Logo Gadero
service
Blog

Het gebruik van Cortenstaal in uw tuin

Noëlle
Geschreven doorNoëlle
Geplaatst16-07-2021

Wilt u een strakke tuin aanleggen met luxe plantenbakken en het grind scheiden van het gras met een mooie kantopsluiting? Of legt u liever een mooie speelse tuin aan met verschillende vormen en hoogteverschillen? Met Cortenstaal in uw tuin zijn de mogelijkheden eindeloos! De fraaie roestbruine kleur staat natuurlijk en steekt mooi af bij groen.

Borderrand cortenstaal

Cortenstaal is uitstekend geschikt voor iedere soort tuin. Of u nu een klassieke tuin heeft of een moderne. Lees onze blog en kom meer te weten over het materiaal!

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is niet zomaar roestig materiaal. Het staal heeft een speciale behandeling gehad. Dankzij deze behandeling wordt het staal egaal roestig van kleur, dit blijft ook zo. Cortenstaal is uiterst duurzaam materiaal en onderhoudsvrij. De roestlaag zorgt niet alleen voor een warme uitstraling maar beschermt het onderliggende metaal ook tegen corrosie. Het staal bestaat uit koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Het staal is in het begin donkergrijs en zal na enkele weken/maanden verkleuren.

Cortenstaal Borderrand

Gebruik cortenstaal

Creëer hoogte verschil Met Cortenstaal creëert u eenvoudig hoogteverschil of werkt u het verschil in hoogtes strak af. Benadruk deze hoogteverschillen door het staal te gebruiken als kantopsluiting. U werkt uw tuin niet alleen strak af maar u voorkomt ook verzakkingen. Zo weet u zeker dat de hoogteverschillen in uw tuin behouden blijven. Combineer de kantopsluiting met grind, keien of groen. Overbrug grote hoogteverschillen met bijvoorbeeld een trap van het staal. Of combineer stapelblokken met Cortenstaal omlijsting voor een extra strakke uitstraling. Het materiaal geeft uw tuin zeker een prachtige en warme uitstraling.

Cortenstaal Bloembakrand

Groen en staal Wilt u graag een groene tuin in combinatie met staal aanleggen? Maak dan van Cortenstaal een luxe border afscheiding voor uw borderplanten. Dankzij de flexibiliteit van het staal maakt u de afscheiding zo speels als u zelf wilt. Het materiaal is niet alleen geschikt als borderrand maar ook voor het maken van fraaie plantenbakken. Gaat u de plantenbakken op uw terras zetten? Let er dan op dat de bak tijdens het roestproces, roestwater kan afgeven. Ons advies is om de plantenbak niet direct op uw tegels of vlonder te zetten. Dit proces duurt maximaal een half jaar, afhankelijk van het weer en waar de plantenbak staat.

cortenstaal rand 100mm

Eenvoudige montage

De stalen randen zijn gemakkelijk aan elkaar te monteren. Of u er een bloembak van maakt of gebruikt als borderrand. Voor het koppelen van de ijzeren randen, legt u de verbindingen eerst tegen elkaar aan en maakt u deze met de bijbehorende bevestigingsmaterialen aan elkaar vast. Begin bij een vast punt, het liefste een hoek en controleer altijd of de randen waterpas staan. Gaat u het Cortenstaal gebruiken als borderrand? Zorg er dan voor dat u bij het monteren altijd voldoende ruimte achter het staal houdt. Zo heeft u ruimte genoeg om de randen te koppelen en vast te zetten met grondankers.

Als u niet precies uitkomt met de hoekdelen en rechte stukken, dan is het mogelijk om van de rechte delen, hoekdelen te maken. Teken een rechte lijn met rolmaat op de plek waar u het staal wil buigen. Slijp vervolgens af met een haakse slijper. Let op; zorg er wel voor dat u het cortenstaal niet volledig doorzaagt, maar slechts een lijn zet. Vervolgens kunt u het materiaal buigen.

Wilt u graag meer weten over de montage van het staal? Lees dan onze handige klustip over het plaatsen van Cortenstaal kantopsluiting of de klustip over het maken van een border van Cortenstaal. Bekijk ook aflevering 221 op Gadero TV waarin uitleg wordt gegeven over het maken van een Cortenstalen border.