#247 Kapschuur voor in de tuin

In aflevering #247 van Gadero TV laat Quinten de opbouw van de kapschuur Bergen XL zien. Dit doet hij op ons showterrein in Breukelen. Meer weten? Lees dan snel verder.

Wat is een kapschuur?

Een kapschuur is een soort overkapping, waarbij de voorkant open is en één of meerdere zijwanden en de achterwand bekleed is. Daarnaast is een kapschuur voorzien van een hoge nok. Een voordeel hiervan is dat het voor een ruimtelijk gevoel zorgt. Daarnaast heeft een kapschuur nog meer voordelen. Een kapschuur is veelzijdig te gebruiken. Zo kunt u de kapschuur gebruiken wanneer het weer wat minder is, maar kunt u deze ook gebruiken om uw aan het einde van de zomer uw tuinmeubels op te slaan. Verder heeft een kapschuur een stoer en landelijke uitstraling. De kapschuur die in aflevering #247 wordt gebouwd is de kapschuur Bergen XL type 3 met zwarte wanden.

Een kapschuur met zwarte wanden

Hoeveel kost een kapschuur?

Bij Gadero hebben wij een breed assortiment in prefab kapschuren. Een veel voorkomende vraag die wij binnenkrijgen is “hoeveel kost een kapschuur?”. Om u een kleine indicatie te geven, kunt u in het onderstaande tabel zien wat ongeveer de kosten zijn van een prefab kapschuur.

Afmeting kapschuur Kosten
Ca. 600 bij 400 cm  Tussen de 2600 en 4300 euro ong.
Ca. 650 bij 450 cm  Tussen de 4400 en 9000 euro ong.
Ca. 900 bij 300 cm Tussen de 4200 en 4600 euro ong.
Ca. 1000 bij 450 cm Tussen de 6400 en 12700 euro ong.
Ca. 1300 bij 450 Tussen de 8300 en 17500 euro ong.

Bekijk onze kant-en-klare kapschuren of lees ons handige stappenplan om zelf een Lariks Douglas kapschuur te maken.

Kapschuur met zwarte planken

Hoe maak ik een kapschuur?

Doe-het-zelf

Bouwtijd:

12 uur

Geschatte kosten:

€ 2.900,00 - € 16.000,00

Benodigdheden:

Accuboor
Bouwhaak
Zwaaihaak

Stap 1: "Dakbalken monteren"

Bij de kapschuur Bergen zijn alle materialen voorgezaagd op de juiste maat. De dakbalk bestaat uit drie onderdelen. De korte zijde, lange zijde en klos. Beide zijdes zijn al ingekeept. Deze kunt u op elkaar leggen en vastschroeven met het meegeleverde bevestigingsmateriaal. Wij raden aan de balken wel eerst voor te boren. Met de meegeleverde klos kunt u nagaan of de hoek van de dakbalk juist is.

Stap 2: "Ringbalken monteren"

Bij het monteren van de ringbalken op de staander is het belangrijk om af te tekenen. Bij deze overkapping tekent Quinten af op 3,5 cm vanaf de zijkant en 3,5 cm vanaf de bovenkant, omdat er een twee ringbalken op één standaarder gemonteerd wordt. Om na te gaan dat u de ringbalken met de juiste hoek monteert, kunt u gebruik maken van een bouwhaak. Hierna kunt u de schoren monteren op de staander en de ringbalk.

Stap 3: ""

Wanneer u de voorzijde en de achterzijde van de kapschuur klaar heeft, kunt u de dakbalken plaatsen. Tussen de dakbalken aan de voorkant en de staanders plaatst u een schoor.

Stap 4: "Dakbeschot monteren"

Het dakbeschot is al op maat. U hoeft deze alleen vast te monteren aan de dakbalken. Quinten gebruikt in deze aflevering een tacker voor de montage, maar u kunt dit ook vast schroeven.

Stap 5: "Dakbedekking plaatsen"

In deze aflevering is er gekozen voor aquapan profielplaten. De montage hiervan wordt uitgelegd in aflevering #180 van Gadero TV.

Stap 6: "Wanden monteren"

Het frame van de wanden is het enige wat u zelf naar maat kunt zagen. Dit heeft namelijk te maken met de hoogte van de fundering die u gebruikt. Het frame zet u vast aan de staanders van de kapschuur. Op het frame kunt u de potdekselplanken monteren. Gebruik een haakse hoek om de plek van de schroeven af te tekenen. Op deze manier worden de schroeven in een rechte lijn vastgezet. Voor de tussenwand moet u rekening houden met de schuine hoeken van het dak. Gebruik een zwaaihaak om de balken voor het frame naar de juiste hoek te zagen.

Stap 7: "Dakgoot monteren"

In deze aflevering is er gekozen voor een verzinkte dakgoot gekozen. De montage hiervan wordt uitgelegd in aflevering #164 van Gadero TV.

Overkapping kapschuur met berging

Wat voor kapschuur?

De kapschuur Bergen heeft een modulair systeem. U kunt de breedte aanpassen en een achterwand, zijwand of berging aan de kapschuur toevoegen. De kapschuur die in deze aflevering is gebruikt is de kapschuur Bergen XL type 3 met zwarte wanden. De kapschuur Bergen is in verschillende maten verkrijgbaar. Laat u inspireren door ons assortiment kapschuur Bergen.

Kapschuur met zwarte potdekselplanken

Materialen en gereedschappen voor het monteren van een kapschuur

Materialen 

Gereedschappen

  • Accuboor;
  • Bouwhaak;
  • Zwaaihaak.

Alternatieven voor een kapschuur

In deze aflevering heeft Quinten gekozen voor aquapan als dakbedekking. Naast aquapan kunt u ook voor easypan, dakpanprofielplaten of dakshingles gaan. Verder kunt u ook nog kiezen om de kapschuur niet te bekleden met zwarte potdekselplanken, maar met blanke Lariks Douglas potdekselplanken.

Op zoek naar inspiratie? Lees onze klustips of bekijk ons YouTube kanaal Gadero TV voor handige klusvideo’s.

Volg acties, tips en trends van houthandel Gadero:

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram