Logo Gadero
service
Gadero TV

Enkele poortdeur plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst01-07-2018

In deze Gadero TV laten we u zien hoe u een enkele schuttingdeur kunt monteren met slot tussen twee palen. Hiervoor gebruiken we een houten poortdeur met verstelbare ogen welke we op een standaard plaatduim wordt geplaatst. 

Benodigdheden:

 •  Accuboormachine met bithouder

 •  Handzaag

 •  Speedboor / Vlinderboor

 •  Schroevendraaier

 •  Steeksleutelset (sleutel 22)

 •  Grondboor

 •  Paalhamer

 •  Lange waterpas

 •  Potlood / Pen

1
Opbouwen vanaf de grond

Begin met het neerleggen van de palen, in deze video wordt gebruik gemaakt van 88x88 mm palen met een lengte van 300 cm. Deze hebben een mooie dikte, aangezien er op de deur behoorlijk wat kracht komt te staan.

2
Monteren van de kozijn aanslag

De kozijn aanslag set bestaat uit een bovenligger (voor extra stevigheid) en een aanslag. Monteer de aanslag aan de binnenkant van de paal, zodat de deur geen kans heeft om door te waaien.  Houdt er bij de montage rekening mee dat de deur hiermee wel iets meer tussenruimte nodig heeft. De deur is in dit geval 1.10 meter en de tussenruimte 24 mm. Dit zou 112.4 cm worden, echter wordt gewerkt met 113 cm. Zo kan de deur eenvoudig open en kan het hout nog wat werken. 

3
L-vormige hoeken monteren

Maak gebruik van L-vormige hoeken om zo de hoekverbinding te verstevigen van uw schuttingdeur.

4
Aanslaglat monteren

De aanslaglat in deze video is 2.10 meter lang en de deur is 2 meter hoog. Zaag daarom zo’n 10 cm af van uw aanslaglat, zodat uw deur en lat gelijk zijn qua lengte. De doorloophoogte bedraagt 2.20 meter, waarbij de deur ongeveer 5 cm vrij heeft van de grond aan de onderzijde. Zorg ervoor dat u dit compenseert met de bovenkant door hier 15 cm aan te houden. Zo komt u uiteindelijk uit op 2.20 meter. 

Schroef uw aanslaglat na het opmeten alvast vast. Er wordt gebruik gemaakt van geïmpregneerd hout, dus voorboren is in dit geval niet nodig. Gebruik voor het vastschroeven de RVS 4x50 mm schroeven van Wovar. 

5
Plaatsen van de plaatduimen

Leg de deur alvast in de constructie. Draai de ogen alvast op de constructie en zet dit vast met 2 bouten. Zo heeft u precies zicht waar u de plaatduimen dient te monteren. Doe dit aan de boven- en onderkant.

6
Juiste afstand behouden tussen de palen

Wanneer het geheel straks in de grond wordt geplaatst, is het belangrijk dat de juiste afstand tussen de palen wordt behouden. U kunt hiervoor werken met een tijdelijke panlat. Houdt hierbij rekening met de tussenruimte van 113 cm. Omdat de palen 70 cm in de grond worden geplaatst, dient u rekening te houden met een afstand van 70 cm boven de grond. Zet de panlat tijdelijk vast en maak deze later weer los. 

7
Frame in de grond plaatsen

Als de duimhengen, de aanslaglat en de bovenligger zijn gemonteerd, kunt u het gehele frame in de grond plaatsen. Waterpas eerst het hele geheel voordat u het snelcement toevoegt, het zou zonde zijn als de constructie straks schuin staat. Tik met de paalhamer de constructie nog iets verder de grond in. Doe dit echter niet te vaak, zodat u de bovenkant niet beschadigt. 

8
Snelcement toevoegen

Om de gehele constructie stevig vast te zetten in de grond, wordt gebruik gemaakt van snelcement. Maak hiervoor gebruik van een schep om een gat in de grond te maken. Zo heeft u meer ruimte om het snelcement toe te voegen. 

Tip! Heeft u last van puin in de grond? Bestel dan een stootijzer mee. Zo kunt u eenvoudig puin wegbikken in de grond en op een later moment ook eenvoudig uw grond weer aanstampen.

