Logo Gadero
service
Gadero TV

Vlonder van Red Class Wood

Joanie
Geschreven doorJoanie
Geplaatst09-06-2022

In deze nieuwe Gadero TV leggen we uit hoe u een vlonder kunt maken van Red Class Wood. Benieuwd naar meer informatie? Lees dan snel verder!

Benodigdheden:

  • Waterpas

  • Koppelplaatjes

  • Schroeven

  • Centimeterband

  • Afstandhouders

  • Winkelhaak

1
Fundering leggen

Leg een fundering voor extra stevigheid van de vlonder. Deze fundering bestaat uit hardhouten balken met rubberen tegeldragers. De hardhouten balken worden vastgemaakt met een koppelplaatje en schroeven. De balken worden aan elkaar vastgemaakt met schroeven van 5 x 80. Ze worden voorgeboord om te voorkomen dat het hout gaat splijten. Het is belangrijk om te blijven controleren of alles waterpas is.

2
Vlonderplanken bevestigen

Nadat de fundering is vastgelegd, kunnen de vlonderplanken worden bevestigd met 5 x 50 schroeven. De plank moet niet te dicht op de funderingsrand worden geschroefd, omdat het hout kan gaan splijten. Gebruik een boormal zodat de schroeven op de juiste plek komen en controleer of de onderliggers haaks op de plank liggen.

Op deze manier kunt u uw hele vlonder afmaken. Geef het hout wel de ruimte om te werken. Bij vochtig weer zet het hout namelijk uit. Tussen de planken kunt u rekening houden met een afstand van 1 centimeter en langse de kopse kant een afstand van 2-3 millimeter.

Om voldoende afstand tussen de balken te creëren is het handig om de balk aan een kant vast te zetten. Plaats daarna afstandhouders tussen het hout om overal dezelfde afstand te bewaren.

Red Class Wood

Red Class Wood lijkt op Lariks Douglas hout. Het is grenenhout, maar ecologisch geïmpregneerd in de kleuren van Lariks Douglas. Het hout is vrij droog omdat het is geïmpregneerd. De houtsoort heeft een duurzaamheidsklasse van 3 en is geschikt voor overkappingen, vlonders, schuttingen en pergola’s.

Fundering vlonder

Voordat u bezig gaat met het leggen van een vlonder moet er een fundering worden gelegd. In deze video heeft Gerben een frame gemaakt van hardhouten balken van 4,5 bij 7 centimeter. Onder de balken liggen rubberen tegeldragers. De hoogte van de balken zorgt ervoor dat het water mooi onder de balken door loopt en het een stevige vlonder wordt.

Tips

Omdat hout werkt zijn niet alle balken even mooi en recht. Om te voorkomen dat er hout moet worden weggegooid worden de minst mooie balken gebruikt als passtukken om op maat te zagen. Er ontstaat een mooi en sterk geheel door om en om hele en halve balken te leggen.

Een ander handigheidje is om één balk aan de kopse kant te plaatsen. De planken worden op deze manier mooi tegen elkaar aan geschoven. Hierdoor ontstaat er een recht geheel.

Vlonder Red Class Wood

Materialen voor het leggen van een vlonder van Red Class Wood

Alternatieven Red Class Wood

Houtsoorten die op Red Class Wood lijken zijn Lariks DouglasVurenhout en Siberisch Lariks. Ook deze houtsoorten zijn geschikt voor verschillende buitentoepassingen.

Wilt u zelf een vlonder bouwen? Bekijk ons vlonder assortiment en abonneer op ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van onze video’s.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!