Logo Gadero
service

Robinia hout

Deze houtsoort, afkomstig van Robinia bomen, wordt veel toegepast als rondhout en bij het water, denk aan beschoeiingen. Robinia hout is zeer duurzaam en qua prijs lager dan tropisch hardhout. Dat maakt de houtsoort populair. De vorm kan echter iets grillig zijn, vooral bij Robinia van de 2e en 3e keus. Het hout is namelijk kruisdradig, dus wil graag trekken. Van Robinia hout 1e keuze worden ook wel tafels en geschaafde planken gemaakt. De kleur van Robinia is zeer licht. Het grillige hout kan zwarte plekjes, scheurtjes en noesten vertonen. 

  • Zeer populair vanwege de duurzaamheid en lage prijs

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Beschoeiingen

  • Hekwerken

  • Palen

Herkomst:

Oost Europa

Duurzaamheid:

Klasse 1-2

Kleur & Textuur:

Licht geelbruin

Uitvoeringen & toepassingen

Robinia hout

Duurzaam Robinia

Robinia heeft duurzaamheidsklasse 1 tot 2 en wordt wel het hardhout van Europa genoemd. Zo heeft dit hout een levensduur van zo'n 20 tot 25 jaar. Gebruik dit zogenaamde Europees hardhout als beschoeiingspaal, duurzame weidepaal of gebruik deze grillige palen bij afrasteringen. Ook hebben wij Robinia hardhouten planken voor het maken van een rustieke schutting of horizontale damwand.

Robinia hout heeft een hoog looistofgehalte waardoor metalen in contact met Robinia snel corroderen. Het gebruik van RVS bevestigingsmiddelen en voorboren wordt daarom aanbevolen.

robinia ronde palen

Houtsoort van de toekomst

Robiniahout, ook wel pseudoacacia genoemd, heeft een hoge weerstand tegen aantasting insecten. Wij vinden Robinia de houtsoort van de toekomst. Het komt namelijk van dichtbij uit landen als Hongarije en Roemenië, dus de transportvervuiling is beperkt. Daarnaast zijn in deze landen veel verantwoord beheerde EUTR bossen, hierdoor is de herplant gegarandeerd.

Let op! bij het zagen van Robinia krijgen sommige mensen geirriteerde slijmvliezen of braakneigingen. Het binnenschors van deze houtsoort is zelfs giftig. Het is daarom belangrijk dat u Robinia tijdens het bewerken buiten bereik van kinderen en dieren houdt. Gebruik daarnaast zelf altijd handschoenen en een mondkap.Na het bewerken van het hout zijn er geen problemen meer.

Bekijk ons aanbod Robinia vierkante 8x8 en 10x10 cm dikte palen, rondhout en schotten voor beschoeiingen