9
Poortdeur aan de muur monteren

Het is ook mogelijk om uw poortdeur aan de muur te monteren. U kunt hier keilbouten voor gebruiken, zoals vroeger ook vaak werd gedaan. Echter zijn deze nooit meer los te krijgen. In plaats daarvan kunt u kiezen voor kozijnschroeven. Hier heeft u geen plug voor nodig. Even voorboren in het steen en het hout en u monteert ze eenvoudig in de muur. Doe dit bij voorkeur op drie verschillende plaatsen.

10
Het slot plaatsen (en vastzetten)

In de deur zit nog geen voorbereiding voor het slot, waardoor het als voordeel heeft dat u de deur zowel links- als rechtsdraaiend kunt monteren. Om te kijken waar de schroeven moeten komen, kunt u uw slot voor de deur houden en de plek van de cilinder en het slot aftekenen. Deze kunnen vervolgens met een vlinderboor worden uitgeboord. 

Test eerst of de cilinder past door het slot iets te draaien zodat het zwarte nokje er mooi tussen valt. Plaats vervolgens de cilinderschroef er precies in (Let op! dit kan lastig zijn). Draai de cilinderschroef niet vast met een accuboormachine, maar kies in dit geval voor een losse schroevendraaier. 

Na het plaatsen van de cilinderschroef kunt u het slot aan de boven- en onderzijde vastzetten met een 4x30 mm schroef. Vervolgens kunt u de deurklinken op de deur bevestigen aan beide zijden en is uw slot compleet.

11
Deur plaatsen op de plaatduimen

U kunt vervolgens de gehele deur optillen en op de plaatduimen plaatsen die u eerder heeft gemonteerd. Deze deuren hebben verstelbare ogen. Wanneer u de deur nog iets dichter naar de paal wil hebben kunt u de kant waar de meeste tussenruimte zit losdraaien (met een steeksleutel 22) en vervolgens aan de andere kant weer aandraaien om zo de deur een stukje op te laten schuiven. (Doe dit boven en onder).

12
Inkeping maken voor het draaien van het slot

Vergeet niet om een inkeping te maken, zodat u uw slot kunt draaien en het plaatje te monteren. Teken met behulp van het plaatje af waar de inkepingen moeten komen. U kunt dit uitboren met een boormachine, maar gebruik bij voorkeur een beitel.

Schuttingdeur geïmpregneerd hout in stalen frame 110 x 4.8 x 195 cm hoog

Henk Jan maakt in aflevering 66 gebruik van een 1.95 meter hoge geïmpregneerd houten schuttingdeur. Deze tuindeur, opgebouwd uit planken van 14 cm breed en 1.6 cm dik, zorgt voor optimale privacy in uw tuin. De deur is in zijn geheel glad geschaafd en gespijkerd, heeft een ijzeren deurframe en een RVS inbouw cilinderslot inclusief 2 sleutels. U kunt bij deze deur zelf de keuze maken of u een rechtsdraaiende of linksdraaiende deur wilt.

Welke houtsoort kiest u voor uw poortdeur?

Bij Gadero verkopen we schuttingdeuren in verschillende houtsoorten. In Gadero TV #66 wordt gebruik gemaakt van de geïmpregneerde variant, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een hardhout schuttingdeur of een Lariks Douglas schuttingdeur. De instructies voor het monteren van schuttingdeuren is bij elke houtsoort identiek. Denk er alleen wel om dat u bij het monteren van een hardhouten deur eerst even voorboort met een 3.5 mm boortje. 

Liever zelf een schuttingdeur maken naar uw eigen wens? Bestel dan alleen een ijzeren deur frame voor uw deur. U heeft daarna zelf de keuze welke houtsoort u precies wilt gebruiken en hoeveel planken u wil gebruiken voor uw deur. 

Poortdeur

Gereedschappen en gebruikte producten

Gereedschappen

 • Accuboormachine met bithouder en 3.5 mm boortjes (alleen bij hardhouten palen)

 • Handzaag voor afkorten bovenligger

 • Speedboor voor cilinderslot plaatsen

 • Schroevendraaier voor cilinderschroef

 • Steeksleutelset voor afstemmen duimogen

 • Grondboor

 • Paalhamer

 • Lange waterpas

 • Potlood / Pen

Gebruikte producten

Liever een dubbele tuindeur monteren? Bekijk dan aflevering #63 van Gadero TV om te zien hoe Henk Jan een dubbele tuindeur monteert. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!