Omdat uw palen bij een stalen of houten trellis goed zichtbaar zijn (ze zitten immers niet verstopt achter planken of tussen schermen) is het gaaf een luxe, glad geschaafde paal met V-groeven te kiezen van 65x65 mm of 70x70 mm dikte en lengte 275 of 300 cm.

 • Wilt u niet wachten tot uw trellis volgroeid is met Hedera? Kies dan voor onze kant en klare hedera schermen van 180x120 cm

 • Hang uw trellis bijvoorbeeld 10 cm van de bodem om zo een schutting van 190 cm hoogte te bouwen.

 • Plaats uw open tuintrellis matten op een tactische plaats in de tuin, dus niet naast het terras zodat u steeds uw buren ziet en ook niet op een plek dat u vanuit uw woning steeds uw buren ziet. Vaak is aan de zijkant, bijna achteraan, een tactische positie. Gebruik goede potgrond bij uw Hedera om het dichtgroeien te bevorderen.

In onderstaand voorbeeld gaan we uit van de 180 x 180 cm betonstaalmat in een houten frame.

trellis palenschermtrellis schutting

In bovenstaand voorbeeld zijn de trellis schermen met een verbindingshoekje van 90 graden aan de palen bevestigd. Kiest u voor volledig stalen trellis schermen dan kunt u deze met draadzadels bevestigen. Onze volledig houten trellissen kunt u met een 4x30 mm schroef direct aan de paal bevestigen

Doordat de wind gemakkelijker door uw erfafscheiding kan waaien zijn voor een dergelijke schutting geen hele dikke palen nodig. Echter uw trellisschutting (ook wel gaaspanelen of draadmat schutting genoemd) kan volgroeien met klimplanten en zo alsnog enige wind vangen.

Vierkante Palen

Omdat uw palen bij een open tuin trellis echt in het oog springen, is het fraai een mooie glad geschaafde paal van bijvoorbeeld 65x65 mm met V-groeven te kiezen. Dit geeft uw schutting een luxe uitstraling. 

We adviseren bij tuinen met veel wind en tuinen met slappe grondsoorten 8x8 of 9x9 palen te kiezen en de vierkantpalen aan te vullen met snelcement. Voor beschutte tuinen volstaat qua tuinpalen de kopmaat 6x6 of 7x7. Kies voor de 275 cm lengte of 300 cm lengte als u de trellisschermen (doorgaans 180 cm) iets van de grond wil hangen om zo meer hoogte te creëren. Indien u tot 200 cm hoogte wilt gaan kunt u de roestige schermen toepassen. Als deze grotendeels begroeid zijn ziet dat er zeer fraai uit. Als klimplanten advies geven wij; Hedera helix (wintergroen!), Clematis, Duitse pijpbloem, Witte regen of Kamperfoelie.

schutting trellisscherm

Wissel een open trellis schutting met klimplanten af voor meer privacy met onze tuinschermen of planken. Zowel de kant en klare 180x180 cm schermen als 16x145 mm schuttingplanken zijn in hardhout en geïmpregneerd hout hier leverbaar. Bovendien bezorgen we binnen enkele werkdagen in heel Benelux.

Heeft u vragen en/of opmerkingen over een trellis schutting bouwen, bel of mail dan gerust met onze tuinadviseurs.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero