Logo Gadero
service

Kruishengen

Kruishengen zijn aan 1 zijde te monteren. Dit doet u voornamelijk aan de niet zichtzijde, bijvoorbeeld de achterzijde van de deur. De draairichting is voorwaarts. Het ophang gedeelte van de kruisheng is een vlak plaatje, in plaats van een duim. Door deze constructie zijn kruishengen iets minder sterk dan een constructie met duimhengen, maar nog steeds zeer geschikt voor lichte toepassingen zoals deuren of kist deksels. Nederlanders geven de voorkeur aan rechte kruishengen, terwijl in België meer schuin lopende kruishengen worden gebruikt.

Bij kruishengen wordt er onderscheid gemaakt tussen de lichte en de zwarte uitvoering. Het verschil zit in de dikte van de hengen. Een lichte kruisheng is 2 mm, terwijl een zware kruisheng 4 mm is. Wij leveren uitsluitend kruishengen van het A-merk Wovar. 

Lichte en zware kruishengen

Binnen de kruishengen maken wij het onderscheid tussen lichte en zware kruishengen. Het verschil tussen de lichte en de zware uitvoering zit hem in de dikte van de kruisheng. Een ‘lichte’ kruisheng is 2 mm dik, terwijl ‘zware’ kruishengen 4 mm dik zijn. De lichte kruishengen zijn voornamelijk geschikt voor lichtje kastdeurtjes. Zware kruishengen zijn twee keer zo dik en kunnen dus meer belasting aan. 

Verschillende materialen

Kruishengen worden gemaakt van verschillende materialen. Zo bieden wij kruishengen blauw verzinkt, geel verzinkt, zwart gecoat en in RVS aan. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voordelen, zo is RVS uiterst geschikt om buiten te gebruiken omdat het niet roest. Zwarte kruishengen geven uw hekwerk een mooie landelijke uitstraling en geel verzinkte kruishengen kleuren mooi bij Lariks Douglas. Zo is er een passende kruisheng voor uw toepassing.