Logo Gadero
service

Eiken hout

Eikenhout zien we heel veel terug binnen in huis. Denk aan eiken houten vloeren of een tafelblad van eiken. Ook eiken tuinhout in de vorm van een eiken overkapping of zelfs planken voor een schutting. Eikenhout wordt ook wel Europees hardhout genoemd. Het nadeel van eikenhout buiten gebruiken is dat eiken looizuur bevat en deze wil in combinatie met vocht nogal vaak zwarte vlekken veroorzaken. Vandaar dat deze houtsoort veelal voor houten parket vloeren wordt gebruikt.

Wilt u een terras overkapping maken van eikenhout? Wij hebben 15x15 cm staanders7x20 cm balken en dakbeschot te koop. Daarnaast kunt u ook een heel stoere pergola maken van Eikenhout. In deze aflevering van GaderoTV leggen we uit hoe u dit doet. 

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Overkappingen

  • Pergola

  • Schutting

  • Binnenvloeren - parket

  • Meubels - tafelblad

Herkomst:

(Oost-)Europa, Amerika, China, Japan

Duurzaamheid:

Klasse 2

Kleur & Textuur:

Warme kleur, prachtige structuur en veel karakter

Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

Eiken pergola balken eikenhout

Eigenschappen eikenhout

Eiken heeft duurzaamheidsklasse 2, is zeer sterk en heeft een levensduur van 20+ jaar, geheel afhankelijk of u het binnen of buiten gebruikt. Nederlands inlands eiken en Frans eikenhout is minder duurzaam dan Oost Europees eiken. Eiken kunt u het beste gedroogd kopen, dit zorgt voor minder werking en scheurtjes vorming.

Eikenhout kan scheurtjes en vlekken voorkomen, ook zijn er vele verschillen in A en B kwaliteit. Werken met eikenhout vergt enige ervaring met houtbewerking. Enkele specifieke Nederlandse meubelmakers hebben ervaring met het werken met eikenhout voor bijvoorbeeld tafels. Eikenhout altijd monteren met RVS schroeven, zo voorkomt u vlekvorming door roest die zich mengt met zuren uit het hout. Tot slot is kwalitatief eikenhout niet goedkoop.  

eiken wagonplanken geschaafd

Eikenhout soorten

Eikenhout voor binnen bestaat er in vele soorten. Denk aan Europees Eiken, zoals Frans eiken wat donkerder en harder is van kleur of Oost-Europees eiken wat lichter en meer gevlamd is. Een hele andere soort eik is Amerikaans Eiken in rood of wit. A-kwaliteit eiken uit Oost-Europa (Slavonisch Eiken) is doorgaans noestvrij. Juist de dikke noesten van eiken trekt ook veel mensen aan. Nederlands Eiken, doorgaans de zomereik, wordt veel gebruikt bij het maken van meubelen en kozijnen. Als laatst is er nog het Chinees/Japans eiken wat lichter is van kleur in minder structuur bevat.