Logo Gadero
service
Gadero TV

#247 Kapschuur voor in de tuin - Bergen XL

Geplaatst19-01-2022

In aflevering #247 van Gadero TV laat Quinten de opbouw van de kapschuur Bergen XL zien. Dit doet hij op ons showterrein in Breukelen. Meer weten? Lees dan snel verder.

Wat is een kapschuur?

Een kapschuur is een soort overkapping, waarbij de voorkant open is en één of meerdere zijwanden en de achterwand bekleed is. Daarnaast is een kapschuur voorzien van een hoge nok. Een voordeel hiervan is dat het voor een ruimtelijk gevoel zorgt. Daarnaast heeft een kapschuur nog meer voordelen. Een kapschuur is veelzijdig te gebruiken. Zo kunt u de kapschuur gebruiken wanneer het weer wat minder is, maar kunt u deze ook gebruiken om uw aan het einde van de zomer uw tuinmeubels op te slaan. Verder heeft een kapschuur een stoer en landelijke uitstraling. De kapschuur die in aflevering #247 wordt gebouwd is de kapschuur Bergen XL type 3 met zwarte wanden.

1
Voorbereidingen kapschuur Bergen

Bij de kapschuur Bergen zijn alle materialen voorgezaagd op de juiste maat. De dakbalk bestaat uit drie onderdelen. De korte zijde, lange zijde en klos. Beide zijdes zijn al ingekeept. Deze kunt u op elkaar leggen en vastschroeven met het meegeleverde bevestigingsmateriaal. Wij raden aan de balken wel eerst voor te boren. Met de meegeleverde klos kunt u nagaan of de hoek van de dakbalk juist is.

2
Ringbalken monteren

Bij het monteren van de ringbalken op de staander is het belangrijk om af te tekenen. Bij deze overkapping tekent Quinten af op 3,5 cm vanaf de zijkant en 3,5 cm vanaf de bovenkant, omdat er een twee ringbalken op één standaarder gemonteerd wordt. Om na te gaan dat u de ringbalken met de juiste hoek monteert, kunt u gebruik maken van een bouwhaak. Hierna kunt u de schoren monteren op de staander en de ringbalk.

3
Dakbalken monteren

Wanneer u de voorzijde en de achterzijde van de kapschuur klaar heeft, kunt u de dakbalken plaatsen. Tussen de dakbalken aan de voorkant en de staanders plaatst u een schoor.

4
Dakbeschot monteren

Het dakbeschot is al op maat. U hoeft deze alleen vast te monteren aan de dakbalken. Quinten gebruikt in deze aflevering een tacker voor de montage, maar u kunt dit ook vast schroeven.

5
Dakbedekking plaatsen

In deze aflevering is er gekozen voor aquapan profielplaten. De montage hiervan wordt uitgelegd in aflevering #180 van Gadero TV.

6
Wanden monteren

Het frame van de wanden is het enige wat u zelf naar maat kunt zagen. Dit heeft namelijk te maken met de hoogte van de fundering die u gebruikt. Het frame zet u vast aan de staanders van de kapschuur. Op het frame kunt u de potdekselplanken monteren. Gebruik een haakse hoek om de plek van de schroeven af te tekenen. Op deze manier worden de schroeven in een rechte lijn vastgezet. Voor de tussenwand moet u rekening houden met de schuine hoeken van het dak. Gebruik een zwaaihaak om de balken voor het frame naar de juiste hoek te zagen.

7
Dakgoot monteren

In deze aflevering is er gekozen voor een verzinkte dakgoot gekozen. De montage hiervan wordt uitgelegd in aflevering #164 van Gadero TV.

#247 Kapschuur voor in de tuin - Bergen XL
play video
grote-kapschuur-met-grote-berging

Wat voor kapschuur?

De kapschuur Bergen heeft een modulair systeem. U kunt de breedte aanpassen en een achterwand, zijwand of berging aan de kapschuur toevoegen. De kapschuur die in deze aflevering is gebruikt is de kapschuur Bergen XL type 3 met zwarte wanden. De kapschuur Bergen is in verschillende maten verkrijgbaar. Laat u inspireren door ons assortiment kapschuren.

Kapschuur Bergen

Materialen en gereedschappen voor het monteren van een kapschuur

Materialen 

Gereedschappen

  • Accuboor;

  • Bouwhaak;

  • Zwaaihaak.

Kapschuur-als-overkapping-gebruiken

Alternatieven voor een kapschuur

In deze aflevering heeft Quinten gekozen voor aquapan als dakbedekking. Naast aquapan kunt u ook voor easypandakpanprofielplaten of dakshingles gaan. Verder kunt u ook nog kiezen om de kapschuur niet te bekleden met zwarte potdekselplanken, maar met blanke Lariks Douglas potdekselplanken.