Essenhout

Gadero Houtsoorten

Essenhout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Vloeren
  • Meubels
  • Gereedschapsstelen
  • Houten trappen

Herkomst:

Amerika - Europa

Duurzaamheid:

Klasse 5

Kleur & Textuur:

Witte tot licht geelbruine kleur

Essenhout

Essenhout is zeer buigzaam, niet voor niets worden hier springplanken van gemaakt. Het is tevens een heel sterke houtsoort. Essenhout staat verder bekend om haar mooie vlamtekening. Dat maakt deze houtsoort populair in de segmenten vloeren, houten trappen, gereedschapsstelen en meubelen zoals stoelen en krukjes.

Amerikaans wit essenhoutAmerikaans of Europees Essen?

Amerikaans en Europees Essen hebben ongeveer hetzelfde uiterlijk en zijn geschikt voor dezelfde toepassingen. Het voornaamste verschil tussen deze twee soorten is de prijs, Amerikaans essen hout is aantrekkelijker geprijsd. Op de foto ziet u Amerikaans Essen. 

Naast de onbehandelde variant vindt u essenhout ook thermisch gemodificeerd op te markt. Thermisch gemodificeerd essenhout is veel duurzamer en zeker geschikt voor buitengebruik. Door de thermische modificatie krijgt het hout een mooie donkerbruine kleur. Bovendien zorgt het ervoor dat het hout minder werking kent en licht in gewicht is. Lees hieronder meer over de voordelen van thermisch gemodificeerd essenhout.

 

Uitvoeringen & toepassingen

Thermisch gemodificeerd Essenhout

Essenhout is van zichzelf niet duurzaam en onbehandeld ook niet buiten toe te passen. Het essenhout is wel thermisch te modificeren, wat de levensduur enorm verlengt. Zo heeft een thermo terrasplank van essenhout duurzaamheidsklasse 1. Dit maakt thermo essenhout vergelijkbaar in levensduur vergelijkbaar met hardhout. Echter komt essenhout van dichtbij en is deze manier van verduurzamen zeer milieuvriendelijk. Hierdoor is thermisch gemodificeerd essenhout een verantwoord alternatief op hardhout.

Eigenschappen Essenhout

Het hout van de es heeft een witte tot licht geelbruine kleur. Essenhout is zeer taai en sterk, maar nog wel vrij makkelijk te bewerken. Dit hout is vrij elastisch, wat het geliefd maakt voor onder andere turntoestellen. Onbehandeld essenhout heeft duurzaamheidsklasse 5. Ongeschikt voor buiten, maar wel geschikt voor mooie binnenvloeren, houten meubels en trappen. Dit hout staat bekend om de lichte kleur en de spectaculaire tekeningen in het hout, waardoor u opvallende meubels of vloeren krijgt. 

Essenhout gebruiken

Deze houtsoort is zeer populair als brandhout. Het heeft namelijk een trage verbranding en spat niet. Daardoor is het ook geschikt voor een openhaard. Essen is heel droog, waardoor het bijzonder goed te stoken is. Ook maakt u met essenhout een schitterende lichte binnenvloer. De groeiringen tekenen zich op het dosse vlak af als vlamtekeningen. Een effect wat essenhout zeer geliefd maakt voor decoratieve toepassingen.