Logo Gadero
service
Blog

3 milieuvriendelijke alternatieven voor tropisch hardhout

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst11-09-2019

Hout is een natuurproduct en heeft op zichzelf een minimale milieubelasting. Echter zorgt het verdwijnen van tropische bossen en het verschepen van tropische hardhoutsoorten over de hele wereld voor grote milieuproblemen. Daarom zijn er milieuvriendelijke alternatieven nodig voor tropisch hardhout, zoals: Europees hardhout, verduurzaamd hout en duurzaam hout. 

Hek kastanjehout

Wilt u alles weten over deze alternatieven en tips voor het kiezen van milieuvriendelijk en duurzaam hout? Lees dan verder!

Tropisch hardhout vs. Europees hardhout

Tropisch hardhout kenmerkt zich door een hoge duurzaamheid en lange levensduur, maar is niet altijd de beste keuze voor het milieu. Het verschepen van houtsoorten over de hele wereld zorgt voor CO2 uitstoot en daarnaast verdwijnen steeds meer tropische bossen. Gelukkig zijn hardhoutsoorten niet alleen afkomstig uit de tropen, maar ook gewoon uit Europa. Kies daarom voor Europese hardhoutsoorten, dit zijn goede alternatieven voor het tropische hardhout. Denk aan houtsoorten als Siberisch Lariks uit Rusland, Nobifix hout, Accoya (met een levensduur van 50 jaar in de grond en wel 100 jaar boven de grond) en thermisch gemodificeerd Essen (het alternatief voor Ipé hardhout). Deze hout soorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld Lariks, EssenEiken en Robinia bomen. Door hardhoutsoorten uit Europa te gebruiken kost het transport minder energie. Wilt u meer informatie over deze Europese hardhoutsoorten? Lees ons blog: Top 5 Duurzame houtsoorten uit onze eigen regio. Of bekijk ons assortiment met Europees hardhout schutting planken en vlonderplanken.

Eikenhout

Verduurzaamd hout

Het verschil tussen verduurzaamd en duurzaam hout is het productieproces en de consequenties voor het milieu. Verduurzaamd hout is hout wat een behandeling heeft gehad om de duurzaamheid te verbeteren en op deze manier de levensduur te verlengen. Dit kan op verschillende manieren:

Geïmpregneerd hout met een keurmerk

Met name Europese naaldhoutsoorten, zoals Vuren- en Grenenhout, worden onder hoge druk geïmpregneerd. Echter kan deze behandeling negatieve gevolgen hebben voor het milieu en de gezondheid van mensen, omdat tijdens dit proces gebruik wordt gemaakt van giftige stoffen. Kies daarom voor geïmpregneerd hout met het KOMO-keurmerk. Dit keurmerk garandeert u dat het proces met alle nodige zorg is uitgevoerd en de gezondheidsrisico’s minimaal zijn.

Geimpregneerde pergola tuinhout

Thermisch gemodificeerd hout

Naast impregneren kan hout ook thermisch gemodificeerd worden. Thermisch gemodificeerd hout is op een milieuvriendelijke wijze behandeld. Tijdens dit proces wordt een betere duurzaamheidsklasse bereikt door middel van een thermische warmtebehandeling. Hierbij worden geen chemicaliën gebruikt en komen geen schadelijke stoffen vrij. Deze behandeling is ook geschikt voor Europese houtsoorten. Zo levert Gadero onder andere thermisch gemodificeerd Vuren en Grenen.

Thermisch gemodificeerd Vuren

Duurzaam hout met het PEFC-keurmerk 

Duurzaam hout is voorzien van een keurmerk wat garandeert dat hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Hierdoor weet u dat het proces (nagenoeg) geen schade heeft toegebracht aan het milieu. Dergelijke keurmerk is PEFC-keurmerk. In deze gecertificeerde bossen wordt selectief gekapt en wordt voor elke gekapte boom een nieuwe geplant. Houtproducten die afkomstig zijn uit PEFC-gecertificeerde bossen zijn herkenbaar aan hun label. Kies hierbij natuurlijk alsnog voor hout uit Europese bossen.

Is hout zonder een keurmerk illegaal?

Nee, hout zonder een certificering is niet automatisch illegaal, maar wanneer het hout geen label heeft weet u niet zeker als het hout afkomstig is uit een verantwoord beheerd bos. Gelukkig bestaat de CITES lijst. Deze lijst beschrijft alle beschermde dier- en plantensoorten die niet vrij verhandeld mogen worden. Daarnaast is elke houthandel verplicht om aan te kunnen tonen waar hun hout vandaan komt. De Europese Houtverordening (EUTR) ziet hierop toe. Hierbij is het doel van de EUTR om illegaal gekapt hout van de Europese markt te weren. 

Tips voor het kiezen van milieuvriendelijk en duurzaam hout

  • Kies een houtsoort die geschikt is voor uw toepassing. Houd hierbij rekening dat hout uit Europa beter voor het milieu is dan hout uit de tropen.

  • Let op een PEFC keurmerk. Dit keurmerk garandeert u dat het hout uit een duurzaam beheerd bos afkomstig is.

  • Wanneer u gebruik maakt van geïmpregneerd hout kunt u op het KOMO-keurmerk letten. Zo weet u dat het hout op een verantwoorde manier is behandeld met chemische middelen.

  • Zorg dat uw hout lang meegaat door een degelijke constructie te maken en deze goed te onderhouden. 

Nu heeft u alle informatie om een juiste keuze te maken, kies daarom nu voor onze Europese hardhoutsoorten Kastanje, Eiken en Robina, geïmpregneerd Vuren en Grenen en thermisch gemodificeerd Vuren en Grenen.